logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telefunken A440PV (chassis 615A2) uszkodzony tranzystor

krukj 16 Paź 2007 20:48 1439 8
REKLAMA
  • #1 4385411
    krukj
    Poziom 14  
    Ocena: 48
    Wiatm.
    W telewizorze uszkodzony jest tranzystor BU508D (przejście na drodze baza-emiter). Czy to jest oryginał (wcześniej ktoś go lutował). Jaki ma on związek z trafo-powielaczem i dlaczego mógł się uszkodzić ? Jeżeli posiada ktoś schemat proszę o podzielenie się. Z góry dziękuję za każdą pomoc. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 4385621
    Krawczak
    Poziom 31  
    Ocena: 50
    Witaj, proponuje dokładnie podać to co zmierzyłeś. BU 508 D moze być z wewnętrznym rezystorem przewarznie 47ohm.Schemat poszukaj sobie jest na Elce .Związek BU z trafem jest taki że on je kluczuje i w ten sposób powstaje między innymi wysokie napięcie zasilające kineskop itd....
    Zacznij może o pomiarów napięć zasilających i pomyslimy co dalej .Pozdr
  • #3 4385638
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6157
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: TV
  • REKLAMA
  • #4 4385831
    krukj
    Poziom 14  
    Domyślam się, że napięcie zmierzyć na kolektorze ?? Jaka mniej wiecej powinna być jego wartość nie posiadam achematu a moja praktyka z TV jest bardzo uboga :( . Proszę o link do strony ze schematami.
  • #6 4386111
    Roman Wosicki
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    Broń Boże mierzyć napięcie na kolektorze-tam są imp. ponad 1000V.Czy ten tranzystor masz wyjęty,czy mierzyłeś na płycie?.Jeśli Twój miernik ma test diodowy,to na tym zakresie sprawdź między kolektorem a emiterem.W jedną stronę może być przejście odwrotnie nie.A wogóle,to kto orzekł że on jest uszkodzony?
  • REKLAMA
  • #7 4386331
    krukj
    Poziom 14  
    Tranzystor jest już wylutowany, jest to tranzystor bipolarny wiec jego sprawdzenie nie jest trudne. Tak jak pisałem na poczatku ma przejście między bazą a emiterem i nie istotna jest biegunowość sprawdzania- test diodowy pokazuje przejście. Popołudniem jeszcze sie upewnię ale przejście jest na 100%- wg mnie przepalony. Wielkie dzięki za schemat :).

Test diodowy pokazuje przejście B-E w obu kierunkach
    Omonierz pokazuje B-E 31 Om w obu kierunkach
  • REKLAMA
  • #8 4388429
    Krawczak
    Poziom 31  
    Ocena: 50
    .
    Test diodowy pokazuje przejście B-E w obu kierunkach
    Omonierz pokazuje B-E 31 Om w obu kierunkach[/quote]
    Przeczytaj mój pierwszy post
    co z pomiarem C-E ?
    Widze że masz kłopot ze zmierzeniem tego tranzystora.
    Napięcia możesz pomierzyć bezpośrednio na elkach po wtórnej zasilacza Chyba nie bedziesz miał problemu z lokalizacją zasilacza i elek w nim
    http://www.elenota.pl/search.php?szuk=BU508D&man=--wszyscy--&ile=50&start=0
  • #9 4391292
    krukj
    Poziom 14  
    Pomierzyłem troche i wyszło, że napięcia są prawidłowe (na wyjściach zasilacza). Uszkodzony jest tranzystor BU508D (wg schematu piwinien być BU508A). Zamierzam go wymienić i zobaczę. Przy wyjętym tranzystorze bezpiecznik przeżył próby :) .

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Telefunken A440PV (chassis 615A2) uszkodzony został tranzystor BU508D, który wykazuje zwarcie na przejściu baza-emiter w obu kierunkach, co potwierdzono testem diodowym i pomiarem rezystancji. Tranzystor ten pełni funkcję kluczowania transformatora powielacza, generując wysokie napięcie zasilające kineskop. Pomiar napięć na wyjściach zasilacza wykazał wartości prawidłowe, a uszkodzony tranzystor został wylutowany. W schemacie przewidziany jest tranzystor BU508A, jednak zastosowano BU508D. Zalecane jest ostrożne podejście do pomiarów na kolektorze ze względu na wysokie napięcia (ponad 1000 V). Schematy do chassis 617, podobnego do 615A2, dostępne są na stronach serwisowych, co ułatwia diagnozę i wymianę elementów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA