logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć 2 komputery do sieci osiedlowej przez router?

Doom 20 Paź 2007 13:37 1845 9
REKLAMA
  • #1 4396162
    Doom
    Poziom 18  
    Ocena: 32
    Witam, mam pytanie.

Jestem podłączony do sieci osiedlowej jakieś 200 kompów. Większość osób ma podłączone na lewo 2 kompy (zamiast 30 powinni płacić 50 ale nikt sie tym nie interesuje). Chciałem podłączyć u siebie 2 kompa i tak się zastanawiam. Kupiłbym router ale nie wiem czy wepnę w niego RJ45 (widziałem takie z RJ12 i koncentrykiem) poza tym nie wiem jak to się będzie zachowywać albo switch co jest dużo prostsze... Wolałbym ruter bo miałbym już jakieś doświadczenie z tymi urządzeniami. Poza tym chyba nie widać ile komputerów siedzi za routerem. Większość osób w sieci ma po prostu 2 sieciówki ale to jest mało praktyczne bo jak wyłączę komputer "serwer" z 2 kartami to mi net na drugim pada :) Jakie rozwiązanie będzie lepsze ?

Z góry dzięki :)
  • REKLAMA
  • #2 4396399
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Router z portem WAN RJ45 np. Linksys WRT54.
    Switch się do tego nie nadaje.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4396561
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Tylko ISP musi przyznać IP dla każdego komputera, co oznacza dodatkowe opłaty.
  • #5 4396580
    Doom
    Poziom 18  
    A w przypadku routera widać tylko router tak ?
  • REKLAMA
  • #6 4396646
    riger
    Poziom 24  
    Ocena: 9
    Tak, na zewnatrz widac tylko 1 IP, a dalej on juz sobie obsluzy te Twoje 2 komputery.
  • REKLAMA
  • #7 4396824
    Doom
    Poziom 18  
    Dzięki za pomoc :)
  • #8 5880420
    penny
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Planuje zakup routera tez w duzej sieci osiedlowej mam przyznane zewnetrzne IP.

Mam pytanie, czy rozdzielenie sygnalu na dwa jest mozliwe przy wylaczonym komputerze z ktorego teraz korzystam ??
    Czy caly czas musi on pracowac zeby i na drugim mozna bylo odbierac internet ?? Jak to jest

Bede wdzieczny takze za podpowiedz jaki w miare tani router wybrac i na co zwracac uwage.
  • #9 5880454
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 487
    Jeśli będzie router to on musi tylko pracować cały czas.
  • #10 5883715
    penny
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Jeszcze pytanko czy routery bezprzewodowe oferuja takze rodzielanie sygnalu po kablu.
    Poniewaz chce rozdzielic internet na rozne sposoby dla roznych jednostek (XBOX - kabel, laptop - WIFi, PC - kabel) czy te tansze moga oferowac taka opcje ??
    W sklepach widzialem najtansze od 90 do 130 zł.
    Jaka firme wybrac chodzi glownie o obsluge i dobre, łatwo dostepne oprogramowanie ?
    Bede wdzieczny za kazda podpowiedz bo jutro na prosbe rodziny musze podjac szybka decyzje.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat podłączenia dwóch komputerów do sieci osiedlowej za pomocą routera. Zalecane jest użycie routera z portem WAN RJ45, np. Linksys WRT54, zamiast switcha, który nie rozwiązuje problemu przydzielania adresów IP i nie ukrywa liczby podłączonych urządzeń. Router pozwala na ukrycie wielu komputerów pod jednym zewnętrznym adresem IP, co jest korzystne w sieciach z ograniczeniami ISP dotyczącymi liczby przyznawanych adresów IP i opłat. Router musi działać cały czas, aby zapewnić dostęp do internetu na wszystkich podłączonych komputerach, w przeciwieństwie do konfiguracji z dwiema kartami sieciowymi w jednym komputerze, gdzie wyłączenie "serwera" powoduje utratę połączenia na drugim urządzeniu. W przypadku routerów bezprzewodowych, większość modeli, także tańszych (w cenie około 90-130 zł), oferuje jednoczesne rozdzielenie sygnału po kablu i WiFi, co umożliwia podłączenie różnych urządzeń (np. XBOX, laptop, PC) różnymi metodami. Przy wyborze routera warto zwrócić uwagę na łatwość obsługi i dostępność oprogramowania. Przykładowy model dostępny na rynku to Cisco Linksys BEFSR41v2, łączący funkcje routera i switcha.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA