logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS P5B-Plus - Zawieszanie po podkręceniu FSB do 400MHz, reset BIOS-u

konatsu 17 Paź 2007 15:50 4016 14
  • #1 4387473
    konatsu
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    Witam,

Mój problem polega na tym, że podkręcałem procesor i ustawiłem FSB na 400MHz komputer się włączył po czym zawiesił się na logo z AI Live style asusa i teraz aby go włączyć trzeba za każdym razem wyłączać zasilacz i resetować bios, później F2 aby odpalił, tak za każdym razem gdy próbuje włączyć kompa.
    Wgrywałem nowego biosa, zmieniałem ustawienia na minimum w biosie, podmieniałem pamięci i grafe, napięcia z zasilacza są dobre.
    Zauważyłem, że kiedy komputer się zawiesza NB i SB mają około 74C a jak pracują w trybie F2 po restarcie biosa to mają średnio 35C.
    Napięcia i temperatury mierzyłem w biosie i miernikiem z nową baterią.

Płyta i zasilacz mają około 3 tygodni.

słyszałem, że można przywrócić płytę do ustawień fabrycznych podpinając same zasilanie do płyty bez procesora pamięci itp. i zostawic na 30s, choć jak tak próbowałem z Commando to wysadziło tranzystory koło gniazda procesora(miałem podpięte zasilanie 12v 4pin ) i boje się próbować drugi raz.

Dokładna specyfikacja sprzętu napisana przy pomocy narzędzia na stronce asusa:

[Product Information]
    *Product Type : Motherboard
    *Product Model : P5B-Plus
    *Product S/N : 76M0ACY94873
    Place of Purchase : Active Computer S.C.
    *Date of Purchase : 2007/10/1

[Motherboard Specification]
    *Motherboard Revision : 1.00G
    *Motherboard BIOS Revision : 0804

[VGA Card Specification]
    *VGA Card Vendor : Galaxy
    *VGA Card Model : GF7300GT PCI-E 256MB DDR3 128BIT wHDTV/DVI
    *VGA Card Chipset : G73
    *VGA Card Driver : NW94.24

[CPU Specification]
    *CPU Vendor : INTEL
    *CPU Type : LGA 775
    *CPU Speed : 1.86

[Memory Specification]
    *Memory Vendor : GOODRAM
    *Memory Model : DDR2 800
    *Memory Capacity : 2X1024

[HDD Specification]
    HDD Vendor : SEAGATE
    HDD Model : ST3250620AS
    HDD Capacity : 250GB

[Add-on Card Specificatio]
    Add-on Card Vendor : CREATIVE
    Add-on Card Type : AUDIO
    Add-on Card Model : SB AUDIGY SE

*Operating System : WinXP

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam, Konatsu.
  • #2 4387782
    conQeror
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4
    Sprawdź w instrukcji płyty czy nie masz gdzieś zworek do czyszczenia pamięci CMOS.
  • #3 4387894
    konatsu
    Poziom 12  
    już czyściłem i to nic nie daje, po wcześniejszym wyczyszczeniu biosa i uruchomieniu komputera wyświetla się, ze suma kontrolna biosu się nie zgadza, oc failed, i chyba cos o tmp. F1 aby wejść do biosu i F2 aby kontynuować, działa tylko przez F2.
  • #4 4388324
    Stingerek
    Poziom 28  
    To wejdz do biosu ! I zapisz ustawienia !
  • #5 4388446
    konatsu
    Poziom 12  
    Jak zapisuje to dzieje się tak jak pisałem wcześniej, powtarzam, że działa tylko jak wciskam F2
  • #6 4389050
    Stingerek
    Poziom 28  
    Czyli jak zapisujesz ustawienia DOMYSLNE to i tak nie wstaje ? Jestes w 100% pewien ze po wejsciu do BIOS wybierasz opcje Load Factory/default/optimal settings, a potem wybierasz save and Exit ?
    I dałbyś sobie za to uciąć ręke ?
  • #7 4389511
    konatsu
    Poziom 12  
    TAK jestem pewien, load default/save and exit, i nic.
    teraz w komputerze wyjąłem baterie i nie muszę za każdym razem zmieniać zworki, wystarczy jak wyłączę zasilacz z sieci i odpalę kompa i F2, żebym działał.
  • #8 4390398
    smerfikk
    Poziom 12  
    Asusy P5B mają taką opcję że po przegięciu z OC wystarczy komputer wyłączyć z sieci i wchodzą optymalne ustawienia sprzętu żeby komp mógł wstać. Więc wyciągnięcie baterii w twoim przypadku nic nie daje. Moje pytanie brzmi czy oby bateria jest dobra, bo takie "jaja" może powodować słaba bateria (nie trzyma ustawień biosu po zapisaniu dobrej konfiguracji).
  • #9 4396403
    doopan
    Poziom 12  
    Możesz też spróbować ew. sflashowac bios z dyskietki czy cd - musisz zajrzeć do instrukcji.
  • #10 4396851
    konatsu
    Poziom 12  
    Cytat:
    Asusy P5B mają taką opcję że po przegięciu z OC wystarczy komputer wyłączyć z sieci i wchodzą optymalne ustawienia sprzętu żeby komp mógł wstać. Więc wyciągnięcie baterii w twoim przypadku nic nie daje. Moje pytanie brzmi czy oby bateria jest dobra, bo takie "jaja" może powodować słaba bateria (nie trzyma ustawień biosu po zapisaniu dobrej konfiguracji).

Tak, tylko on trzyma ustawienia tak jakby miał nadal ustawione FSB na 400, i dopiero odpięcie zasilania + reset biosu lub wyciągnięta bateria umożliwia jakie kol wiek działanie. Bateria jest ok.

Cytat:
    Możesz też spróbować ew. sflashowac bios z dyskietki czy cd - musisz zajrzeć do instrukcji.

Bios wgrałem z cd, nic nie pomogło.

P.S.
    Wczoraj wieczorem eksplodował mi zasilacz EVER SILVER 480W, dziś dostałem nowy ale płyta tak samo sie zachowuje jak wczesniej.
  • #11 4396892
    smerfikk
    Poziom 12  
    konatsu napisał:

Tak, tylko on trzyma ustawienia tak jakby miał nadal ustawione FSB na 400, i dopiero odpięcie zasilania + reset biosu lub wyciągnięta bateria umożliwia jakie kol wiek działanie. Bateria jest ok.

Owszem ustawienia widnieją takie jakie zostały zapisane, ale on sie ładuje na ustawieniach ostatniej działającej konfiguracji.

Jak płyta jest na gwarancji to wyczyść pamięć CMOS i oddał do serwisu.
  • #12 4397403
    Stingerek
    Poziom 28  
    Cytat:

Wczoraj wieczorem eksplodował mi zasilacz EVER SILVER 480W, dziś dostałem nowy

Nowy to znaczy jaki ? Nastepna tandete ?
  • #13 4398384
    konatsu
    Poziom 12  
    Cytat:
    Nowy to znaczy jaki ? Nastepna tandete ?

Pracuje w sklepie komputerowym, wybrałem evera bo okazał sie lepszy niż CHIEFTEC GPS-450AA-101A(przez ostatnie 2 miesiące dużo zwrotów na gwarancje) a do PENTAGRAM SILENT FORCE PSF 500-A12S musiałbym za dużo dopłacić, zależało mi na ciszy i szybkim serwisie. W ever nie podoba mi sie tylko zielony wentylator, ale to już rzecz gustu.

Płyta jest na gwarancji,ale na razie jej nie wyśle bo w sklepie nie mamy zdanej wolnej na i965 a nie chce przeinstalowywać systemu ani czekać aż asus odeśle zrobiona/nowa.
  • #14 4399436
    Stingerek
    Poziom 28  
    Trzebabyło kupic fortrona 400PFN albo Amacroxa 450
  • #15 4419077
    konatsu
    Poziom 12  
    Nie chce oddawać płyty na gwarancje, gram w WoW i płacić a nie grać przez 2 tygodnie to nie bardzo mi pasuje.

Zdaje mi sie, ze tu chodzi o tpm, zawsze sie wiesza po tych komunikatach, tpm włączony i wyłączony(fotki w załącznikach lub linkach(wklejać ręcznie do przeglądarki)):
    http://konatsu.phpnet.us/konatsu/DSCN0291.JPG
    http://konatsu.phpnet.us/konatsu/DSCN0291.JPG
    Załączniki:
    • DSCN0291.JPG (2.51 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DSCN0290.JPG (2.54 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy płyty głównej ASUS P5B-Plus, która po podkręceniu FSB do 400 MHz zawiesza się na logo ASUS AI Live Style. Po takim zawieszeniu konieczne jest wyłączanie zasilania i resetowanie BIOS-u, a komputer uruchamia się tylko po naciśnięciu F2. Próby wgrywania nowego BIOS-u, czyszczenia pamięci CMOS za pomocą zworki oraz wyjmowania baterii nie rozwiązują problemu. Temperatura mostków północnego (NB) i południowego (SB) jest wysoka (około 74°C) podczas zawieszenia, a po restarcie BIOS-u spada do około 35°C. Zasilacz EVER SILVER 480W uległ uszkodzeniu, został wymieniony na nowy, ale problem pozostał. Bateria BIOS-u jest sprawna. Ustawienia BIOS-u są zapisywane, jednak płyta uruchamia się tylko na ostatniej działającej konfiguracji, co sugeruje mechanizm ochronny płyty ASUS P5B. Próby przywrócenia ustawień fabrycznych nie przynoszą efektu. Występują komunikaty o błędach sumy kontrolnej BIOS-u i TPM, które mogą być powiązane z problemem. Płyta jest na gwarancji, ale użytkownik woli unikać jej odesłania ze względu na konieczność reinstalacji systemu i przerwę w użytkowaniu. Dyskusja zawiera sugestie dotyczące sprawdzenia zworki CMOS, wgrywania BIOS-u z dyskietki lub CD oraz ewentualnego serwisu płyty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA