logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie mogę wejść na partycje przez podwójne klikniecie!

Mustangoo 18 Paź 2007 00:03 36434 23
REKLAMA
  • #1 4389295
    Mustangoo
    Poziom 21  
    Ocena: 6
    Witam.
    Mam taki problem: otwieram moj komputer, chce otworzyc np. dysk d, klikam na niego dwa razy i..nic..buba.
    Jezeli chce go otworzyc musze kliknac prawym i wybrac otworz.
    Inaczej do niego nie wejde. Wiem ze to jest cos ala wirus...
    Ktos ze znajomych go mial i "jakos" sobie poradzil.
    Umnie kerio nic nie znalazl, mks vir nic nie znalazl, McAfee 2007 nic nie znalazl.
    Czy ktos wie jak sobie z tym problemem poradzic?
    Bede wdzieczny za wszelka pomoc.
    Co dziwniejsze wirus (chyba) ten jest na moim przenosnym dysku ktory podpinam na USB.
    Komputer stacjonarny zarazilem, podpinajac tylko dysk na usb.
    Komputer znalazl nowe urzadzenie, nigdzie nei wchodzilem, na zadna partycje tylko wylaczylem dysk bo sie zorientowalem ze moge zarazic komp i ...zarazilem.
    Znajomy doczytal ze to jest zwiazane z jakims skryptem...
  • REKLAMA
  • #2 4389331
    Stingerek
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    Narzedzia >>Opcje folderów >> typy plików >> Dysk >> Domyslna akcja >> open
  • #4 4391099
    Mustangoo
    Poziom 21  
    Oki...W zalaczniku logi z combofix oraz hijackthis.
    Dodam tylko ze po uruchomieniu programu ...disinfector, stan rzeczy sie zmienil. Teraz po podwojnym kliknieciu na dysk wyskakuje mi okienko "szukaj pliku lub folderu"....
    Załączniki:
    • hijackthis1.txt (7.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • combofix.txt (8.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 4391139
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3570
    Jeśli to trojan użyj programu o nazwie PRT http://en.sergiwa.com/modules/mydownloads/singlefile.php?cid=2&lid=4
  • REKLAMA
  • #6 4391222
    Mustangoo
    Poziom 21  
    Uzywalem i wedlug niego wszystko jest ok. :(
    Zrobilem tez szukanie spybootem i dalej to samo....
  • Pomocny post
    #7 4391594
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10437
    :arrow: pidar
    Przeciez juz podalem wczesniej link do PRT..

:arrow: Mustangoo
    Start->Uruchom->regsvr32 /i shell32.dll

W hijackthis usun:
    O4 - HKLM\..\Run: [MSRegInfo] C:\WINDOWS\pagefile.sys.vbs

z dysku usun te pliki:
    C:\WINDOWS\pagefile.sys.vbs
    C:\pagefile.sys.vbs
  • #8 4391880
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3570
    :arrow: Kolobos Przepraszam, ale z rozpędu przegapiłem twój post - w przyszłości będę uważał. Skutecznie usuwa też tego robaka Reanimator http://www.greatis.com/security/download.htm - w moim przypadku była to biblioteka romdrivers.dll (tylko Kaspersky wykrył mi to na pendrive u kogoś więc zacząłem szukać przyczyny na moim komputerze).
  • #9 4392700
    Mustangoo
    Poziom 21  
    Kolobos...nie wiem kto Ty jestes, ale jestes wielki. Pomoglo - dzieki wielkie.
    Jeszcze tylko pytanie. Czy to jest jakis wirus robal etc?? A jesli tak to dlaczego zaden antyvir tego nie potrafil znalesc??
    I jakim cudem sie przeniosl w momencie podlaczenia dysku zewnetrznego, skoro wogole na niego nei wchodzilem, tylko podlaczylem i komp go wykryl??
  • #10 4392742
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Byl to robak, antywirusy nie wykrywaja tego typu infekcji zreszta nie jest on szkoliwy z tego co widze. Jedyne co robi to kopiuje sie i dodaje do autostartu.
    Windows standardowo ma wlaczony autostart (nie trzeba klikac, samo sie uruchomi) dla wszystkich dyskow co jest duzym bledem i owocuje infekcjami tego typu. Autostart mozesz wylaczyc np. przy pomocy TweakUI (starsza wersja PRT rowniez wylaczala autostart dla wszystkich dyskow, nie wiem jak jest z nowa).
  • REKLAMA
  • #11 4694172
    Legion69
    Poziom 10  
    Witam

Mam ten sam problem tylko to co jest wcześniej nie pomogło.
    Moge jedynie weść na partycje rozwijając pole adresów w oknie explorera.
    Odpaliłem :Start->Uruchom->regsvr32 /i shell32.dll - nic

C:\WINDOWS\pagefile.sys.vbs - nie mam takiego pliku

C:\pagefile.sys.vbs - jes i waży z 1,4 GB nie dasie usunąć ( nie próbowałem z pod awaryjnego )

Nie próbowałem PRT

Załączam log z hijackthis

O4 - HKCU\..\Run: [wsctf.exe] wsctf.exe <----- tego nei moge usunąc , powraca.

Porszę o pomoc.

O4 - HKCU\..\Run: [wsctf.exe] wsctf.exe <---------- tego nie moge jakoś usunąc, powraca
    Załączniki:
    • Legion hijackthis.rar (1.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 4694383
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Sam log z hijackthis to za malo zeby pomoc. Daj jeszcze log z combofix (przed napisaniem na forum powinienes przeczytac watek w ktorym sie wypowiadasz i samemu dac potrzebne logi!). Do tego zrob skan przy pomocy SuperAntiSpyware.
  • #13 4694446
    daniel.mil
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Legion69 napisał:
    Witam

Mam ten sam problem tylko to co jest wcześniej nie pomogło.
    Moge jedynie weść na partycje rozwijając pole adresów w oknie explorera.
    Odpaliłem :Start->Uruchom->regsvr32 /i shell32.dll - nic

C:\WINDOWS\pagefile.sys.vbs - nie mam takiego pliku

C:\pagefile.sys.vbs - jes i waży z 1,4 GB nie dasie usunąć ( nie próbowałem z pod awaryjnego )

Nie próbowałem PRT

Załączam log z hijackthis

O4 - HKCU\..\Run: [wsctf.exe] wsctf.exe <----- tego nei moge usunąc , powraca.

Porszę o pomoc.

O4 - HKCU\..\Run: [wsctf.exe] wsctf.exe <---------- tego nie moge jakoś usunąc, powraca

A z dyskietki startowej na przykład? Wystarczyło chwilkę
    się zastanowić.

Pozdrawiam,
    daniel.mil
  • #14 4694471
    Kolobos
    Spec od komputerów
    :arrow: daniel.mil
    Po co cytujesz caly post?
    Z dyskietki tez nie usunie bo to tylko skutek infekcji, a nie przyczyna. Zreszta o jaka dyskietke Ci chodzi? Autor ma XP.
  • REKLAMA
  • #15 4694751
    daniel.mil
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Kolobos napisał:
    Po co cytujesz caly post?
    Z dyskietki tez nie usunie bo to tylko skutek infekcji, a nie przyczyna. Zreszta o jaka dyskietke Ci chodzi? Autor ma XP.

Przecież napisałem, że o startową. Jakąkolwiek.

Pozdrawiam,
    daniel.mil
  • #16 4694978
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Mozesz wytlumaczyc jak przy pomoy takiej "jakiejkolwiek" dyskietki chcesz odczytac pliki na partycji ntfs?
  • #18 4695362
    Legion69
    Poziom 10  
    O logu z combofix zapomniałem.

Po zakończeniu pracy ComboFix mogę znów normalnie wchodzić na partycję. Obawiam się że może to wrócić ( mam taką niepewność ) dlatego mimo to załączam log z niego, a nuż może coś znalazł i aktualny log z hijackthis.
    Załączniki:
    • Logi.rar (4.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 4695473
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Dyskietka systemowa z programem do odczytu ntfs to nie jest "jakakolwiek" dyskietka, na przyszlosc podawaj takie szczegoly. Zreszta nic to nie pomoze.

:arrow: Legion69
    Sciagnij i zainstaluj TweakUi, wylacz w nim autostart dla wszystkich dyskow (w ten sposob unikniesz infekcji w przyszlosci). Usun trojany ze wszystkich urzadzen podlaczanych pod usb (dysk/karty/pendrive'y).

Wklej do notatnika:

File::
    C:\d.com
    G:\d.com
    G:\EXPLORER.EXE

Registry::
    [HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]
    "EXPLORER.EXE"=-
    "wsctf.exe"=-

[-HKEY_CURRENT_USER\software\microsoft\windows\currentversion\explorer\mountpoints2\{1855d69d-c2a9-11dc-9dff-0019dbc6c32a}]
    [-HKEY_CURRENT_USER\software\microsoft\windows\currentversion\explorer\mountpoints2\{8d8a6cc8-c0ff-11dc-9df9-0019dbc6c32a}]

Plik zapisz w katalogu z combofix pod nazwa CFScript.txt, nastepnie przeciagnij plik CFScript.txt na ikone combofix.exe (tak jak to masz pokazane tutaj http://i12.tinypic.com/4l761r5.gif ). Po wszystkim daj log w zalaczniku.

Nie zaszkodzi tez skan przy pomocy SuperAntiSpyware.
  • #20 4700435
    Legion69
    Poziom 10  
    Wyłączyłem ten autoran w TweakUi.
    Nie wiem o co chodzi z tym :
    G:\d.com
    G:\EXPLORER.EXE
    Nie mam takiej partycji. Jeśli chodzi o penta to był nie podłączony.
    Załączniki:
    • loga.rar (4.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #21 4700617
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Cos jednak bylo podlaczone i mialo litere G, moze aparat/mp3/karta flash/pendrive/dysk przenosny itp.

Zainstaluj AntiVir Pe oraz SuperAntiSpyware i przeskanuj system.

Logi wygladaja ok.
  • #22 4702608
    Legion69
    Poziom 10  
    Po zainstalowaniu wykryło mi dwa trojany Crypt.NSPM.Gen i jakiś Agent. Był w tym d.com.

Dzięki za porządnego antyviry. Dołączam logi.
    Załączniki:
    • Loga.rar (5.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #23 4704986
    xntxnt
    Poziom 14  
    Ocena: 82
    Jeśli jest to wirus, o którym myślę, to po prostu źle robicie, bo jego usunięcie jest banalnie proste. I to bez użycia dodatkowych programów. Wystarczą jedynie narzędzia wbudowane w każdego Łindołsa.
    Napiszę kolejne kroki, jakie trzeba wykonać:

1. Wpisz w Menu start -> Uruchom...: msconfig. Otworzy się Narzędzie konfiguracji systemu
    2. Na liście, jaka jest na ostatniej zakładce (Autostart) znajdź wszelkie pliki kończące się na .vbs - są to złośliwe skrypty VisualBasic zawierające to, co robi wirus.
    3. Odznacz "ptaszki" przy tych plikach.
    4. Zamknij "Narzędzie..." i zgódź się na restart.
    5. Wejdź do Mój komputer.
    6. Na pasku menu kliknij na Narzędzia -> Opcje folderów.... Otworzy się okno Opcje folderów
    7. Na zakładce Widok przełącz Pliku ukryte -> Pokazuj wszystkie pliki. Oprócz tego, wyłącz (przez odznaczenie) opcję Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego (zalecane). Dodatkowo możesz jeszcze wyłączyć Ukrywaj rozszerzenia plików znanych typów, co ułatwi nam pracę w dalszym punkcie.
    8. Wejdź na partycję C: dysku twardego, ale UWAGA: nie poprzez dwukrotne kliknięcie! Bo ponownie uruchomisz wirusa i trzeba będzie powtarzać kroki 1-4. Wchodź poprzez kliknięcie prawym w ikonę dysku i wybranie z otwartego menu pozycji "Otwórz" zamiast "Autoodtwarzanie".
    9. Zlokalizuj na dysku plik o nazwie autorun.inf. Możliwe, że jest ukryty, ale właczyłeś pokazywanie plików ukrytych, więc jego ikonka będzie lekko "wyblakła". Śmiało go otwórz - plik ten nie zawiera wirusa. Dzięki temu dowiesz sie gdzie naprawdę jest wirus. Plik otworzy się w Notatniku. Będzie zawierał coś w stylu:
    Cytat:
    [autorun]
    open=jakiśplik.dll.vbs

Jest tam nazwa pliku z wirusem. Dokładna nazwa jest bez znaczenia, ale na pewno bedzie się kończyła na .vbs. Obawy powinno wzbudzić podwójne rozszerzenie (np. .dll.vbs lub jakiekolwiek inne). Znając nazwę pliku z wirusem, przejdź do kolejnego punktu.
    10. Usuń z dysku plik o nazwie poznanej w poprzednim punkcie - nawet jeśli wyskoczy okienko, że jest to plik ukryty czy systemowy. Usuń też plik autorun.inf - nie bedzie do niczego potrzebny.
    11. Możesz już sprawdzić - da się normalnie wejsć na dysk C: (jeśli wyskoczy błąd, to użyj opcji "Odśwież"). Teraz należy powtórzyć kroki 8-10, ale dla kolejnych partycji dysku.
    12. Należy jeszcze usunąć plik wirusa, którego unieszkodliwiłeś w punkcie 2.. Wejdź jeszcze raz do Narzędzia konfiguracji systemu i spisz sobie, jak nazywał się plik, który wyłączyłeś. Użyj Łyndołsowego narzędzia Znajdź pliki i programy (znajdziesz je w Menu start albo szybko uruchomisz wciśnieciem F3 z klawiatury. Wpisz nazwę pliku, wybierz partycje na której masz zainstalowany system operacyjny i kliknij Szukaj. Po znalezieniu - usuń plik.

I w ten prosty sposób pozbyłeś się wirusa. Za darmo i bez badziewnych programów antywirusowych, które tylko obciążają system.

Pozostałością po wirusie może być np. zmieniony tytuł na pasku tytułu przeglądarki Internet Explorer. Spotkałem się z napisem Hacked by Godzilla w tym miejscu. Jest to wpis w rejestrze systemu, który nic nie przeszkadza, a który łatwo jest usunąć. Należy w tym celu wpisać w Menu start -> Uruchom...: regedit, w otwartym okienku znaleźć opcję szukaj lub znajdź, wpisać tam słowo "godzilla" i kliknąć szukaj. Po kilku sekundach (lub nawet minutach) naszym oczom ukaże się klucz z tymi słowami. Wystarczy go usunąć. Ewentualnie można powtórzyć szukanie - klucz może być w kilku miejscach.

Po usunięciu wirusa z dysku, należy jeszcze sprawdzić pamieci USB, karty pamięci, odtwarzacze mp3 i nawet telefony komórkowe (jeśli były podłączane do tego komputera przez złącze USB).
    Procedura usuwania z nich wirusa jest identyczna, jak dla dysku, z tym, że trzeba zapobiec automatycznemu uruchomieniu wirusa zaraz po włożeniu pamięci.
    W tym celu należy kliknąć w puste miejsce pulpitu (tak, by nie być w żadnym programie) i przytrzymać klawisz SHIFT na czas podłączania pamieci do złącza USB komputera (oraz kilka sekund po tym - aż pamięć zostanie rozpoznana). Wirusa (plik .vbs oraz plik autostartu "autorun.inf") usuwa się identycznie, jak dla dysku.

To wszystko.
  • #24 4705776
    Kolobos
    Spec od komputerów
    :arrow: xntxnt
    Problem zostal juz rozwiazany, co bylo i co zostalo usuniete rowniez widac.
    To nie wirus tylko trojan. Samo usuniecie wpisow z *.vbs to za malo, wiec Twoja instrukcja nie jest za bardzo pomocna.

Podsumowanie tematu

✨ Problem polega na niemożności otwarcia partycji dysku przez podwójne kliknięcie – zamiast otwarcia pojawia się brak reakcji lub okno „szukaj pliku lub folderu”. Objaw ten jest spowodowany infekcją robakiem/trojanem, który kopiuje się na dyski USB i modyfikuje autostart systemu, dodając złośliwe skrypty VisualBasic (.vbs). Antywirusy takie jak Kerio, MKS Vir, McAfee 2007 często nie wykrywają tego typu infekcji. Rozwiązaniem jest usunięcie plików typu pagefile.sys.vbs z dysku systemowego i przenośnego, usunięcie wpisów autostartu w rejestrze (np. wsctf.exe, MSRegInfo), oraz wyłączenie autostartu dla wszystkich dysków za pomocą narzędzi takich jak TweakUI. Pomocne są programy ComboFix, HijackThis, PRT (Flash Disinfector) oraz Reanimator. Usunięcie infekcji wymaga także ręcznego czyszczenia plików i wpisów rejestru, gdyż samo usunięcie plików .vbs nie jest wystarczające. Zaleca się skanowanie systemu antywirusami AntiVir PE i SuperAntiSpyware. Problem przenosi się automatycznie po podłączeniu zainfekowanego dysku USB, gdyż Windows domyślnie ma włączony autostart dla urządzeń wymiennych, co ułatwia rozprzestrzenianie się robaka. Dodatkowo, rejestracja bibliotek systemowych (np. shell32.dll) nie rozwiązuje problemu. W przypadku trudności z usunięciem plików zalecane jest użycie trybu awaryjnego lub dyskietki startowej z narzędziami do odczytu systemu plików NTFS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA