logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd przełącznika wewnętrznego immobilizera w Renault Clio 2 2000r

andreeas7 18 Paź 2007 11:57 2872 9
REKLAMA
  • #1 4389458
    andreeas7
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    Witam
    Przyrząd diagnostyczny , wyświetla mi błąd "przełącznika wewnętrznego "w opcjach sprawdzania immobilaizera - autko czasami ma problem ze szczytanie za pierwszym razem kluczyka po włożeniu do stacyjki ale wystarczy go włożyć drugi raz i jest ok..Antena jest sprawna - ma przejście i opór w granicach 5 om.Sytuacja ta dzieje sie na obydwu kluczykach /jeden nowy nie używany/ wiec sprawa kluczyków odpada.Pytanie czy ten błąd dotyczy moduł przy antenie odbiornika w stacyjce - czy należy jej szukać w innym module umieszczonym w samochodzie .Proszę o jakąś dobra rade osoby które może miały podobny problem z renaultem.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4396089
    andreeas7
    Poziom 15  
    Kluczyk uzywany dla formalnosci przewinąłem i posprawdzałem, oraz przelutowałe połaczenia jest OK .Na drugim nowym jest to samo - wiec napewno to nie problem z kluczykiem.
  • #4 4398775
    genek1000
    Poziom 35  
    Ocena: 1057
    andreeas7 napisał:
    Witam
    Przyrząd diagnostyczny , wyświetla mi błąd "przełącznika wewnętrznego "w opcjach sprawdzania immobilaizera - autko czasami ma problem ze szczytanie za pierwszym razem kluczyka po włożeniu do stacyjki ale wystarczy go włożyć drugi raz i jest ok..Antena jest sprawna - ma przejście i opór w granicach 5 om.Sytuacja ta dzieje sie na obydwu kluczykach /jeden nowy nie używany/ wiec sprawa kluczyków odpada.Pytanie czy ten błąd dotyczy moduł przy antenie odbiornika w stacyjce - czy należy jej szukać w innym module umieszczonym w samochodzie .Proszę o jakąś dobra rade osoby które może miały podobny problem z renaultem.

A co to jest błąd "przełącznika wewnętrznego " ?
  • #5 4399152
    andreeas7
    Poziom 15  
    Przyrzad diagnostyczny włoskiej firmy"BRAIN BEE ST6000 "rozbudowany , najnowsze aktualizacje oddziele moduły na samochody europejskie i azjatyckie + karty rozszerzeń - błąd wyswietlany jest jako opis - przyrzad nie podał charakterystycznego kodu numerycznego tylko polski opis usterki -"błąd przełącznika wewnetrznego immobilizera" , nie mam w tej chwili tego samochodu juz na wrsztacie , bo samochód odpala i mozna go uzywać , ale błąd wystepuje od czasu do czasu i sprawa dalszej naprawy pozostaje otwarta.
  • REKLAMA
  • #6 4402433
    genek1000
    Poziom 35  
    Ocena: 1057
    andreeas7 napisał:
    Przyrzad diagnostyczny włoskiej firmy"BRAIN BEE ST6000 "rozbudowany , najnowsze aktualizacje oddziele moduły na samochody europejskie i azjatyckie + karty rozszerzeń - błąd wyswietlany jest jako opis - przyrzad nie podał charakterystycznego kodu numerycznego tylko polski opis usterki -"błąd przełącznika wewnetrznego immobilizera" , nie mam w tej chwili tego samochodu juz na wrsztacie , bo samochód odpala i mozna go uzywać , ale błąd wystepuje od czasu do czasu i sprawa dalszej naprawy pozostaje otwarta.

Tak to bywa z urządzeniami nie fabrycznymi, że podają jakieś błędy z kosmosu. Niestety w tym wypadku nie pomogę. Jestem już trochę zmanierowany i dla mnie podstawą jest odczyt defektu z CLIP-a.
  • #7 4402740
    andreeas7
    Poziom 15  
    Odczyt z CLIP-a podam za jakąś godzinę - jestem umówiony na serwisie , drugi przyrząd diagnostyczny który mam w firmie GUTMAN Mega Macs 50 nie widzi żadnej usterki - w zaistniałej sytuacji masz racje pozostaje tylko diagnoza z CLIP-a.
  • REKLAMA
  • #8 7159325
    mechanik-25
    Poziom 1  
    Wymień UCH (skrzynka bezpiecznikowa i przekaznikowa pod kierownicą) pózniej oczywiście kodowanie kluczyków i powinno być ok.
  • #9 7159661
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W Renault Clio 2 z 2000 roku pojawia się błąd "przełącznika wewnętrznego immobilizera" wykrywany przez przyrząd diagnostyczny Brain Bee ST6000, objawiający się problemem z odczytem kluczyka przy pierwszym włożeniu do stacyjki. Antena immobilizera jest sprawna (opór około 5 omów), a problem występuje na obu kluczykach, w tym na nowym, co wyklucza usterkę kluczyków. Inne urządzenia diagnostyczne, takie jak GUTMAN Mega Macs 50, nie wykrywają błędu, co sugeruje możliwe nieprecyzyjne wskazania przyrządu Brain Bee. Zalecane jest wykonanie diagnostyki za pomocą oryginalnego narzędzia CLIP Renault. W dyskusji pojawiła się sugestia wymiany modułu UCH (skrzynka bezpiecznikowa i przekaźnikowa pod kierownicą) oraz ponowne kodowanie kluczyków jako potencjalne rozwiązanie problemu. Pojawiła się również wątpliwość, czy w Clio 2 jest moduł UCH, czy BMT.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA