logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obliczanie napięcia U2 na wyjściu symetryzatora anteny TV 300 Ohm/75 Ohm

misiekdzwon 19 Paź 2007 22:35 1020 6
REKLAMA
  • #1 4394964
    misiekdzwon
    Poziom 10  
    Witam. Możliwe, że mój problem nie klasyfikuje się do tego działu, jednak wiem, że są osoby, które mogą mi pomóc. Tak więc mam do zrobienia zadanie, o treści:
    Typowa antena telewizyjna posiada wyjście symetryczne o impedancji 300 Ohm i jest połączona z odbiornikiem telewizyjnym za pomocą kabla koncentrycznego o impedancji 75 Ohm. Dlatego, aby zachować dopasowanie impedancji połączenie anteny z kablem koncentrycznym wymaga zastosowania urządzenia pośredniczącego- symetryzatora. Jest to najczęściej element pasywny- transformator w.cz, umożliwiający dopasowanie impedancji wyjściowej kabla koncentrycznego, zmieniający odpowiednio
    Zwe=300 Ohm/ Zwy=75 Ohm.
    Oblicz napięcie U2 sygnału w.cz na wyjściu symetryzatora, jeżeli napięcie indukowane w antenie przyłożone do wejścia symetryzatora ma wartość U1=3 mV. Załóż, że w symetryzatorze nie występują straty energii.
    O, to link ze zdjęciem schematu http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f2d67278ce292078.html

To by było na tyle. Bardzo proszę o pomoc, gdyż mój poziom, z tego typu zadaniami jest niski.
    Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 4395199
    hubertssss
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam :)
    Oj widzę że kolega też euroelektrę pisał właśnie dzisiaj i nie jest pewny co do swoich wyników :)
    u mnie wyszło 12mV zapytam się jeszcze meszty moich co pisali ale dopiero jutro bo już śpią
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4395238
    TTomi
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    To co pamiętam.
    Jeśli Z1=300 ohm , a Z2=75 ohm to przekładnia transformatora równa jest n=1/2
    n kwadrat = Z2/Z1 znając przekładnie wyliczamy prądy. I1 z prawo Ohma a I2 z wzoru:
    I2=1/n*I1 .Na końcu napięcie ,które wynosi 150mV
    chyba że sam sie pogmatwałem.
  • REKLAMA
  • #4 4396413
    misiekdzwon
    Poziom 10  
    Dziękuję za zainteresowanie, ale proszę o coś więcej, gdyż dalej nie wiem, co mam zrobić, bo są dwie różne odpowiedzi.
  • #5 4397350
    hubertssss
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    TTomi napisałeś
    "Jeśli Z1=300 ohm , a Z2=75 ohm to przekładnia transformatora równa jest n=1/2"
    i tak się zastanawiam jeżeli porównywać to do przekładni to powinno być raczej jeden do 4 1/4
    nie wiem może sie mylę ale nie wiem
    jeżeli nie to mógł byś mi jak doszedłeś do 1/2
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4397432
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Witam,
    skoro nie wiesz jak, to wykorzystaj zależność energetyczną:
    I1²•Z1 = U1²/Z1 = I2²•Z2 = U2²/Z2, pamiętając, że;
    I1 = U1/Z1, oraz;
    I2= U2/Z2, a przekładnia n;
    n = U2/U1= I1/I2, dalej zadanie należy do Ciebie.

Pozdrawiam
  • #7 4415325
    misiekdzwon
    Poziom 10  
    Dziękuję za pomoc. Temat można usunąć

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy obliczenia napięcia wyjściowego U2 na wyjściu symetryzatora anteny TV, który dopasowuje impedancję 300 Ohm anteny do 75 Ohm kabla koncentrycznego. Zadanie polega na wyznaczeniu U2 przy znanym napięciu wejściowym U1=3 mV i założeniu braku strat energii w symetryzatorze. Wskazano, że przekładnia transformatora powinna być obliczona na podstawie stosunku impedancji, gdzie n² = Z2/Z1, co daje n = 1/2 lub 1/4, co było przedmiotem dyskusji. Podano zależności energetyczne i prądowe: I1²·Z1 = U1²/Z1 = I2²·Z2 = U2²/Z2 oraz n = U2/U1 = I1/I2. Na podstawie tych wzorów można wyliczyć napięcie U2. Wartość napięcia wyjściowego podana w odpowiedziach wahała się od 12 mV do 150 mV, jednak ostateczne rozwiązanie wymagało zastosowania powyższych zależności. Temat został zakończony po uzyskaniu wyjaśnień dotyczących metody obliczeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA