logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS P5B-Plus: Zawieszanie się po podkręceniu FSB do 400MHz, reset BIOS-u

konatsu 17 Paź 2007 15:43 1835 10
REKLAMA
  • #1 4387453
    konatsu
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    Witam,

Mój problem polega na tym, że podkręcałem procesor i ustawiłem FSB na 400MHz komputer się włączył po czym zawiesił się na logo z AI Live style asusa i teraz aby go włączyć trzeba za każdym razem wyłączać zasilacz i resetować bios, później F2 aby odpalił, tak za każdym razem gdy próbuje włączyć kompa.
    Wgrywałem nowego biosa, zmieniałem ustawienia na minimum w biosie, podmieniałem pamięci i grafe, napięcia z zasilacza są dobre.
    Zauważyłem, że kiedy komputer się zawiesza NB i SB mają około 74C a jak pracują w trybie F2 po restarcie biosa to mają średnio 35C.
    Napięcia i temperatury mierzyłem w biosie i miernikiem z nową baterią.

Płyta i zasilacz mają około 3 tygodni.

słyszałem, że można przywrócić płytę do ustawień fabrycznych podpinając same zasilanie do płyty bez procesora pamięci itp. i zostawic na 30s, choć jak tak próbowałem z Commando to wysadziło tranzystory koło gniazda procesora(miałem podpięte zasilanie 12v 4pin ) i boje się próbować drugi raz.

Dokładna specyfikacja sprzętu napisana przy pomocy narzędzia na stronce asusa:

[Product Information]
    *Product Type : Motherboard
    *Product Model : P5B-Plus
    *Product S/N : 76M0ACY94873
    Place of Purchase : Active Computer S.C.
    *Date of Purchase : 2007/10/1

[Motherboard Specification]
    *Motherboard Revision : 1.00G
    *Motherboard BIOS Revision : 0804

[VGA Card Specification]
    *VGA Card Vendor : Galaxy
    *VGA Card Model : GF7300GT PCI-E 256MB DDR3 128BIT wHDTV/DVI
    *VGA Card Chipset : G73
    *VGA Card Driver : NW94.24

[CPU Specification]
    *CPU Vendor : INTEL
    *CPU Type : LGA 775
    *CPU Speed : 1.86

[Memory Specification]
    *Memory Vendor : GOODRAM
    *Memory Model : DDR2 800
    *Memory Capacity : 2X1024

[HDD Specification]
    HDD Vendor : SEAGATE
    HDD Model : ST3250620AS
    HDD Capacity : 250GB

[Add-on Card Specificatio]
    Add-on Card Vendor : CREATIVE
    Add-on Card Type : AUDIO
    Add-on Card Model : SB AUDIGY SE

*Operating System : WinXP

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam, Konatsu.
  • REKLAMA
  • #2 4387690
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Kilka razy stawiałem płyty na "nogi" włączając je bez procesora i nigdy nie było skutków ubocznych. W takim przypadku możesz nie podłączać dodatkowej wtyczki +12V, zasilania procesora. Jak masz możliwość to sprawdź procesor na innej płycie.
  • REKLAMA
  • #3 4387715
    konatsu
    Poziom 12  
    Spróbuje dziś w nocy bez procka, jeżeli nie pomoże to sprawdzę procka na P5ND2 SE.
  • REKLAMA
  • #4 4388195
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 4388442
    konatsu
    Poziom 12  
    Nie, pierwsze słyszę. Co to daje?
  • #6 4388770
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 4389427
    konatsu
    Poziom 12  
    Niestety uruchomienie samej płyty bez procesora nie pomogło, insert tez nie działa, zauważyłem ze zachowuje się tak jakby miała fsb ustawione nadal na 400(1600).
  • #8 4389629
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #9 4389745
    konatsu
    Poziom 12  
    Tylko skąd wziąść procesor który pracuje na FSB 1600MHz :/ pozostaje seria E6x50, one pracują na 1333. A gdyby wgrać starego biosa z jakimiś ustawieniami standardowymi?
  • #10 4390249
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Wgraj jeszcze raz tego samego biosa lub nowszego jeśli jest. Wcale nie musi być starszy. Najlepiej by było jakbyś miał drugą kość biosa i po uruchomieniu z pierwszego podmienił kości. Tak dla bezpieczeństwa.
  • #11 4390389
    konatsu
    Poziom 12  
    To już będzie 4x jak go wgrywam :/ nowszego nie ma. biosa wgrywam przez live update asusa i przez aplikacje w biosie w zakładce tools.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy płyty głównej ASUS P5B-Plus, która po podkręceniu FSB do 400 MHz (1600 MHz efektywnie) zawiesza się na logo AI Live Style ASUS. Po takim zawieszeniu konieczne jest wyłączanie zasilania i reset BIOS-u, aby komputer mógł się uruchomić. Próby rozwiązania obejmowały wgrywanie nowego BIOS-u (kilkukrotnie, bez efektu), minimalizowanie ustawień BIOS-u, wymianę pamięci RAM i karty graficznej oraz pomiary napięć i temperatur (NB i SB osiągają 74°C podczas zawieszenia, a około 35°C po restarcie BIOS-u). Próbowano również resetu BIOS-u przez uruchomienie płyty bez procesora i pamięci, jednak bez podłączania zasilania procesora (+12V 4-pin), co nie przyniosło poprawy. Użycie klawisza Insert podczas startu, które ma przywracać ustawienia BIOS do domyślnych, również nie zadziałało. Sugerowano test procesora na innej płycie (np. P5ND2 SE) oraz ponowne wgranie BIOS-u lub wymianę kości BIOS-u, jednak brak dostępności procesora obsługującego FSB 1600 MHz (seria E6x50 pracuje na 1333 MHz) utrudnia testy. Problem wskazuje na utrzymujące się ustawienia podkręcenia FSB w BIOS-ie mimo resetu, co powoduje niestabilność i zawieszanie systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA