logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przegrzewający się rezystor w programatorze RKProg - błędy w schemacie?

Przemo_2014 18 Paź 2007 22:15 1265 5
REKLAMA
  • #1 4391690
    Przemo_2014
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Znalazłem w necie programator RKProg który miał niby działać bez zdanych problemów Po jego złożeniu okazało sie ze jeden z rezystorów ulega nadmiernemu przegrzaniu. Czy mógłby mi ktoś w tej sprawie pomóc ? Mozę ktoś już z was składał ten programator i dopatrzył sie jakiegoś błędu w schemacie ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4407047
    Przemo_2014
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Problem rezystorów już rozwiązałem płytka była robiona według schematu Ale po jej skończeniu okazał sie następny problem bo po podłączeniu do portu w hiper terminalu nie zgłasza sie żaden znak zachęty Mozę wie ktoś jaka może być tego przyczyna lub gdzie szukać błędu ?? Płytkę sprawdzałem wiele razy i wszystko wygląda ze jest prawidłowo. A czy może to być wina tego ze uruchamiam go pod XP autor nic nie wspominał o tym systemie operacyjnym. proszę o pomoc !!!
  • REKLAMA
  • #4 4424695
    robkry
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Witam,
    widzę, że temat RKProg powraca... tak się składa, że jestem twórcą tego programatora. Prace nad nim zostały zamrożone w 2001 roku. Muszę podkreślić, że wiadomo mi o kilkunastu udanych próbach uruchomienia programatora. Mam więc podstawy do stwierdzenia, że poprawnie zmontowany układ "ruszy" od pierwszego załączenia. Program nadzorujący pracę programatora pracuje poprawnie również pod Win XP. Wiem, że mogą być problemy z pracą poprzez przejściówki USB-RS232.

Aby nawiązać kontakt z programatorem przez terminal należy go ustawić następująco:
    prędkość 57600 bodów, 8 bitów danych, 1 bit stopu, bez parzystości, brak kontroli przepływu.

Przyczyną braku komunikacji może być uproszczony konwerter TTL/RS232 w programatorze... można go zastąpić przez MAX232 - kilka osób tak zrobiło programator zadziałał.

Pozdrawiam R.K.
  • REKLAMA
  • #6 4499496
    jkrosko
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam
    Zmontowałem ten programator i działa dobrze
    ale mam pytanie do autora czy jest jakieś nowsze oprogramowanie
    i dla czego nie programuje pamięci PCF 8582
REKLAMA