logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cyfrowy Polsat - brak sygnału po samodzielnej instalacji anteny na HOTBIRD

miniuka 08 Kwi 2008 23:22 24768 14
REKLAMA
  • #1 5009614
    miniuka
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam,

Mój problem jest dość złożony, ale postaram się wszystko jasno przedstawić.

5 dni temu kupiłem cyfrowy polsat. Nie chciałem pomocy specjalistów, postanowiłem zainstalować zestaw samemu. W tym celu podłączyłem analogowy dekoder i ustawiałem antenę na HOTBIRD tak, by w pionie oraz poziomie nie było żadnych szumów. Mimo to, po podłączeniu cyfrowego polsatu górny pasek pokazuje 86%, natomiast dolny 0%. Pomyślałem, że to kwestia wyłączonego sygnału od CP. Przeczekałem 3 dni, niestety to samo. Przeszedłem się, więc z dekoderem CP do sąsiada. U niego wszystko działa, oba paski aktywne.
    Wymieniałem konwerter oraz kabel - to nic nie dało. Sąsiad przyszedł ze swoim dekoderem i ten również nie chce działać. Wszystko wskazuje na błąd instalacji, jednak nie wiem, gdzie ten błąd jest popełniony. Wie ktoś co może byc nie tak?

Z góry dziękuje i pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 5009641
    pala22
    Poziom 25  
    Ocena: 23
    oczywiście na tunerze analogowym zobaczyłeś TVN ?
    czy tylko jakiś niemieckojęzyczny kanał ?
    bo mi to wygląda że ustawiłeś ale nie HotBirda tylko cuś innego.
  • #3 5009667
    fidzo
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    witam
    raczej 99% antena nie ustawiona na Hotbirda.
    pzdr
  • REKLAMA
  • #4 5009672
    miniuka
    Poziom 10  
    Program, który zauważyłem to za pierwszym razem SuperRTL (niemiecki) za drugim razem DSF (również niemiecki)
  • #5 5009696
    pajo21
    Poziom 35  
    Ocena: 173
    To na pewno nie masz HB.
  • #6 5009704
    miniuka
    Poziom 10  
    Ok, w takim razie gdzie znajdę HotBirda? I skąd wiedzieć, że to HotBird?
  • REKLAMA
  • #7 5009708
    pajo21
    Poziom 35  
    Ocena: 173
    Teraz masz Astre.Przestaw antenę o 6 stopni w prawo.
  • #8 5009777
    jurek849
    Poziom 18  
    Ocena: 80
    ustaw odbiornik analogowy na częstotliwość 11506 polaryzacja V kręc anteną w prawo o 6 stopni. powinieneś zobaczyć TVN na HB.
  • #9 5010185
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2917
    Tylko jeszcze w tym wszystkim nie wiadomo jaki ma dekoder analogowy( czy łapie całe pasmo, czy jest w nim możliwość ustawienia oscylatorów 9750 i 10600).
    Jak " starego typu" a konwerter full-band to podanie częstotliwości nic mu nie da. Weź twój analogowy tuner do sąsiada tam poszukaj na nim jakąś stację jaka jeszcze nadaje w analogu np. TV5- V , Duna- H zapisz w tunerze i wtedy dopiero nim ustawiaj na swoim talerzu. Jeżeli " stary " dekoder analogowy a nowy typ konwertera to częstotliwości 11506 nie złapiesz.
  • REKLAMA
  • #10 5010213
    e-gmina
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    a czy można po prostu patrzeć na paski siły i jakości sygnału i wtedy kręcić anteną? powinno dać podobny efekt :)
  • #11 5010227
    LeDy
    Poziom 43  
    e-gmina napisał:
    a czy można po prostu patrzeć na paski siły i jakości sygnału i wtedy kręcić anteną? powinno dać podobny efekt :)

Można . Jednak dekodery cyfrowe mają tą wadę , że reagują z " opóźnieniem " a nieraz się zawieszają. Nieraz trzeba przełączyć kanał i dopiero " zaskoczy" . Jak już coś złapiesz to możesz wtedy dokładnie wg. pasków ustawiać. Dobrze żebyś widział je. No i ruchy minimalne bo jak ucieknie to znowu trudno złapać ( zwłaszcza na małym talerzu).
  • #12 5684168
    magda86
    Poziom 2  
    o co chodzi z tym paskami procentowymi jak je właczyc jak tego szukac????? u mnie nie ma sygnału i nie wiem co mam zrobic

Dodano po 13 [minuty]:

jak wejsc w te paski siły sygnału gdzie one sie znajduja???
  • #13 5685027
    LeDy
    Poziom 43  
    magda86 napisał:
    o co chodzi z tym paskami procentowymi jak je właczyc jak tego szukac?????

Chyba daj sobie spokój. Nie potrafisz obsłużyć dekodera a chcesz ustawiać antenę? Pozostają fachowcy.
  • #14 5915050
    Dawid91X
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    LeDy napisał:
    Tylko jeszcze w tym wszystkim nie wiadomo jaki ma dekoder analogowy( czy łapie całe pasmo, czy jest w nim możliwość ustawienia oscylatorów 9750 i 10600).
    Jak " starego typu" a konwerter full-band to podanie częstotliwości nic mu nie da. Weź twój analogowy tuner do sąsiada tam poszukaj na nim jakąś stację jaka jeszcze nadaje w analogu np. TV5- V , Duna- H zapisz w tunerze i wtedy dopiero nim ustawiaj na swoim talerzu. Jeżeli " stary " dekoder analogowy a nowy typ konwertera to częstotliwości 11506 nie złapiesz.

Witam. Ja też mam problem ze "złapaniem" HotBirda. Mam tuner analogowy Ankaro STR150 (instrukcja do niego) + antena od Cyfrowego Polsatu HD. W tej instrukcji znalazłem:
    LNC mit 10.000GHz Oszillator.
    LNC mit 9.750GHz Oszillator.
    To jest chyba podany górny i dolny oscylator. Mam szansę na nim złapać TV5 lub Duna TV?
  • #15 5917187
    BeteNoire
    Poziom 11  
    Ocena: 48
    Jarek 8084 napisał:
    LeDy napisał:
    magda86 napisał:
    o co chodzi z tym paskami procentowymi jak je właczyc jak tego szukac?????

Chyba daj sobie spokój. Nie potrafisz obsłużyć dekodera a chcesz ustawiać antenę? Pozostają fachowcy.
    zostaw to fachoecom

Popieram. Po to są Ci ludzie, by szybko i sprawnie zamontować i skonfigurować zestaw.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku sygnału cyfrowego Polsatu po samodzielnej instalacji anteny satelitarnej na pozycję HotBird. Użytkownik ustawił antenę, obserwując na analogowym tunerze niemieckojęzyczne kanały (SuperRTL, DSF), co wskazuje na błędne ustawienie anteny na satelitę Astra zamiast HotBird. Zalecane jest przesunięcie anteny o około 6 stopni w prawo, aby trafić na HotBird i odbierać kanały takie jak TVN na częstotliwości 11506 MHz, polaryzacja pionowa. Wskazano również, że stary typ dekodera analogowego może nie obsługiwać pełnego pasma ani nie mieć możliwości ustawienia oscylatorów 9750 i 10600 MHz, co utrudnia prawidłowe strojenie. Użytkownik powinien najpierw zapisać na tunerze analogowym kanał nadający w analogowym paśmie HotBird (np. TV5 lub Duna TV) u sąsiada, a następnie ustawiać antenę u siebie. Dodatkowo, cyfrowe dekodery reagują z opóźnieniem na zmiany sygnału, co wymaga cierpliwości i precyzyjnych, minimalnych ruchów anteną podczas strojenia. Wskazano, że samodzielna instalacja bez doświadczenia może być trudna i warto rozważyć pomoc fachowców.
REKLAMA