logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki horn i filtr do głośnika JBL GT4-12 30cm?

18 Paź 2007 22:51 1551 27
REKLAMA
  • #1 4391849
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4391873
    auroxik
    Poziom 26  
    Ocena: 14
    Nie ma czgos takiego jak zmniejszenie do glosniak 30cm.

Obudowe sie robi pod glosnik a nie dana zniejsza:)

Jak to bedize gralo nie wiadomo moze zgrac dobrze jak rowniez kaszana :)
  • #3 4392649
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Ocena: 350
    Hmmm gratuluje zakupu samochodowego głosnika i próby zaaplikowania go do obudowy przeznaczonej do zupełnie innego celu.Wykończysz głośnik,zagra fatalnie = daruj sobie i do samochodu go wstaw.
  • REKLAMA
  • #4 4392966
    Pavik
    Poziom 10  
    Do tej paczki to 18 cali bym wstawił.

Nie budowałem tych pudełek ale słyszałem ze konstrukcje z tej stronki nie sa zbyt udane
  • REKLAMA
  • #5 4393189
    Marek Ulaszek
    Poziom 22  
    Ocena: 31
    Do: Pavik
    No pewnie, konstrukcje ze strony www.speakersplans.com są nieudane... tylko dla tych co wstawiają byle jaki głośnik jak popadanie do obudowy jaka mi się podoba...

Ta uwaga dotyczy też założyciela postu i rada: szkoda twojego trudu i kasy.
    Pozdrawiam.
  • #6 4394429
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 4395266
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Ocena: 350
    No to uwierz - nie dalej jak 3 m-ce temu miałem gt4-15 w samochodzie
  • REKLAMA
  • #8 4396648
    Malas1984
    Poziom 29  
    Ocena: 85
    Ladna paczka,ale raczej nie do samochodowego glosnika ;-)
  • #9 4401942
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #10 4402484
    Malas1984
    Poziom 29  
    Dobrze to wyliczyles? Nie czasem uzyles VAS? VAS to jest tylko objetosc zastepcza. Moze to byc podane przez producenta przy obudowie zamknietej badz tez otwartej-bass-reflex lub tez przy jakims juz wystrojeniu paczki na dane dzialanie. Albo sie kropnales-zobacz obliczenia. Jak znasz fs,VAS,QTS i wzory-to napewno mozesz obliczyc sobie obudowe i tunel dobrze.
  • #11 4403316
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #12 4403495
    Malas1984
    Poziom 29  
    No te wzory sa raczej dobre i jak policzyles no to ok. Ale ja i tak proponuje dla swej pewnosci wejsc na audio i znalezc calkiem niedawny-z przed 3-5dni temat "Przebudowa kolumn" autor-Michal p-tam masz pare wzorkow i mozesz blyskawicznie sam policzyc to i sie upewnic. Pozdro.
  • #13 4403542
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #14 4403641
    djdinitro
    Poziom 26  
    Ocena: 22
    Aaa to bedzie proste,robiłem nagłosnienie w aucie na 2 takowych głosnikach ale najpierw w wspólnej obudowie a potem juz w pojedynczych jedynie połaczonych w jedna całosc. Obudowa Zamknieta-tak dziwne ale klasyczny br raczej zniszczy ten głosnik,jesli juz to z małym portem a najlepiej br tubowy wlot 5cm na 8cm a wylot ok 25 na 35cm. Wymiary pudła nalezy tak dobrac by zmiescic jeszcze takowy br ja testowalem jeden taki glosnik w paczce 45 na 40 na 60cm ale z dwoma wylotami po obu stronach glosnika umieszczonego centralnie. jesli bedzie trzeba to podesle rysunek jak to ma wygladac.Ale mozna sobie wyobrazic to nic trudnego czy specjalnego.
  • #15 4403679
    Malas1984
    Poziom 29  
    A jaki efekt przynioslo Ci to? Dobrze zagralo? Jak z dynamika?
  • #16 4403691
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 4403704
    Malas1984
    Poziom 29  
    Z tego co napisal-tak go zrozumialem ,ze musialaby byc zamknieta.

Dodano po 44 [sekundy]:

Nie kazdy glosnik nadaje sie do obudowy Bas reflex
  • #18 4403719
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #19 4403750
    djdinitro
    Poziom 26  
    Bo to jest wtedy obudowa jak by mieszana czasem niezłe dziwadło trzeba było wymyslac by dobrze hciał głosnik "gadac" a obudowa BR czy Compact czy bandpas to mało nieraz było wiec sie cudowało i wychodziło.Wylot tubowy to połaczenie bp i br a w srodku kolumny trzeba zamontowac jeszcze kanał wytłumiony kocem,watą czy czyms tam.Wiec droga dla powietrza jaka musi pokonac niejest prosta i taka zwykła jak w klasycznej obudowie br+bp. tzw mix daje nam to ze da sie osiagnac pare db w pewnym zakresie w tym przypadku najnizszych rejestrow bez zbednego wysilenia głosnika a i barwa basu jest rewelacyjnie ładna kazdemu podpada do gustu.Jest to taka sztuczka dla tych co maja troche miejca w bagarzniku i nie martwia sie ciezarem skrzyni i niemaja zbytnio kasy na kupowanie dziwacznych głosnikow co owszem maja walniecie no ale...ja to moge zrobic za 20% ceny takiego głosnika.
  • #20 4403767
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #21 4403821
    djdinitro
    Poziom 26  
    Prosze mniej wiecej tak to wyglada.Sory za jakosc rysunku jak cos niejasne prosze pytac postaram sie znalezc czas i wszystko wyjasnic.Aha pamietajmy o dobrym wytłumieniu kanału czyli przegrody najlepiej grubym kocem-po to by z tunelu na koncu nie wylatywało juz powietrze ale głos znaczy sie pomruk bassowy i huczenie jak kto woli.Aha i jeszcze jedno projek ten mozna zmienic i zastosowac klasyczny skos jak w bandpasie niewazne czy z góry na dół czy odwrotnie,jego tez przydało by sie wytłumic obic i na koniec dac siatke na kanały wylotowe po co ma byc widac co tak grzmi.
    Załączniki:
    • Jaki horn i filtr do głośnika JBL GT4-12 30cm? JBL projekt kol.jpg (102.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 4403990
    gófer
    Poziom 34  
    Ocena: 30
    Może przed zbudowaniem tego czegoś warto zrobić poglądową symulacje w hornrespie...bo może sie okazać że bedzie jedna wielka szpila np. na 60hz i wtedy wysiłek konstruktora pójdzie na marne...
  • Pomocny post
    #23 4404041
    djdinitro
    Poziom 26  
    Otusz to...przeprowadzałem wiele testow pod okiem nie powiem fachowcow nawet w komorze bezehowej podłaczone to było do całej masy aparatury zapłaciłem za takie cos wiele kasy i okazało sie ze jest to do dopracowania,trzeba sie wiele wysilic by wyszło cos,Wszystko co ma byc w skrzynce powinno byc zespolone w doskonałą całosc zeby grało tak jak chcemy ale wysiłek sie opłaca.Co do pasma basu jakie osiąga to prawie jak mowisz Mounteverest albo jak kto woli Rysy jednak poziom maxymalny osiagnietego-zamierzonego zakresu jest imponujący zalezy to tez od przetwornika jaki zastosowalismy.
  • #24 4404042
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 4404230
    Malas1984
    Poziom 29  
    Nie bardzo rozumie ten rysunak na dole- inne czaje,ale nie czaje tego dolnego. Tam po bokach sa dwa wyloty?
  • #26 4404269
    djdinitro
    Poziom 26  
    To jest widok z góry po bokach jak wiadomo sa wyloty a to pogrubione to przegroda ale nie zamykajaca a robiaca szczeline i kanał. Lepiej nie potrafiłem tego rozrysowac kiedys postaram sie z konkretnymi opisami kazdego elementu i wogule lepszej jakosci to zrobie.
  • #27 4404357
    Malas1984
    Poziom 29  
    Aha-juz wiem o co chodzilo Ci w tym rysunku,a jaki przeswit ma miec wg projektu Twego w tych przegrodach?
  • #28 4404395
    djdinitro
    Poziom 26  
    Własnie z tym przeswitem niejest łatwo,to zalezy od:głosnika jaki zastosowalismy, wielkosci skrzynki,od tego jaka jest jej geometria stos.szerokosci do długosci i wysokosci, zalezy tez od tego jaki efekt chcemy uzyskac i od tego jakiej jest srednicy wlot przy wylocie juz na zewnatrz.Do tych wymiarow jakie ja zastosowałem to na cala wysokosc skrzynki wewnatrz i z przeswitem ok 2,5cm ale jak damy 4ry cm to bedzie mniejsze wychylenie głosnika ktory nie zejdzie juz tak nisko. i tu własnie mogłbym sie rozpisac i powiedziec jakie dziwne zjawiska były jak było tak i tak i tak a nie inaczej itp itd.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru odpowiedniej obudowy i filtra dla głośnika JBL GT4-12 (30 cm). Użytkownik rozważał zastosowanie obudowy typu horn zmniejszonej do wymiarów głośnika 30 cm, jednak pojawiły się uwagi, że obudowa powinna być projektowana pod konkretny głośnik, a nie odwrotnie. Konstrukcje z serwisu speakerplans.com uznano za mało udane dla tego typu głośnika. Zalecano raczej zastosowanie obudowy bass-reflex, choć klasyczna BR może nie być optymalna – sugerowano obudowę zamkniętą lub tzw. BR tubowy, będący hybrydą bass-reflex i bandpass z odpowiednio wytłumionym kanałem. Podano przykładowe wymiary obudowy (np. 45x40x60 cm) z dwoma wylotami po bokach i przegrodą tworzącą szczelinę kanału. Dyskutowano także o obliczeniach objętości obudowy na podstawie parametrów głośnika (QTS, fs, VAS), gdzie wyszła wartość około 120 litrów, co różni się od zalecanej przez producenta 64 litrów. Wskazano na konieczność dokładnych obliczeń i symulacji (np. w programie Hornresp) dla optymalnego dostrojenia obudowy i filtra. Podkreślono, że nie każdy głośnik nadaje się do obudowy bass-reflex, a odpowiedni dobór konstrukcji i filtrów jest kluczowy dla uzyskania dobrego brzmienia i dynamiki basu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA