logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Router, switch czy hub? (Proszę o pomoc!!!!!!!!!!!!!!!!)

zajcu81 18 Gru 2007 16:46 4515 10
REKLAMA
  • #1 4600807
    zajcu81
    Poziom 11  
    Jestem podłączony do osiedlowej sieci łącze 6MB i mam tylko jedno gniazdko sieciowe. Kupiłem sobie ostatnio drugi komputer i chciałbym do niego również podpiąć internet. Proszę o radę jak to zrobić?
    Z tego co czytam na różnych stronkach to najlepiej wypada switch. Znalazłem parę na allegro i są w miarę tanie do 50zł jest już spory wybór przykładowo Switch TP-Link TL-SF1005D na 5 portów.
    Routery z tego co czytam strasznie zamulają i net chodzi bardzo wolno a niektóre się strasznie wieszają.
    O hubach nie znam zanych opinii.
    Nie mniej proszę o pomoc w tym temacie, gdyz przyznam szczerze nie znam się na tym.

Post był raportowany.
    (Proszę o pomoc !...!) – ozdobnik? -->REGULAMIN pkt 11. [hefid]
  • REKLAMA
  • #2 4600869
    Hrabia322
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    Switch jest jednym z najlepszych rozwiań bo potrafi skutecznie przełączać komputery(jak sama nazwa wskazuje) rutery natomiast jest to starsza wersja.... i one już wychodzą z "mody". Lecz na 2 komputery też by były ok. Dla twojego rozwiązania najlepszy będzie switch najprostszy wystarczy... na rynku można spotakc bardzo różne nawet z podziałem łącza. Swich bardzo łatwo się konfiguruje do tego dostaniesz kabelek stawiasz na biurku a do drugiego kompa dorabiasz kabelek.
    A z hub-ami na rj45 się nie spotkałem czy one w ogóle istnieją? One chyba są tylko na rozdzielanie USB.
  • #3 4600936
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 134
    Coś zamieszane...switch to nowa wersja routera? Albo z tym hubem, jakie gniazda ma np ten z wikipedii Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #4 4600946
    zajcu81
    Poziom 11  
    Zdecyduję się zatem na switcha!
    W związku z tym, przy zakupie, na jakie parametry należy zwracać szczególną uwagę?
  • #5 4601034
    staszeks
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    operatorzy sieci osiedlowych często sprawdzają adres karty sieciowej
    (MAC adress) W tym wypadku urzadzenie które kupisz musi umieć odpowiedzieć odpowiednim niezaleznie od tego z którego komputera pracujesz.
  • #6 4601075
    zajcu81
    Poziom 11  
    Zgadza się na początku podawałem adres MAC sieciówki. Przeglądam właśnie switche na allegro i niektóre w parametrach mają wymienione conieco na temat MAC adresu. Jedne mają:
    "Rozmiar tablicy adresów MAC: 1000".
    W innym znowu jest:
    "Automatyczna aktualizacja tablicy MAC adresów"
    Jak to mam rozumieć??????
  • Pomocny post
    #7 4601147
    dir3ctor
    Poziom 27  
    Ocena: 50
    Hrabia322 napisał:
    Switch jest jednym z najlepszych rozwiań bo potrafi skutecznie przełączać komputery(jak sama nazwa wskazuje) rutery natomiast jest to starsza wersja.... i one już wychodzą z "mody". Lecz na 2 komputery też by były ok. Dla twojego rozwiązania najlepszy będzie switch najprostszy wystarczy... na rynku można spotakc bardzo różne nawet z podziałem łącza. Swich bardzo łatwo się konfiguruje do tego dostaniesz kabelek stawiasz na biurku a do drugiego kompa dorabiasz kabelek.
    A z hub-ami na rj45 się nie spotkałem czy one w ogóle istnieją? One chyba są tylko na rozdzielanie USB.

Czlowieku co ty bredzisz za przeproszeniem?

Switch i Hub to mniej/wiecej urzadzenia w tej samej klasie.
    Hub dziala w 1 warstwie modelu OSI, nie adresuje ramki danych ze wzgledu na IP czy MACa. Switch natomiast dziala w 2 warstwie i w zasadzie jedyne co go rozni od switcha, to to ze adresuje ramki danych za pomoca MACow i adresow IP. Z polskiego na nasze:
    switch otrzymuje pakiet danych i wysyla te dane na wszystkie porty, do wszystkich podlaczonych komputerow, a dopiero komputer stwierdza czy "zamawial" te dane czy nie. Switch natomast adresuje okreslony pakiet danych stricte do okreslonego komputera ktory owe dane "zamowil".

