logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Uno - niestabilne ładowanie akumulatora, słabe światła i radio

krg1 15 Paź 2007 22:24 1556 6
REKLAMA
  • #1 4382612
    krg1
    Poziom 15  
    Ocena: 35
    Witam
    Na razie jeszcze nic konkretnego sie nie dzieje ale sa juz jakieś znaki, a warto to sprawdzić przed zimą. Sprawa ma sie tak ostatnio jakiś tydzień temu mój tata wracał do domu i może z kilometr przed domem stracił ładowanie ale do domu dojechał. Nie wiem czy kontrolka świeciła bo nie miałem w samochodzie wtedy licznika. Radio nie chciało grac, bardzo słabo światła świeciły. Auto stało noc w garażu i rano juz było wszystko ok. Dziś bylem u kolegi stałem na dworze z 10 min z włączonym radiem po cichu i jak zapaliłem auto znów światła słabo radio nie działa dopiero jak dodałem gazu troszkę to tak jakby sie załączyło ładowanie i znów jest wszystko ok. Auto postało w garażu z 20 min zmierzyłem napięcie na aku to było 12,75V. Włączyłem silnik oświeciłem światła długie, podgrzewanie szyby, radio i dmuchawę, napięcie na aku 13,25. Zaraz po zgaszeniu 13V. Czego to może być objawem? Co sie psuje?
  • REKLAMA
  • #2 4382636
    vcc
    Poziom 35  
    Ocena: 465
    Ile wynosi napięcie ładowania na wolnych i średnich obrotach bez włączonych odbiorników prądu, ile akumulator ma lat.
  • REKLAMA
  • #3 4382724
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    Tyle się kolega na darmo narozpisywał bo nie podał żadnych konkretnych danych
  • REKLAMA
  • #4 4382725
    Megawe
    Poziom 34  
    Ocena: 1426
    To jest brak zasilania wzbudzania prądem ktory płynie przez kontrolkę.Czasami alternator sam się wzbudzi ale często do rozpoczęcia ładowania jest mu potrzebny bardzo mały prąd ktory płynie przez kontrolkę.
  • #5 4382730
    krg1
    Poziom 15  
    Ocena: 35
    Aku w miare nowy moze ma 2-3 lata dokładnie nie wiem z centry. Na wolnych obrotach na aku jest 13,77V a przy 2000 obr/min 13,95V

Jak cos jeszcze jest potrzebne to pisac bo niebradzo sie znam.
  • #6 4392857
    pioart
    Poziom 38  
    Ocena: 1468
    Witam
    Nie wiem ale jeśli
    cyt "Nie wiem czy kontrolka świeciła bo nie miałem w samochodzie wtedy licznika. Radio nie chciało grac, bardzo słabo światła świeciły. Auto stało noc w garażu i rano juz było wszystko ok"
    to wiadomo że nie będzie ładowania. Jeśli nie ma licznika to też nie będzie kontrolki a jak jej nie ma to nie ma wzbudzenia a co za tym idzie nie ma ładowania, to nie usterka po prostu tak jest i tak powinno być . Prawdą jest że nieliczne alternatory są samowbodne ale niew iem czy w tym przypadku.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 4483828
    markshall
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Dokłanie, bez licznika daleko nie zajedziesz, chyba że ręcznie wbudzisz alternator po każdym rozruchu ;)

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Fiat Uno pojawiają się objawy niestabilnego ładowania akumulatora, słabe oświetlenie oraz problemy z działaniem radia. Pomiar napięcia akumulatora wykazał 12,75 V na postoju oraz wzrost do około 13,25-13,95 V przy pracy silnika i obciążeniu odbiornikami. Akumulator ma około 2-3 lata. Problem może wynikać z braku wzbudzenia alternatora prądem płynącym przez kontrolkę ładowania, zwłaszcza gdy w samochodzie brak jest licznika lub kontrolki ładowania, co uniemożliwia prawidłowe uruchomienie procesu ładowania. Alternator w takim przypadku nie ładuje akumulatora, co objawia się słabym napięciem i niedostatecznym zasilaniem odbiorników. Niektóre alternatory są samowzbudne, ale w tym modelu Fiat Uno prawdopodobnie wymagana jest obecność kontrolki do wzbudzenia. Rozwiązaniem jest sprawdzenie układu kontrolki ładowania i ewentualna naprawa instalacji elektrycznej odpowiedzialnej za wzbudzenie alternatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA