logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ricoh Aficio 2060 - nieregularne zniekształcenia obrazu, błąd SC 672, możliwe przyczyny?

spajder 16 Paź 2007 19:02 1926 4
REKLAMA
  • #1 4384958
    spajder
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam mam problem jak w załączonych plikach. Kopiarka posiada funkcję printer/scanner. Problem dotyczy i wydruków i kopii. Niestety nie jest to problem "ciągły". Potrafi zrobić 100 kartek ok a później zrobi 10 w takim stylu. Rozebrałem tył maszyny, zatarty był wiatrak wyciągający powietrze z metalowej obudowy kontrolera. Wymieniłem, pomyślałem że może się elektronika przegrzewała, po ostygnięciu problem pozostał. Podmieniałem już pamięci, całą płytę expanshion (tą na której jest procesor (Duron btw :) , jeszcze sprawdzę tą płytkę do której podłączony jest dysk. Podejrzewałem kontroler gdyż na starcie często powiał mi się błąd SC 672 (zwiecha kontrolera). Po kilku roszadach błąd się nie pojawia, ale problem z obrazem pozostał. A może szukać przyczyny w laserze? płytce synchronizującej? Może ktoś już miał podobny problem w tej rodzinie maszyn? Wszelkie sugestie mile widziane.
    --
    pozdrawiam
    Załączniki:
    • Ricoh Aficio 2060 - nieregularne zniekształcenia obrazu, błąd SC 672, możliwe przyczyny? str2.JPG (57.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ricoh Aficio 2060 - nieregularne zniekształcenia obrazu, błąd SC 672, możliwe przyczyny? str1.JPG (30.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4385011
    salut
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Stawiam na kontroler albo laser.
  • REKLAMA
  • #3 4395397
    wizard1
    Poziom 12  
    witam,zgraj wszystkie ustawienia serwisowe i użytkownika na kartę SD,
    potem zrób reset pamięci, wgraj nowe oprogramowanie i zobacz efekty.Jeżeli nic to z karty SD zgraj do maszyny i sprawdż zespół lasera.Miałem podobny efekt w Af 2045.
  • REKLAMA
  • #4 4395910
    spajder
    Poziom 11  
    Kopiareczce zapodałem najnowszy soft wcześniej ale zbytnio to nic nie zmieniło. Na razie ram cleara nie robiłem. Zacząłem grzebać przy laserze i na początek zamieniłem z drugą maszyną płytkę synchronizacji lasera. Jak na razie przez 3 dni był spokój bo klient nie dzwonił, chyba że przypadłość pojawia się teraz na drugiej maszynie, która jest mniej używana i może jeszcze nikt tego nie zasygnalizował, jak było to sporadycznie. W poniedziałek pojadę zbadać sprawę. Pozdrawiam
  • #5 7026983
    spajder
    Poziom 11  
    Przyczyną była płytka synchronizacji lasera. Zamykam temat.
REKLAMA