Co do routera, to juz zaawansowane urzadzenie, dzialajace w 3 warstwie OSI. Zezwala na zaawansowane zarzadzanie ruchem w sieci.

Teraz do zalorzyciela tematu:
    dla ciebie najtaniej i najefektywniej bedzie kupic Switcha z opcja klonowania adresu MAC dla portu WAN. Po krotce chodzi o to abys dla portu WAN mogl w ustawieniach switcha przypisac dowolny adres MAC (czyli ten, ktory podales administratorowi sieci).

To co ty napisales, o rozmiarze tablicy tyczy sie czegos innego ;) Np. gdybys byl na miejscu admina i chcial podpiac kilka osob, to tez bys zebral od nich adresy MAC i wpisal je do tej tablicy. Kazda inna osoba, ktora podpiela by sie pod siec (posiadala by adres MAC nie wpisany do tablicy) po prostu nie miala by neta. To taka dosc prymitywna forma zabezpieczenia ;)
  • REKLAMA
  • #8 4601210
    zajcu81
    Poziom 11  
    Wszystko fajnie, wreszcie kumam o co biega, jeszcze tylko jedno małe "ale". Przegladając te wszystki switche na allegro (mam na myśli te do 50zł), żaden nie ma w swoich paramtrach "opcji klonowania adresu MAC dla portu WAN". Chyba że to się inaczej nazywa?
  • REKLAMA
  • #9 4601250
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 469
    Na pewno nie pomoże Ci switch za 50 złotych , musisz kupić router i odpowiednio go skonfigurować .

Nie wiem skąd wziąłeś informacje o zapychaniu sieci przez router - to nieprawda .
    Jeśli kupisz switch to okaże się , że masz internet tylko na jednym komputerze , chyba że użyjesz Twojego komputera jako router dla innych kompów - wtedy Twój komputer będzie musiał być włączony , aby inne miały internet (poza tym musisz mieć dwie karty sieciowe w Twoim komputerze do takiej konfiguracji).
    Najtańszym wyjściem będzie kupno routera i poproszenie fachowca o odpowiednie skonfigurowanie go .
  • #10 4601314
    zajcu81
    Poziom 11  
    Hmm z tego co wyczytałem to routery bardzo zapychją sieć. Kolega, który ma router Netgear WGT624, odradził mi kupno routera. Ma z nim masę problemów, począwszy od dużego spadku transferu a skończywszy na przerywaniu połączenia po 20 minutach. Mało tego jak podskoczy mu transfer ściągania to router się wiesza i nie może w ogóle stronki otworzyć.
    Z tego właśnie względu do routera nie jestem przekonany. Poza tym za router trzeba dużo wiećej zapłacić.
  • #11 4601595
    dir3ctor
    Poziom 27  
    Ocena: 50
    Zacznijmy od tego ze router trzeba umiec skonfigurowac. To raz. A dwa, z routerami jest tak samo jak z samochodami: mozesz kupic malucha, albo ferrari ;)

Podsumowanie tematu

✨ Autor posiada łącze internetowe 6 Mb/s z jednym gniazdkiem sieciowym i chce podłączyć drugi komputer. Rozważane są trzy urządzenia: hub, switch i router. Switch jest rekomendowany jako najlepsze rozwiązanie dla dwóch komputerów, ponieważ działa na drugiej warstwie modelu OSI i adresuje ramki danych za pomocą adresów MAC, co pozwala na efektywne przesyłanie danych tylko do właściwego urządzenia. Hub działa na pierwszej warstwie i rozsyła dane do wszystkich portów bez adresowania, co jest mniej efektywne. Router to urządzenie działające na trzeciej warstwie OSI, umożliwiające zaawansowane zarządzanie ruchem sieciowym, ale wymaga odpowiedniej konfiguracji. W sieciach osiedlowych często stosowane jest sprawdzanie adresu MAC, dlatego przy wyborze switcha warto zwrócić uwagę na funkcję klonowania adresu MAC, choć tanie switche do 50 zł zwykle jej nie posiadają. Pojawiły się opinie, że routery mogą powodować spadek transferu i zawieszanie się, jednak jest to często kwestia konfiguracji i jakości urządzenia. Najtańszym i najefektywniejszym rozwiązaniem dla dwóch komputerów jest zakup prostego switcha, np. TP-Link TL-SF1005D, z uwzględnieniem możliwości obsługi adresów MAC przez operatora sieci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA