Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Citroen Xsara nie działający licznik

alfam17 16 Oct 2007 08:55 19526 13
    alfam17
    Level 19  
    Witam
    W samochodzie Citroen Xsara nie działa prawidłowo licznik a mianowicie:
    -nie działają: wskaźnik temperatury, obrotomierz i prędkościomierz
    -wskazania poziomu paliwa są prawidłowe
    -wszystkie kontrolki także działają

Tak jak napisałem nie działają trzy wskaźniki, co może być tego przyczyną, czy jest jakiś odpowiedzialny za to bezpiecznik? Czy ratuje mnie tylko wymiana licznika ponieważ ten może być spalony/uszkodzony??
    adax-zabrze
    Level 13  
    czesto procki padaja w tych licznikach... ale da sie to uratowac... ewentualnie podjechać gdzieś na tester niech podlacza i zrobia test licznika i bedzie wiadomo, bo moze sie tak tez zdarzyć ze poszły silniczki albo ma gdzieś przerwe pomiędzy bsi
    alfam17
    Level 19  
    Tak się składa że mam zapasowy taki licznik, podłączę go jak będzie chodził to znaczy że ten co jest obecnie zamontowany jest padnięty
    lucik
    Level 17  
    Tylko nie zdziw się potem przebiegiem pojazdu. Pamiętaj że zostanie zapisany ten wyższy w BSI i w zegarach.
    alfam17
    Level 19  
    A czy może mi ktoś podpowiedzieć jak podłączyc zegar na stole, tzn na jakie piny muszę podać + - aby odpalić licznik
    lucik
    Level 17  
    Zasilane i dane do zegarów idą z BSI.
    alfam17
    Level 19  
    No to dobrze ale na jakie piny podać zasilanie aby go odpalić, to skąd idzie zasilanie akurat najmniej mnie interesuje żeby podłączyć go poza samochodem ;)
    brofran
    Level 40  
    lucik wrote:
    Pamiętaj że zostanie zapisany ten wyższy w BSI i w zegarach.

Moim zdaniem stan licznika zapisany jest jedynie w BSI. Zegary nie maja raczej kostek pamieci.
    Mario.M
    Level 19  
    Z tyłu licznika jest pamięć 93C66, przelutuj ją do drugiego licznika i sprawdz.

.................( Sorki, pomyłka z Xsarą Picasso )

Ja bym na początku sprawdził złącza w bsi, później jak masz nowy licznik to xsary miały 2 procesory NEC i w liczniku i w BSI. Można odczytać zawartość neca ze starego licznika i zaprogramować neca w nowym liczniku ( trzeba uważać na taśme wyświetlacza przy rozbiórce) ewentualnie mogły paść silniczki.
    lucik
    Level 17  
    brofran wrote:

Moim zdaniem stan licznika zapisany jest jedynie w BSI. Zegary nie maja raczej kostek pamieci.

No to się kolego mylisz. Stan licznika jest zapisany zarówno w BSI jak i w zearach. Przekładka czy zegarów czy BSI powoduje po przebudzeniu sieci natychmiastowe zapamiętanie wyższego stanu w zegarach i w BSI.
    alfam17
    Level 19  
    Odgrzewam temat. Liczniki naprawiłem dopiero teraz. Okazało się że to wcale nie była wina samych liczników tylko wina sterownika. Ogólnie miałem padnięty jakiś moduł bo nie było także sterowania kątem wtrysku itd....
    mp.57
    Level 1  
    Witam! Mam problem z licznikiem tego rodzaju, że podczas uruchamiania auta z kiepskim akumulatorem, wskazówka licznika przeskoczyła na drugą stronę, poza kołek będący przy zerze. Jak teraz wrócić ze wskazówką w prawidłowe miejsce? Proszę o pomoc.
    brofran
    Level 40  
    Nie ominie cie wymontowanie licznika i reczne przestawienie wskazowki. Zagnij ją też delikatnie w kierunku " cyferblatu " aby na przyszlość problem sie nie powtórzył.
    jedrek81
    Level 11  
    Witam chciałbym odgrzać temat mam podobny problem przy próbie uruchomienia samochodu na padniętym akumlatorze wskazówka przeskoczyła do końca skali a następnie wróciła i od tego czasu prędkościomierz zawyża o jakieś 40 km. Co dalej z tym fantem? Prosze o jakieś sugestje.