logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat CC900 - brak iskry i napięcia na wtrysku, immobilizer czy coś innego?

wirus26 17 Paź 2007 08:44 2656 6
  • #1 4386456
    wirus26
    Poziom 11  
    Hej!!!
    Mam ogromny problem z moim autkiem. Podczas jazdy zapaliły sie wszystkie lampki i silnik zgasł i już nie można go było odpalić od razu. Poczekałem ze 30 minut i za którymś razem odpalił. Sytuacja tego typu powtórzyła się jeszcze kilka razy, aż w pewnym momencie udało mi się go odpalić z biegu podczas gdy silnik oczywiście zgasł wrzuciłem niższy bieg i odpalił. Wymieniony był czujnik położenia wału. Mój cc posiada immobilizer może to on blokuje napięcie na moduły i wtrysk. Posprawdzałem już wszystkie bezpieczniki, przekaźniki też są sprawne, masa silnika też sprawdzona i wszystkie przewody. Dodam jeszcze że w cc był zamontowany alarm typu skorpion 2000A i centralny. Alarm usunąłem bo myślałem że to on coś blokuje. Immo jest w kluczyku, tak mi się wydaje bo w środku brązowego kluczyka jest taka rurka plastikowa. Proszę o pomoc!
  • #2 4386963
    Doktorr
    Poziom 35  
    Ocena: 1098
    Czy odzywa się pompa paliwa po przekręceniu kluczyka. Wydaje mi się że , dobrze zrozumiałem : na cewkach i wtryskiwaczu brakuje plusa, a nie impulsów ze sterownika. Znasz budowę tego układu i wiesz, że plus tam pojawia się na kilka sekund po przekręceniu kluczyka i w czasie startowania, oraz pracy silnika.
  • #3 4386994
    wirus26
    Poziom 11  
    Witam!!!
    Problem jest taki że tam wogóle nie dochodzi prąd tzn na moduły i wtrysk sprawdziłem to żarówką i w momencie rozruchu nic się nie dzieje. Mało tego jest też odcięta pompa, zdjąłem wężyk i sprawdziłem nie pompuje paliwa pod czas kręcenia. Jest ten immobilizer może on jest odpowiedzialny za to wszytko, ale lampka code gaśnie zaraz więc chyba działa prawidłowo. Posprawdzałem wszystkie masy przykręciłem je jeszcze raz i nic dalej to samo.
  • #4 4387191
    Doktorr
    Poziom 35  
    Zobacz w podstawce przekaźnika pompy paliwa zacisk 30 zasilanie z akumulatora przez bezpiecznik. Oba 87 ( przekaźnik z wyjściem zmostkowanym) wyjście na odbiorniki w których ci brakuje plusa. 86 napięcie po kluczyku do cewki przekaźnika. 85 masa z pinu 23 sterownika (komputera).

W podstawce przekaźnika głównego dla sterownika :30 zasilanie z akumulatora przez bezpiecznik, 86 to samo z pominięciem bezpiecznika na cewkę przekaźnika, 87 zasilanie sterownika po załączeniu przekaźnika na pin 35 sterownika, 87b wolny, 85 masa od sterownika z pinu 4.
  • #5 4387249
    wirus26
    Poziom 11  
    Hej!!!
    wiesz co nie za bardzo rozumiem co oznaczają te liczby 30, 86, 87 nie znam się na tyle żeby to załapać mógłbyś troszkę mniej profesjonalnie mi to wytłumaczyć bo przyznaję się że nie rozumiem z tego nic. Wiem gdzie są bezpieczniki i przekaźniki ale nie jestem mechanikiem.
  • #6 4387792
    Doktorr
    Poziom 35  
    To właśnie nie jest profesjonalnie , na przekaźniku obok nóżek masz te numerki( albo na obudowie przekaźnika schemacik wyprowadzeń) Ponadto moderatorzy nie lubią lamerstwa , zaraz wywalą nam ten temat do kosza . Bo trza się wykazać minimum wiedzy. Rozumem , że właśnie przechodzisz przyspieszony kurs.
    Na marginesie 30 to obwód bezpośrednio z akumulatora, a 15 to obwód po stacyjne.
  • #7 4412357
    mgg
    Poziom 12  
    Ocena: 36
    Jeżeli w sterowniku magneti marelli obwód na którejś z cewek zapłonowych jest przerwany,dany sterownik nie wysyła impulsów na tą cewkę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W pojeździe Fiat CC900 występuje problem z brakiem iskry i napięcia na wtrysku oraz odcięciem pompy paliwa podczas rozruchu. Silnik gaśnie podczas jazdy, a po pewnym czasie udaje się go ponownie uruchomić, czasem nawet z biegu. Wymieniono czujnik położenia wału, sprawdzono bezpieczniki, przekaźniki, masy i przewody, a także usunięto alarm Skorpion 2000A, który mógł blokować układ. Brak zasilania (+) na cewkach zapłonowych i wtryskiwaczach wskazuje na problem z przekaźnikiem pompy paliwa i głównym przekaźnikiem sterownika. Wskazano konieczność sprawdzenia styków i napięć na pinach przekaźników (oznaczenia 30, 85, 86, 87) oraz połączeń masowych i zasilających. Lampka immobilizera gaśnie prawidłowo, co sugeruje, że immobilizer nie blokuje układu. W sterowniku Magneti Marelli przerwanie obwodu na cewce zapłonowej powoduje brak impulsów zapłonowych. Problem wymaga dokładnej diagnostyki układu zasilania przekaźników i sterownika, zwłaszcza obwodów zasilających cewki i wtryskiwacze.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA