logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przejściówka USB>COM. System nie znajduje sterowników.

+Gajowy 16 Paź 2007 20:50 1594 7
REKLAMA
  • #1 4385421
    +Gajowy
    Poziom 23  
    Ocena: 4
    witam, posiadam laptopa bez wejscia COM, zalezalo mi na tym wejsciu, qmpel pozyczyl mi przejsciowke, jednak po wlozeniu do USB "znaleziono nowy sprzet"; "USB Serial Controller" jednak nie znajduje mi do niej sterownikow.. czy ktos ma pomysl? dzieki z gory.
    nie wiem jak sprawdzic jaka to przejsciowka, nie widnieje na niej zadny napis.. moge podeslac zdjecie jesli takowe bedzie potrzebne do zidentyfikowania cuda..
  • REKLAMA
  • #2 4385452
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    A systemem operacyjnym kolegi jest oczywiście RTOS 2012?
  • REKLAMA
  • #3 4385453
    Gienek
    Poziom 37  
    Ocena: 350
    To kumpla trzeba "molestować" o sterowniki. Do każdej "przejściówki" producent załącza CD ze sterownikami, które trzeba wskazać "przejściówce", gdy tego zażąda (po podłączeniu do USB).
  • REKLAMA
  • #4 4385467
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    Ta przejściówka nie działa Plug&Play, potrzebujesz sterowników.
  • #5 4386515
    +Gajowy
    Poziom 23  
    qmpel zapodzial gdzies CD... jak sprawdzic jaki to jest model przejsciowki?
    system op, XP SP2
  • REKLAMA
  • #6 4386570
    Gienek
    Poziom 37  
    Ocena: 350
    Podłączyć u kumpla przejściówkę i we właściwościach odczytać potrzebne dane. Resztę już znajdziesz w Google.[/u][/quote]
  • #7 4387136
    Kropaske
    Poziom 18  
    +Gajowy napisał:
    witam, posiadam laptopa bez wejscia COM, zalezalo mi na tym wejsciu..

A co kolega chce przez to podłączać? Bo sporo rzeczy i tak potrzebuje PCMCIA -> COM bo na takich USB -> COM nie będzie działać a sterowniki może tu:
    http://www.usb-drivers.com/companies/1661.htm
  • #8 4387203
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    Wyślij może zdjęcie tej przejściówki.
    Jeśli jest na chipsecie prolific-a to wyśle Ci sterowniki.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada laptop bez portu COM i korzysta z przejściówki USB na COM pożyczonej od znajomego. Po podłączeniu system wykrywa "USB Serial Controller", lecz nie znajduje sterowników. Przejściówka nie jest Plug&Play i wymaga instalacji dedykowanych sterowników, które zwykle dostarczane są na dołączonym do urządzenia nośniku CD. W przypadku braku płyty z oprogramowaniem zaleca się sprawdzenie modelu przejściówki poprzez właściwości urządzenia podłączonego do komputera znajomego lub przesłanie zdjęcia przejściówki w celu identyfikacji chipsetu, np. Prolific, co umożliwi znalezienie odpowiednich sterowników. Wskazano również, że niektóre urządzenia wymagają konwersji PCMCIA na COM, gdy USB na COM może nie działać. Podano link do strony z sterownikami USB-Serial. System operacyjny to Windows XP SP2.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA