logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY KLV-S32A10 - błąd 4 po wymianie panelu LTY320W2-L02, niezgodne wtyczki?

rtv.service 18 Paź 2007 14:08 1995 6
REKLAMA
  • #1 4389866
    rtv.service
    Poziom 29  
    Ocena: 130
    Witam,
    wymienilem panel LTY320W2-L02 (SAMSUNG'a), to znaczy sam panel, pozostala obudowa (blacha), lampy, inwertery, so te same, zostawilem tez sterownik od SONY, niepasowaly podlonczenia, to znaczy inne wtyczki.
    No i problem: wlanczaszie, wyszwietla numer programu, komunikat cosz o trybie ekonomicznym i wylancza, komunikujonc blod 4 (panel error).
    I traz pytanie: czy to morzliwe, rzeby panel, nie inwerter, bo on pracuje, ale sam panel niestykowalszie z pozostalym, pszecziez panel tez wyszwietla, i jak jest rozpoznawany?
  • REKLAMA
  • #2 4394576
    wladek
    Poziom 22  
    Ocena: 42
    Czy podstawiłeś taki sam panel?
    Error 4 panel det może także oznaczać problem panela

Dodano po 1 [minuty]:

wyłącz podświetlenie
  • REKLAMA
  • #3 4395558
    rtv.service
    Poziom 29  
    Otoz niewiem, czy panae szie ruznio, czy jest identycny, wymienilem sam panel (szklo z driwerami pszyklejonymi do niego), to co pisze na tasziemkach, szie zgaza, czyli YPxxxx01341B, tylko te xxxx, co to jest, w SONY bylo 0518, wstawilem o oznaczeniu 0522 i 0521 na drugiej, mam nadzieje, rze to jest numer seryjny, ale jerzeli to jest jakasz modyfikacia...
    A morze on zloszliwie pamieta, rze panel byl odlanczany...
    No i najwarzniejsze jakim drutem dochadzi sygnal o bledzie (nie z inwertera, ten mam), mam czicho nadzieje rze to niejest szyna I2C.
  • REKLAMA
  • #4 4397855
    Macosmail
    Poziom 35  
    Ocena: 861
    Witam! Naprawiam te TV na gwarancji, wymieniłem juz wiele paneli, ale kompletnych z inwerterami!!! przy takich manipulacjach, nie ma zadnej pewnosci... Chciałem tylko napisac, ze kod bledu panela nie zawsze oznacza uszkodzenie panela!!! Jest on generowany przy uszkodzeniu swietlówki, invertera, zasilacza, a nawet plyty głownej. Wypiecie wtyczki zasilania invertera (24V) powoduje generacje tego bledu...
  • #5 4398156
    jerzy_d
    Spec od TV
    Ocena: 49
    Dokładnie! Matryca, inwerter, LCD driver to integralna->czytaj wymienna jako całość część TV....
  • REKLAMA
  • #6 4405867
    rtv.service
    Poziom 29  
    Ale oczywiszczie, rze to wszystko wiem i wymienialbym wlasznie tak, jak pisze kolega, niestety mam tylko panele od Samsung'a i so (mimo prawidlowego oznaczenia panela) jakiestam rurznice w modyfikaciach, dlatego MUSZE je znalezcz i kazda info (nie tylko o panelach Samsung) mile widziana... no chocziazby oznaczenia wyprowadzen panela.
  • #7 4990947
    rtv.service
    Poziom 29  
    Nareszczie ruszylo! Panel wymieniony, temat zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wymiana samego panelu LTY320W2-L02 (Samsung) w telewizorze SONY KLV-S32A10 bez wymiany inwerterów i innych komponentów spowodowała pojawienie się błędu 4 (panel error) oraz komunikatu o trybie ekonomicznym i wyłączaniu się urządzenia. Problem wynikał z niezgodności wtyczek i możliwych różnic w modyfikacjach panelu, mimo zgodnych oznaczeń taśm. Kod błędu 4 może wskazywać na uszkodzenie panelu, ale także na problemy z inwerterem, świetlówkami, zasilaczem lub płytą główną. Wymiana panelu powinna odbywać się wraz z inwerterem i innymi elementami matrycy, gdyż są one integralną, wymienną całością. Ostatecznie problem został rozwiązany po prawidłowej wymianie panelu, co potwierdziło, że sam panel musi być kompatybilny z pozostałymi podzespołami, a sygnał błędu może być przesyłany przez magistralę I2C lub inne linie sterujące.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA