logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG Flatron 775FT usterka. Gdzie szukać? Słychać pykanie.

Deksio 17 Paź 2007 22:22 1589 7
REKLAMA
  • #1 4388978
    Deksio
    Poziom 11  
    Hej witam wszystkich mam pytanko bo u mnie w pracy był walnięty ten monitor i jako pochrząkujący elektronik :P postanowiłem wziąć go do domu i spróbować zrobić problem polega na tym że nie wiem gdzie szukać usterki jak monitor jest normalnie podłączony to nic się nie wyświetla tylko słychać jakieś ciche pykanie <nie mylić z bombą bo nie wybucha:P > i teraz rodzi się pytanie czy to przetwornica czy najprawdopodobniej jakiś kondensator czy tranzystor. Jakieś sugestie gdzie powinienem spojrzeć dokładnie ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4390535
    Deksio
    Poziom 11  
    NO dobra zrobiłem to ale jakoś nie tryka. ciągle słychać dźwięk jak by chciał się załączyć ale nie mógł. sprawdziłem mostek Greca i jest si teraz za przetwornicą chce sprawdzić czy są odpowiednie napięcia. ale nie wiem czy w dobrym kierunku idę. Jakieś podpowiedzi ?
  • REKLAMA
  • #4 4390778
    kilork
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Sprawdź, czy świeci żarówka 230V/60W podłączona między masę a środkowe pole lutowania, gdzie był włączony wymontowany tranzystor. Powinna świecić na około 1/2 mocy, jeśli tak jest to zasilacz jest dobry a jeśli nie to szukaj zwarcia na zasilaniu: albo po stronie pierwotnej albo na wtórnej - jakaś dioda albo kondensator. Powodzenia
  • REKLAMA
  • #5 4390810
    jarkuz
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    Pytanie jakim kolorem miga dioda st-by ?. Prawdopodobnie na PK masz zimne luty lub sprawdź: Q706, Q709, Q719,D704,,D706,R815,R817, TDA8721
  • #6 4390903
    Deksio
    Poziom 11  
    Dioda stend by miga na zółto a co kondensatorów wszystkie są si żaden napuchnięty ani ząden wylany wiec ta teoria chyba odpada jutro luknę z jak świeci to na płytce bo dzisiaj już za późno i za ciemno nato
  • #7 4393104
    Deksio
    Poziom 11  
    eee ludziska macie może do tego monitora DOBRY!!! schemat ? bo dzisiaj usiadłem sprawdziłem czy jak odłączę obciążenia od przetwornicy czy napięcia sie zgadzają a Tu zonk schemat się nie zgadza a schemat wziąłem z form i niby ten sama le oznaczenia się zmieniają i niektóre odejścia np. na masie przy scalaku pojawia się 40V :/ jak byście mieli ten shemat byłbym bardzo wdzięczny LG Flatron 775FT
  • #8 4395082
    Deksio
    Poziom 11  
    teraz mam drobny problem z TYm
    LG Flatron 775FT usterka. Gdzie szukać? Słychać pykanie.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej usterki monitora LG Flatron 775FT opisano problem braku obrazu przy podłączeniu oraz słyszalnego cichego pyknięcia. Sugerowano sprawdzenie zwarć w gałęziach zasilania, zwłaszcza odłączenie tranzystora odchylania poziomego (duży czarny tranzystor na radiatorze). Zalecano także kontrolę mostka Greca oraz pomiar napięć za przetwornicą. Proponowano test żarówką 230V/60W między masą a punktem lutowania po tranzystorze, co pozwala ocenić stan zasilacza i ewentualne zwarcia po stronie pierwotnej lub wtórnej (dioda, kondensator). Wskazano na możliwe zimne luty oraz elementy do sprawdzenia: tranzystory Q706, Q709, Q719, diody D704, D706, rezystory R815, R817 oraz układ scalony TDA8721. Dioda standby miga na żółto, kondensatory nie wykazują widocznych uszkodzeń. Autor poszukiwał również poprawnego schematu monitora, gdyż dostępne schematy nie zgadzały się z rzeczywistymi oznaczeniami i napięciami na płycie. W załączonym linku pojawił się problem z wizualizacją schematu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA