logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zapisywać dane z Siemens LOGO! do MySQL i wyświetlać je w PHP?

waloos 18 Paź 2007 20:54 5272 14
  • #1 4391305
    waloos
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,

chcialbym zapisywac dane z Siemens LOGO! (ogolnie z PLC ) do bazy danych (najlepiej MySQL lub excell) i np. pozniej poprzez strone web ogladac dane, alarmy - historie? przy uzyciu php.

Nie wiem od czego zaczac - dlatego prosze o wskazowki? nie wiem jak to bedzie jest z stanem rzeczywistym na sterowniku a stanem w bazie i stronie - chodzi mi o odswiezanie...

Prosze o rozsadne wskazowki.
    dizekuje i pozdrawiam
  • #2 4391367
    falowniki.com
    Spec od Falowników
    Ocena: 134
    Witam,
    bez problemu jest to do zrobienia np. na sterownikach serii XC f-my Moeller

o Logo zapomnij...

pozdrawiam
  • #3 4391394
    waloos
    Poziom 11  
    a moge prosic o rozwiniecie tematu
  • Pomocny post
    #4 4391665
    falowniki.com
    Spec od Falowników
    sterowniki XC2xx maja wbudowany webserwer (oraz RS232 i CANopen), programuje się je w nowoczesnym a zarazem bardzo elastycznym softem CoDeSys (6 formatów: IL, LD, FBD, SFC, ST, CFC). Wspomaga aplikacje wizualizacji za pomocą przeglądarki internetowej (aplet Javy).

Nie jest żadnym problemem uzyskiwanie np. autozapisu deklarowanych wcześniej danych do formatu np. csv, dalej wystarczy "kawałek" php poprzez UPDATE lub INSERT do MySQL.

System jest otwarty więc wystarczy znajomość PHP i MySQL aby uruchomić transmisję i zapis do bazy (inne formaty również wchodzą w grę).

Mam kilka aplikacji które współpracują w ten sposób ze stronami www, oczywiście trzeba zadbać o ochronę danych ale to już zupełnie inna sprawa która w PHP jest w miarę prosta.
  • #5 4392319
    ziemson

Poziom 16  
    Ocena: 4
    Fajnie, ze ktos podniosl ten temat. Zastanawiam sie wlasnie czy cos takiego da sie zrobic w przyapdku sterownikow Simatic S7? Chcialbym CPU polaczyc z baza MySQL.
    Konto firmowe:
    PTControl Z.Smyk, R.Karczewski Sp.J.
    Montwiłła 55, Grodzisk Mazowiecki, 05-825
  • #6 4392351
    waloos
    Poziom 11  
    nie mam pojecia czy sie da - bezposrednio?
    posrednio np. poprzez Intouch jako serv. DDE da sie bez problemu na sql'a czy excel'a!
    nie wiem tez czy da sie przez WinCC?? moze siemens ma jakies wlasne rozwiazania co do tego...?
    ------------
    szukajac w sieci jakis tematow rozwiazan natknalem sie na:
    http://www.scada.pl/art1.html

rowniez proponuje wpisac w google "bezposrednia akwizycja danych z sterownika plc" pierwszy adres jest strzalem w 10 - niestety nie da sie go zaladowac w postaci pdf.

--------<>-----------
  • #7 4393247
    ziemson

Poziom 16  
    Ocena: 4
    Przez WinCC czy InTouch, to oczywiscieze ze mozna. Z reszta po co wtedy MySQL skoro np. WinCC ma juz MSSQL. Mnie interesuje mozliwosc wymiany danych z SIMATICA S7 bez uzycia jakiegos zaawansowanego srodowiska, wprost do bazy mySQL.
    Konto firmowe:
    PTControl Z.Smyk, R.Karczewski Sp.J.
    Montwiłła 55, Grodzisk Mazowiecki, 05-825
  • #8 4393448
    falowniki.com
    Spec od Falowników
    Witam,
    to może echolink - ethernet - OPC
    z mojej wiedzy wynika że bezpośredno (i tanio) się nie da...
  • #9 4402423
    krzychol66
    Poziom 25  
    Ocena: 125
    Musisz mieć serwer komunikacyjny, czy to DDE, czy to OPC.
    I musisz napisać kawałek programu. W czym chcesz: w Intouchu, WinCC, Javie, php, delphi itd. Który to program będzie czytał cyklicznie dane z serwerka i zapisywał do bazy.
    Alternatywnie: kilka lat temu ktoś tu na forum prezentował koncepcję wysyłania przez S7PLC pliku tekstowego do PC. I potem obróbki tego pliku. Spróbuj poszukać w archiwum.
  • #10 4404061
    waloos
    Poziom 11  
    obrobka z pliku tesktowe poprzez php dobrze by to bylo...

"I musisz napisać kawałek programu. W czym chcesz: w Intouchu, WinCC, Javie, php, delphi itd. Który to program będzie czytał cyklicznie dane z serwerka i zapisywał do bazy."

1. pomijajac wersje platne czyli Intouch WinCC...

2. java, php, delfi - od czego zaczac, jakies biblioteki itd. bo zupelnie nie wiem w co wlozyc lapki

"Musisz mieć serwer komunikacyjny, czy to DDE, czy to OPC" :)
    <<<<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
    "Mnie interesuje mozliwosc wymiany danych z SIMATICA S7 bez uzycia jakiegos zaawansowanego srodowiska, wprost do bazy mySQL."

mnie interesuje to samo tylko w szerszym zakresie jesli chodzi o sterowniki - chcialbym stworzyc uniwersalny interfejs
  • #11 4412477
    Artik_b
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witam,

Może przyda się informacja, że Siemens udostępnił możliwość "wymiany danych" (komunikacja w obu kierunkach) ze swoimi sterownikami po sieci MPI... za pomocą ProdaveMPI. Nie wiem jak z eksportem do MySQL, ale można napisać mały programik w Delphi, C lub VB który "ściągnie" We/Wy, bloki DB, Timery itp.

Uniwersalne interfejsy... Już chyba coś takiego jest i kosztuje...!!!!... w każdym razie sporo.
    Ja znalazłem PLC-ANALYZER - http://www.autem.de/SPS-ANALYZER/e_frset_sps.htm

Ma możliwość podglądu i akwizycji danych.
    Jeśli ktoś znajdzie więcej informacji na jego temat, proszę o kontakt.

Pozdrawiam
  • #13 4420502
    waloos
    Poziom 11  
    wedlug wskazan znalazlem program do opc
    http://www.inat.de/index.php?id=6&L=1

mam takie pytanie da sie zasymylowac dzialanie takiego serwera na wirtualnym sterowniku? simtica czy moeller'a.

Dostalem jeszcze wersje do Moeller'a - probowalem symulacji wedlug help'a ale cos mi qrna nie szlo...:???
  • #14 7289736
    suchcio
    Poziom 12  
    prodave jest płatbnym rozwiązaniem siemensa polecam darmową
    wersją nodave.
  • #15 7292156
    jestam
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 145
    Zauważyłeś, że wątek do którego się podłączyłeś ma ponad 2 lata?

W temacie: niektóre sterowniki z portem Ethernet (np. Saia PCD) pozwalają na obsługę komunikacji TCP/IP w programie. Wtedy można dane wstawiać wprost do bazy SQL. Niektóre bazy bywają osiągalne poprzez XML/REST/HTTP, co bardzo ułatwia życie programisty PLC.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości zapisywania danych z sterowników PLC, zwłaszcza Siemens LOGO!, do bazy danych MySQL oraz ich prezentacji na stronie WWW za pomocą PHP. Uczestnicy wskazują, że bezpośrednia komunikacja LOGO! z MySQL jest trudna lub niemożliwa, a lepsze efekty daje użycie sterowników z serii XC firmy Moeller, które posiadają wbudowany webserwer i umożliwiają eksport danych do plików CSV, które następnie można importować do MySQL przez PHP. W przypadku sterowników Simatic S7 sugerowane są rozwiązania pośrednie, takie jak serwery komunikacyjne DDE, OPC, lub oprogramowanie SCADA (WinCC, Intouch), które mogą odczytywać dane i zapisywać je do baz danych. Wspomniano także o możliwości komunikacji po sieci MPI za pomocą narzędzia ProdaveMPI lub darmowej biblioteki nodave. Alternatywnie można realizować cykliczne odczyty danych przez napisane samodzielnie programy w Delphi, C, VB, PHP lub Java, które pobierają dane z serwera komunikacyjnego i zapisują do bazy. Wskazano również na dostępność komercyjnych narzędzi do akwizycji danych, takich jak PLC-ANALYZER firmy Autem. W dyskusji pojawiły się uwagi o ograniczeniach i kosztach rozwiązań oraz o możliwości symulacji serwerów OPC na wirtualnych sterownikach. Na koniec zaznaczono, że nowoczesne sterowniki z portem Ethernet (np. Saia PCD) mogą komunikować się bezpośrednio z bazami SQL przez TCP/IP lub protokoły HTTP/REST/XML, co ułatwia integrację z systemami webowymi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA