logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak używać crossovera z mikserem Yamaha MG16/6FX i Behringer EP2500?

markus49 04 Lip 2007 22:26 3313 13
REKLAMA
  • #1 4049958
    markus49
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Witam!
    Posiadam mikser Yamaha MG16/6FX procesor efektów LEXICON MX200 kolumny LDM PLP515 oraz P250 pro napedzam to koncówka Behringer EP2500. Zamierzam do tego dopasowa jakies doly, ale mam pytanie czy n obecnym etapie bylbypomocny crossover? Tak naprawde nie wim do czego on sluzy, gdzies wyczytalem, ze jak subbas nie ma zwrotnicy to wtedy jest on niezbedny. Moglby mi ktos (niezbyt fachowym jezykiem powiedziec) do czego to urzadzenie sluzy i w jaki sposob mialbym go sprzezyc z mikserem i koncowka?

Z góry dziekuje za odpowiedz!!!
  • REKLAMA
  • #2 4050015
    _someone_
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Crossover to aktywna zewnetrzna zwrotnica i słuzy do podziału pasma.
  • #3 4050766
    fullsound
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Zatem łopatologicznie:
    Do Crossa wpinasz sygnał z mixera, a on ma wyjścia - zwykle dwa: na satki(górki) i basy(doły). Oczywiście po dwa (góra+dół) na każdą stronę. Czasem ma jeszcze trzecie wyj mono spec. dla subwoofera. Z tych wyjść wychodzisz prosto do odpowiednich końcówek (muszą być osobne dla górek, dołów i ew. subwoofera).

Oczywiście jest regulacja częstotliwości odcięcia dla każdej sekcji, wzmocnienie, odwracanie fazy, czasem kompresory/bramki (ale to już wyższa szkoła jazdy).

Jednym słowem MUSISZ mieć to urządzenie jak masz osobne kolumny (pasywne) na góry i doły...ale i osobne wzmacniacze (ale to już chyba oczywiste).
  • REKLAMA
  • #4 4052180
    markus49
    Poziom 15  
    Czyli na dokladajac suby do tych moich LDM musze dokupic nie tylko crossover ale rowniez druga koncowke?
  • #5 4052299
    Ky$sio
    Poziom 17  
    na upartego mozesz podlaczyc pod jeden kanal(koncówki) suby a pod drugi topy ale dzwiek niebedzie stereo...

oczywiscie miedzy koncówke a mixer wpinasz cross i odcinasz to co niepotrzebne

pzdr.
  • #6 4052492
    markus49
    Poziom 15  
    Czyli powinienem isc raczej w kierunku zakupu lub budowy subow ze zwrotnica. Koniecznie sub pasywny. Wtedy lacze wszystko mostkiem IN - OUT and OUT - IN i spoko. Wqualizer mam wbudowany w mikser czyli tez moge odciac niepotrzebne Hz. Laczac to razem mam gorki 2x750W/4 oh. do tego dokupie doly na 15" lub 18" ze zwrotnica wbudowana i koniec sobie powinien poradzic gdy pisza ze ma 1200W/2Ohm. A z takiej konfiguracji wlasnie cos takiego by wyszlo.

Dodano po 2 [minuty]:

Case w tej chwili wazy ok. 50 kg dolozyc koncowe ze 20 kg? Kto mo to bedzie pomagal nosic moja polowica wymieknie (jakos dziwnie by oslabla)
  • #7 4052713
    fullsound
    Poziom 15  
    Hmm, nie wiem czy to będzie dobry kierunek. Szczerze mówiąc, obawiam się brzmienia takiego zestawu. Lepiej pomyśl nad subami aktywnymi może - choć tu też dodatkowe wzm potrzebujesz...

eh, ciężki orzech masz do zgryzienia...szczególnie, że tam kobieta macza swe rączki - wątłe bądź co bądź ;-)
  • #8 4053002
    Ky$sio
    Poziom 17  
    no ale do pasywnej zwrotki(do suba) trzeba by juz ladny kawalek drutu zaladowac... ;]

pzdr.

Ps mozna niewielkim kosztem zrobic samemu case(do lżejszych rzeczy)... a koncówki stosowac ten co masz.. (kupny)
  • REKLAMA
  • #9 4057237
    irecki24
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Ej czyli tak crossover służy:
    do podziału pasma bas na doły sopran na górki tak?
    dobrze to po prościźnie pojąłem?
  • REKLAMA
  • #10 4057392
    miszkoo
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    no powiedzmy
    częstotliwoć poniżej ok 200Hz na dołki a powyżej 200Hz satelity (górki)

to 200Hz to zależy od sprzętu (kolumn) czesami będzi to 150 czasami 220 różnie
  • #11 4057749
    drakston
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    fullsound napisał:
    Lepiej pomyśl nad subami aktywnymi może - choć tu też dodatkowe wzm potrzebujesz...

Od kiedy do aktywnych zestawów potrzeba dodatkowych wzmacniaczy ? ;)
    Aktywny subwoofer to taki ktory ma w sobie wzmacniacz i przeważnie crossover regulowany, wystarczy podpiać sygnał i gra...
  • #12 4061662
    markus49
    Poziom 15  
    Cholerka ale cena subów aktywnych jest wysoka.

Chyba pomysle nad subami LDM na 15"
  • #13 4063279
    fullsound
    Poziom 15  
    drakston czytaj temat od początku - pisałem, używając skrótu myślowego, że to BUDOWY aktywnych subów też potrzeba wzmacniaczy - właśnie po to, żeby je w kolumnę wbudować (ale uznałem, że tego już nie musiałem pisać autorowi tematu, bo na tyle kumaty chyba jest)... używajcie trochę szarych, ludzie...
  • #14 4064278
    zackk
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Moim skromnym zdaniem; jak już będziesz miał doły to kup końcówkę z crossover'em. Takie rozwiązanie jest bardziej uniwersalne. Zaoszczędzisz na kupnie crossover'a. Góry będziesz napędzać behringer'em, który będzie grał całym pasmem, a doły drugą końcówką z crossover'em. Zaoszczędzone pieniądze będziesz mógł przeznaczyć na case dla końcówek. Żona się uciesz, a jak wiadomo jest to sprawa priorytetowa:).
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Crossover to aktywna zwrotnica służąca do podziału pasma audio na zakresy częstotliwości, umożliwiająca oddzielne kierowanie sygnału do kolumn niskotonowych (dołów) i wysokotonowych (górek). W systemie z mikserem Yamaha MG16/6FX i końcówką mocy Behringer EP2500, crossover podłącza się pomiędzy mikser a końcówki mocy, rozdzielając sygnał na odpowiednie wyjścia dla satelitów i subwooferów. Konieczne jest stosowanie osobnych końcówek mocy dla dołów i gór, aby zachować stereo i właściwe wzmocnienie. Subwoofery pasywne wymagają zwrotnicy, natomiast subwoofery aktywne mają wbudowany wzmacniacz i crossover, co upraszcza konfigurację, ale podnosi koszty. W przypadku planów rozbudowy o subwoofery pasywne, zaleca się zakup lub budowę subów ze zwrotnicą oraz dodatkowej końcówki mocy. Alternatywnie można rozważyć końcówkę mocy z wbudowanym crossoverem dla dołów, co zwiększa uniwersalność i pozwala zaoszczędzić na osobnym crossoverze. Regulacja częstotliwości odcięcia w crossoverze zwykle mieści się w okolicach 150-220 Hz, dostosowując podział pasma do charakterystyki kolumn. Wbudowany equalizer w mikserze pozwala dodatkowo korygować pasmo. Waga sprzętu i mobilność są również istotne przy doborze końcówek i kolumn.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA