logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Matryca Toshiba Tecra 8100 świeci, ale nie wyświetla obrazu - inwerter czy matryca?

koziolek23 17 Paź 2007 15:50 1344 7
REKLAMA
  • #1 4387474
    koziolek23
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich na elektrodzie.
    Matryca w mojej toshibie Tecra 8100 po włączeniu tylko świeci.
    Nie wyświetla nic. Pod zewnetrznym monitorem jest OK.
    Czy któryś z kolegów miał taki przypadek?. Co może być powodem i jak tą usterke usunąc?.
    Czy to matryca , czy inwerter?.
    Pozdrawiam i oczekuję na jakieś podpowiedzi i sugestie.
    koziolek23
  • REKLAMA
  • #2 4387850
    rafalbecht
    Poziom 28  
    Ocena: 34
    To nie matryca jeżeli świeci może być uszkodzony bezpiecznik zasilający elektronikę matrycy nie inwertera może on być na elektronice pod matrycą.
  • REKLAMA
  • #3 4387861
    koziolek23
    Poziom 12  
    Czy jest jakiś prosty sposób żeby odnaleźć ten bezpiecznik i jak go sprawdzić?.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4388078
    Mefi_sc
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    rozebrać monitor, na płytce od matrycy szukaj elementu oznaczonego F i może coś jeszcze, a sprawdzić omomierzem, trochę dłubania, ale wykonalne, jak spalony to zmostkować i po robocie, albo wymienić
  • #5 4388094
    koziolek23
    Poziom 12  
    Na razie dzieki.
    Sprawdzę czy pomogło i dam za kilka dni odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #6 4391693
    koziolek23
    Poziom 12  
    Witam ponownie.
    Tak jak kolega rafalbecht podpowiedział, bezpiecznik był padnięty.
    Po zmostkowaniu na tyle się poprawiło że, matryca podzieliła się na dwie nierównne części. Jedna jaśniejsza druga ciemniejsza.
    Lecz nadal nic nie widać. Przez chwilę na tej dolnej części wyświetlił się komunikat z prośbą o dysk systemowy. Ale to było bardzo krótko przy okazji mojego grzebania dotknołem wkretakiem przy tym bazpieczniku i niestety uwaliłem sobie nastepny bezpiecznik, ale tym razem na płycie głównej. Zrobiło się znowu tak jak na poczatku. Poprawiłem już ten drugi bezpiecznik i jest podzielona matryca na dwa odcienie szarości.
    Dzięki za te podpowiedzi i proszę o jeszcze.
    Pozdrawiam.
    koziolek23
  • Pomocny post
    #7 4392408
    rafalbecht
    Poziom 28  
    Ocena: 34
    Prawdopodobnie świeci tylko jedna lampa od podświetlania matrycy jeżeli są dwie ewentualnie jedna tylko świeci słabo sprawdz inwerter przy matrycy i wtyki od lamp.
  • #8 4539165
    koziolek23
    Poziom 12  
    Dziękuję kolegom za pomoc.
    Brak mi czasu żeby się dalej grzebać.
    Kupiłem inną matrycę.
    Pozdrawiam.
    koziolek23

Podsumowanie tematu

✨ W laptopie Toshiba Tecra 8100 matryca podświetla się, ale nie wyświetla obrazu, natomiast obraz na zewnętrznym monitorze jest poprawny. Przyczyną problemu nie jest sama matryca, lecz uszkodzony bezpiecznik zasilający elektronikę matrycy, znajdujący się na płytce pod matrycą. Bezpiecznik można zlokalizować po oznaczeniu "F" i sprawdzić omomierzem. Po zmostkowaniu uszkodzonego bezpiecznika matryca zaczęła wyświetlać obraz podzielony na dwie nierówne części o różnej jasności, co sugeruje częściową usterkę podświetlenia. Możliwe, że świeci tylko jedna lampa podświetlająca lub inwerter jest uszkodzony. Po dalszych uszkodzeniach bezpiecznika na płycie głównej i jego naprawie problem częściowo się utrzymywał. Ostatecznie autor zdecydował się na wymianę matrycy z powodu braku czasu na dalszą diagnostykę i naprawę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA