logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TOSHIBA Tecra 8100 - brak obrazu, działa tylko zasilanie i napęd DVD-ROM

nereq 06 Sie 2008 14:51 3782 9
REKLAMA
  • #1 5413842
    nereq
    Poziom 10  
    Witam. Posiadam laptopa "Tecra 8100", którego kupiłem na Allegro. Na zdjęciach z aukcji komputer normalnie startował i wyświetlał BIOS. Teraz, gdy podłączyłem go do zasilacza 15V 4A nie pracuje. Pod monitorem zew. również brak jakiegokolwiek sygnału i wyświetlania. Komputer po odpaleniu "nie odpowiada. Włączają sie tylko diody "power" i "on". To wszystko. Płyta główna chyba nie pracuje. Słychać startujący dysk. Co ciekawe dvd-rom otwiera się. Co może być problemem? Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 5418599
    jkawula
    Poziom 12  
    Niestety padnięta jest płyta główna - w mojej 8200 (kiedyśtam) serwis stwierdził że koszt naprawy przewyższa wartość sprzętu. Kupiłem na allegro dwie płyty (jedna nawet "niby" nówka) i obie niestety miały identczne objawy po 1 - 2 godzinach prawidłowej pracy tylko zielone lampki i cisza.
  • #3 5418953
    FiKaS
    Poziom 10  
    dociśnij całą ręką klawiatury (dosadnie lecz delikatnie :) ) i włącz - powinno pomóc.
  • REKLAMA
  • #4 5420080
    nereq
    Poziom 10  
    dzięki za pomoc. ale z was fachowcy... bez komentarza. ide do serwisu bo szkoda mi czasu.
  • REKLAMA
  • #5 5420189
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    nereq napisał:
    Witam. Posiadam laptopa "Tecra 8100", którego kupiłem na Allegro. Na zdjęciach z aukcji komputer normalnie startował i wyświetlał BIOS. Teraz, gdy podłączyłem go do zasilacza 15V 4A nie pracuje.

Na zdjęciach z aukcji to na tym laptopie mógł nawet Crisis śmigać na full detalach. Kolega kupił najprawdopodobniej laptopa z uszkodzoną płytą główną.
    A przy okazji: jakie to kolega nam informacje podał? Otworzył go kolega żeby zajrzeć czy nic nie jest spalone? Sprawdził kolega czy zasilacz podaje takie napięcia jakie ma na tabliczce znamionowej?
  • #6 5435380
    nereq
    Poziom 10  
    Tak, otwierałem. Nic nie jest przepalone. Może być to wina zasilacza? Właśnie kupiłem sprawną płytę główną do Tecry 8100 i jest taka sama rekacja - palą się dwie diody i da się tylko włączyć i wyłączyć laptopa, który nie rusza. Pomocy! :idea:
  • #8 5456124
    nereq
    Poziom 10  
    Problem rozwiązałem sam. Rozkręciłem sprzęt i założyłem nowy zacisk na taśmę od klawiatury. Problem polegał na samowolnym wysuwaniu się taśmy z gniazdka. Drugą opcją może być pamięć. Lapek hula, jednak... doszedł problem z obrazem wyświetlanym pomimo, że matryca jest 14.1'!!! Jak go powiększyć? I drugie pytanie... jak wgrać nowy BIOS?
  • REKLAMA
  • #9 5459390
    slawo777
    Poziom 17  
    Ocena: 45
    Pełny obraz możesz ustawić w biosie w opcji display dajesz pozycję enabled, a zaktualizować bios możesz najprościej ze środowiska Windows. Musisz w tym celu ściągnąć najnowszy bios ze strony Toshiby chyba jest to versja 2,50 i także ściągnąći zainstalować plik common modules, który instalujesz jako pierwszy a później odpalasz plik znajnowszyn biosem i czekasz aż bios sam się zaktualizuje. Ważne w trakcieaktuakizacji musisz mieć podłączonego laptopa do zasilania z baterią w razie braku prądu. Powodzenia!

Dodano po 24 [minuty]:

W jaki sposób wymieniłeś ten zacisk od klawiatury przecież on jest zintegrowany z płytą główną?
  • #10 5459783
    nereq
    Poziom 10  
    Dzięki za radę. Zacisku nie wymieniałem całego. Wystarczyło przełożyć ruchomą część zacisku z jednej płyty do uszkodzonej. To wszystko.

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Toshiba Tecra 8100 po podłączeniu zasilacza 15V 4A nie wyświetla obrazu ani sygnału na zewnętrznym monitorze, działa jedynie zasilanie i napęd DVD-ROM. Dysk twardy startuje, a diody "power" i "on" świecą się, jednak komputer nie uruchamia się poprawnie. Możliwe przyczyny to uszkodzona płyta główna, co potwierdzono również na przykładzie modelu Tecra 8200, gdzie naprawa płyty była nieopłacalna. Inna wskazana przyczyna to luźne połączenie taśmy klawiatury, które można naprawić przez wymianę lub poprawne zamocowanie zacisku taśmy. W niektórych przypadkach laptop uruchamia się po mocnym przyciśnięciu klawiatury. Po naprawie taśmy klawiatury pojawił się problem z obrazem na matrycy 14,1", który można rozwiązać poprzez ustawienia w BIOS-ie (włączenie opcji display). Aktualizacja BIOS-u powinna być wykonana ze środowiska Windows, pobierając najnowszą wersję i moduły ze strony Toshiby, z zachowaniem zasilania i baterii podczas procesu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA