logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przejściówka z USB na COM, ale zgubiłem płytkę sterowników.

deluss 05 Gru 2008 15:21 6479 11
REKLAMA
  • #1 5820904
    deluss
    Poziom 12  
    Ocena: 49
    Ostatnio kupiłem przejściówkę z USB na COM, ale zgubiłem płytkę i nie mogę znaleźć sterowników do niej ściągałem Everesta i nic.
    Jakiś sterownik znalazłem, ale on pozwala tylko na łączenie się z telefonem itp.
    Jak chce coś wysłać to nie idzie.
    Jakieś pomysły co może być źle ?
  • REKLAMA
  • #2 5820914
    Pytong
    Poziom 32  
    Ocena: 81
    Na jakim chipie to masz? Jak na PL-2303 to masz
  • REKLAMA
  • #3 5821171
    deluss
    Poziom 12  
    Jak to sprawdzic bo jak bym wiedzial jak to sprawdzic to bym zrobil...
  • REKLAMA
  • #5 5827428
    deluss
    Poziom 12  
    ale umnie jest taki problem ze prawie kazdy sterownik zainstaluje to chodzi. Ale dziala tylko w 50 % bo niemoge przez niego wysylac tylko odbierac dane. oto fotka moze cos pomoze Przejściówka z USB na COM, ale zgubiłem płytkę sterowników.

Zobowiązuję kolegę do zmiany sposobu wklejenia grafiki: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic976416.html
    [jankolo]
  • #6 5828039
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10419
    Moze jest uszkodzony? Dlaczego do tej pory nie podales vid oraz pid urzadzenia?
  • #7 5828099
    Pytong
    Poziom 32  
    Kolega chyba raczej do tej pory nie wie co to jest VID i gdzie go znaleźć :>
  • #8 5828238
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10419
    Podalem link gdzie jest to jasno i prosto wytlumaczone (sa nawet screeny), jezeli autor potrafi czytac oraz rozumie czytany tekst to sobie poradzi.
  • REKLAMA
  • #9 5828587
    deluss
    Poziom 12  
    niemozliwe jest to aby byla uszkodzona bo przed formatem normalnie dzialalo. Jak jestecie tacy madrzy to napiszcie gdzie to znalesc ten VID a wy tym temacie prawie nic niema. Bo ja niwiem jaki to model ani nic.. jak podlanczam to pisze USB Serial Controller C
  • #10 5828645
    Pytong
    Poziom 32  
    Odnajdujesz podłączone nierozpoznane urządzenie w menadzerze urządzeń. Klikasz na jego właściwości, a następnie szczegóły. Powinno to wyglądać tak:
    Podałem tutaj przykład, zrzut akurat ode mnie z myszki USB.
  • #11 5829015
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Kolego deluss, ponawiam prośbę. Trzeciej prośby nie będzie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada przejściówkę USB na COM, ale zgubił płytkę ze sterownikami i ma problem z ich znalezieniem. Próby instalacji różnych sterowników kończą się częściowym sukcesem – urządzenie jest rozpoznawane i można odbierać dane, jednak wysyłanie danych nie działa. Wskazano, że kluczowe jest poznanie chipu użytego w przejściówce, np. PL-2303 lub Prolific, co umożliwia pobranie właściwych sterowników. Podkreślono konieczność sprawdzenia identyfikatorów VID i PID urządzenia w menadżerze urządzeń systemu Windows, co pozwala na precyzyjne dopasowanie sterowników. Użytkownik otrzymał link do tematu z właściwymi sterownikami oraz instrukcję, jak znaleźć VID i PID. Wskazano również, że przejściówka może być uszkodzona, choć użytkownik twierdzi, że przed formatem systemu działała poprawnie. Producentem przejściówki jest prawdopodobnie Prolific, co sugeruje konieczność użycia sterowników dedykowanych temu producentowi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA