logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Uno 1.4 często pada akumulator - problem z ładowaniem?

waskinos 28 Gru 2006 11:40 1627 3
  • #1 3377865
    waskinos
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witam mój problem polega na tym, że co 3 miesiące klęka mi akumulator, a jest na gwarancji i sprawny Jak sprawdzić ładowanie w uniaku tzn przeczytałem na forum że należy dokonać 2óch pomiarów napiecia pierwsze z nich to na właczonym silniku a drugie na właczonym silniku światłach dmuchawie i ogrzewaniu tylnej szyby. Jakie powinny być te napiecia ?? Chyba ze ktos zna inna metode. Drugim moim problemem jest brak klaksonu po nacisnieciu na niego słysze jakies stukanie z miejsca gdzie sa bezpieczniki(bezpiecznik od klaksonu i przekazniki sprawdzałem są ok) i trzecia sprawa chciałem wymienić sonde lambda jak wykasować pozniej błedy w komputerze czy odłaczenie akumulatora na kilka minut pomoze ??(posiadam komputer magneti mareli)??
  • #2 3477360
    archaniol40
    Poziom 21  
    Ocena: 119
    Jeśli chodzi o klakson to najprawdopodobniej styk przy klaksone wystarczy wyczyścić, albo całkowicie się urwał.
    Kasownie, wystarczy zdjąć klemę minusa na pare minut, jeśli chodzi o ładowanie to potrzebny jest wltomierz i amperomierz.
  • #3 3573108
    waskinos
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    A jakie powinno być napięcie i jakie natężenie ładowania posiadam multimetr elektroniczny ??????
  • #4 3573184
    fazio1978
    Poziom 14  
    Ocena: 68
    Jeżeli ci klęka, to prawdopodobnie masz gdzieś ciągłe obciążenie przy wyłączonym kluczyku.
    Zmierz prąd przy wyłączonej stacyjce.
    Czasami uszkadzają się diody w mostkach prostowniczych alternatora i pada akumulator. Pozdrawiam.
REKLAMA