logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić antenę satelitarną na Astrę i Hot Bird? Brak sygnału HB

gniewosz 17 Paź 2007 20:54 1221 4
REKLAMA
  • #1 4388560
    gniewosz
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    witam . mam ten sprzet
    http://allegro.pl/item244457833_244457833.html
    pozyczylem dzis miernik od kolesia bo lapalo mi astre i hb ale 5t kanalow na krzyz bo reszta zakodowana lub brak sygnalu.(lapalo mi z polskich vive 4funtv i polast2. na drabinie spedzilem pare ladnych polgodzin i pipa.ustawiam i ustawiam.robie wszystko zgodnie z instrukcja do tego miernika czyli zmniejszam skale potem znow az nie da sie wiecej.
    ok zlapalo mi znowu 4fun.tv na atrze.ale dlaczego nie ma HB? czy mam to jeszcze poustawiac jakos w tunerze? zaznaczylem zeby skanowal z astry i hb i idzie tylko astra.jak mam ustawic ta antene zeby bylo to i to?plissssssss bo caly mecz mi przepadl.nie widzialem nawet jak naszi przegrali z wegarmi:(
  • REKLAMA
  • #2 4388873
    pajo21
    Poziom 35  
    Ocena: 173
    1) w ustawieniach tunera wyłącz sygnał diseqc.
    2)ustaw antenę na HB(polonia,viva,4fun.tv)
    3)ustaw porty w ustawieniach anteny.
    port1 HB
    port2 astra
    lub odwrotnie
    włącz diseqc
    koniec.

Najprościej ustawia się czasze na pojedyńczym konwerterze,po ustawieniu zamienia się konwerter na monoblocka i ustawia porty.
  • REKLAMA
  • #3 4388918
    gniewosz
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    juz po problemie.mialem tak ustawione jak piszesz pajo21 ,problem tkwil w tej glupiej antenie.pare razy ja lutnalem i zalapalo obie.potem wykrecilem miernik,dokrecilem i znowu HB wcielo.no wiec dostala strzala i pomoglo.dziala to i to:) teraz tylko pozostaje wgranie list:) tylko jedno mnie martwi ze wsio jest niby ok.sygnal i sila dobra ale na niektorych kanalach z HB ma tylko 30% i lipa.czy tez tak macie ze nie ma super sygnalu na wszystkich kanalach?
    a i teraz czaje ze na astrze tez tak jest.ale wiekszosc kanalow jest.
  • REKLAMA
  • #4 4391299
    meloch
    Poziom 29  
    Ocena: 61
    Ustawianie anteny to bardzo precyzyjna operacja - musisz wstrzelić się w punkt na niebie. Ustawianie na "strzała" czy "lutanie" - to nie są najszczęśliwszymi matodami.
    Z opisu wynika, że nie masz niezbyt dokładnie ustawioną antenę. Musisz jescze trochę próbować .
  • #5 4391787
    kamiljan1
    Poziom 24  
    Ocena: 49
    Jak wyłączy Diseqc to nie złapie HB bo w monobloku zawsza Astra to port 1,a HB port 2. Mocowanie konwertera patrząc z przodu talerza w uchwycie HB ,a wolna trąbka z lewej strony na Astrę.Zestaw kupiony na Allegro z Poznania lub Kościana montowałem kilkanaście razy z Ferdkiem sygnały minimum 90% .Kamil
REKLAMA