logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen Xsara - niedziałający obrotomierz, prędkościomierz i wskaźnik temperatury

alfam17 16 Paź 2007 08:55 21440 13
REKLAMA
  • #1 4383238
    alfam17
    Poziom 19  
    Ocena: 48
    Witam
    W samochodzie Citroen Xsara nie działa prawidłowo licznik a mianowicie:
    -nie działają: wskaźnik temperatury, obrotomierz i prędkościomierz
    -wskazania poziomu paliwa są prawidłowe
    -wszystkie kontrolki także działają

Tak jak napisałem nie działają trzy wskaźniki, co może być tego przyczyną, czy jest jakiś odpowiedzialny za to bezpiecznik? Czy ratuje mnie tylko wymiana licznika ponieważ ten może być spalony/uszkodzony??
  • REKLAMA
  • #2 4383534
    adax-zabrze
    Poziom 13  
    Ocena: 65
    czesto procki padaja w tych licznikach... ale da sie to uratowac... ewentualnie podjechać gdzieś na tester niech podlacza i zrobia test licznika i bedzie wiadomo, bo moze sie tak tez zdarzyć ze poszły silniczki albo ma gdzieś przerwe pomiędzy bsi
  • REKLAMA
  • #3 4383716
    alfam17
    Poziom 19  
    Tak się składa że mam zapasowy taki licznik, podłączę go jak będzie chodził to znaczy że ten co jest obecnie zamontowany jest padnięty
  • #4 4384436
    lucik
    Poziom 17  
    Ocena: 170
    Tylko nie zdziw się potem przebiegiem pojazdu. Pamiętaj że zostanie zapisany ten wyższy w BSI i w zegarach.
  • #5 4385741
    alfam17
    Poziom 19  
    A czy może mi ktoś podpowiedzieć jak podłączyc zegar na stole, tzn na jakie piny muszę podać + - aby odpalić licznik
  • #6 4385910
    lucik
    Poziom 17  
    Zasilane i dane do zegarów idą z BSI.
  • REKLAMA
  • #7 4386521
    alfam17
    Poziom 19  
    No to dobrze ale na jakie piny podać zasilanie aby go odpalić, to skąd idzie zasilanie akurat najmniej mnie interesuje żeby podłączyć go poza samochodem ;)
  • #8 4468716
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1395
    lucik napisał:
    Pamiętaj że zostanie zapisany ten wyższy w BSI i w zegarach.

Moim zdaniem stan licznika zapisany jest jedynie w BSI. Zegary nie maja raczej kostek pamieci.
  • #9 4468988
    Mario.M
    Poziom 19  
    Ocena: 64
    Z tyłu licznika jest pamięć 93C66, przelutuj ją do drugiego licznika i sprawdz.

.................( Sorki, pomyłka z Xsarą Picasso )

Ja bym na początku sprawdził złącza w bsi, później jak masz nowy licznik to xsary miały 2 procesory NEC i w liczniku i w BSI. Można odczytać zawartość neca ze starego licznika i zaprogramować neca w nowym liczniku ( trzeba uważać na taśme wyświetlacza przy rozbiórce) ewentualnie mogły paść silniczki.
  • REKLAMA
  • #10 4469283
    lucik
    Poziom 17  
    brofran napisał:

Moim zdaniem stan licznika zapisany jest jedynie w BSI. Zegary nie maja raczej kostek pamieci.

No to się kolego mylisz. Stan licznika jest zapisany zarówno w BSI jak i w zearach. Przekładka czy zegarów czy BSI powoduje po przebudzeniu sieci natychmiastowe zapamiętanie wyższego stanu w zegarach i w BSI.
  • #11 4761218
    alfam17
    Poziom 19  
    Odgrzewam temat. Liczniki naprawiłem dopiero teraz. Okazało się że to wcale nie była wina samych liczników tylko wina sterownika. Ogólnie miałem padnięty jakiś moduł bo nie było także sterowania kątem wtrysku itd....
  • #12 4817947
    mp.57
    Poziom 1  
    Ocena: 5
    Witam! Mam problem z licznikiem tego rodzaju, że podczas uruchamiania auta z kiepskim akumulatorem, wskazówka licznika przeskoczyła na drugą stronę, poza kołek będący przy zerze. Jak teraz wrócić ze wskazówką w prawidłowe miejsce? Proszę o pomoc.
  • #13 4819220
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1395
    Nie ominie cie wymontowanie licznika i reczne przestawienie wskazowki. Zagnij ją też delikatnie w kierunku " cyferblatu " aby na przyszlość problem sie nie powtórzył.
  • #14 5285433
    jedrek81
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Witam chciałbym odgrzać temat mam podobny problem przy próbie uruchomienia samochodu na padniętym akumlatorze wskazówka przeskoczyła do końca skali a następnie wróciła i od tego czasu prędkościomierz zawyża o jakieś 40 km. Co dalej z tym fantem? Prosze o jakieś sugestje.

Podsumowanie tematu

✨ W Citroenie Xsarze występuje problem z niedziałającymi wskaźnikami: temperatury, obrotomierzem i prędkościomierzem, podczas gdy poziom paliwa i kontrolki działają prawidłowo. Przyczyną mogą być uszkodzenia procesora w liczniku, silniczki wskaźników lub przerwy w połączeniach z modułem BSI (Body System Interface). Licznik i BSI współpracują, zapisując stan licznika, co wymaga synchronizacji przy wymianie licznika. Testowanie licznika na stole wymaga zasilania i sygnałów danych z BSI, które są kluczowe do jego uruchomienia. W niektórych przypadkach problem leżał w uszkodzonym sterowniku modułu, a nie samym liczniku. Dodatkowo, uszkodzenie wskazówek prędkościomierza może nastąpić przy rozładowanym akumulatorze, co wymaga ręcznego ustawienia wskazówek po demontażu licznika. Wymiana lub naprawa licznika wymaga ostrożności, zwłaszcza przy demontażu taśmy wyświetlacza i programowaniu procesorów NEC obecnych w liczniku i BSI.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA