logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować sterownik silnika bipolarnego bez układów scalonych?

Matkas 21 Paź 2007 21:33 8646 13
  • #1 4401256
    Matkas
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Hey!!
    Ostatnio zainteresowałem się sterowaniem urządzeń przez PC.Na początku bawiłem się z diodami.W końcu mi się to znudziło.Teraz chcę zrobić sterowanie silnika krokowego(bipolarnego)mam parę takich:)Czy istnieje możliwość stworzenia sterownika silnika bipolarnego bez układów scalonych??Jeśli nie to czy mogą się nadać takie układy(wszędzie znalazłem sterowniki na układy ULN):

-UL1621,1261,1540,7855
    -UCY7442,7400,7410,7420,74lso2,7404
    -MB74lsob,74lso8
    -MC12c4
    -TBA540,920.
    -TDA2532
    -Tesla w50

To chyba tyle.
    Jestem w tym zupełnie zielony.
    Z góry dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam
  • #2 4401415
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    krótko mówiąc nic z Twoich zbiorów się nie nada do zbudowania sterownika , część ukł. to analogowe stosowane w sprzęcie RTV , pozostałe to cyfrowe serii TTL
    zanim zaczniesz budować sterownik poczytaj dokładnie ten temat https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic594106.html
  • #4 4403942
    bogdan_p
    Poziom 39  
    czy raczyłeś przeczytać temat o silnikach krokowych ich sterowaniu , oraz to co napisał autor tego schematu
    Cytat:
    piny sterujące tranzystorami podłącza się tak samo jak w silniku unipolarnym tylko trzeba uważać na sterowanie gdyż występują stany zabronione np jak włączy sie tranzystor 1 i 3 to wszystko pójdzie z dymem tranzystory i lpt

układ nie posiada żadnego zabezpieczenia od strony sterowania , ciekawe czy Twój LPT jeszcze żyje , jeżeli nigdy nie robiłeś nic na krokowych to zacznij od silnika unipolarnego znacznie prościej , ponad to przeskok z zabawy diodami do sterownia silnikiem krokowym wymaga pogłębienia wiedzy o elektronice
    poczytaj sobie o mostkach H , budowie , zasadzie działania w dzisiejszych czasach nie wiem czy ma sens budowanie mostka H dla małych silników koszt gotowego układu to ok 10 zł
  • #5 4404012
    Matkas
    Poziom 15  
    Hey!!
    Niestety mam same silnik bipolarne.Skąd mam wziąśc unipolarne.Jak wyciągam z cdekow takie silniki no to mam same bipolarne.Poczytam o mostkach H i wtedy napewno zadam jakieś pytanie;)
    Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam
  • #6 4404069
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Cytat:
    Jak wyciągam z cdekow takie silniki no to mam same bipolarne

o których mówisz , napęd płyty to silnik BLDC , wysuwanie tacki DC , napęd mechanizmu lasera przeważnie DC , chodź może są modele z krokowym ale one podobnie jak w napędach dyskietek do niczego nie wykorzystasz
  • #7 4404872
    Matkas
    Poziom 15  
    Raczej chodzi o napęd mechanizmu lasera.W stacji dyskietek taki silnik z tylu .Służy on do wysuwania lasera wby odczytać dyskietkę.A z czego mogę wziąść silnik krokowe unipolarne??W planach mam zbudowanie urządzenia przesuwającego się w osi X i Y malujące np. coś na kartce lub malowania ścieżek na płytce elektronicznej.Raczej to 2.Ale to wszystko w dalekiej przyszłości.Muszę się jeszcze sporo nauczyć na ten temat.

Pozdrawiam
  • #8 4405139
    bogdan_p
    Poziom 39  
    drukarki , plotery , ksera najtaniej Allegro
    budowa maszyny CNC 2D wymaga odpowiedniej wiedzy i doświadczenia nie tylko z elektroniki , ale również z mechaniki a chcąc zbudować coś tanio to zdolności manualnych i odpowiedniego zaplecza technicznego
  • #9 4405855
    Matkas
    Poziom 15  
    Na początku to ja musze zrobić ten sterownik ,a dopiero później pomyśleć do dalej:)Dzięki za pomocną dłoń:)

Pozdrawiam
  • #10 4408065
    Matkas
    Poziom 15  
    Nie chcę zakładać nowego tematu, więc tutaj napiszę.Narazie zacznę robić proste roboty .Mam na myśli sterowanie przód,tył ,lewo ,prawo.Narazie na zwykłe silniczki dopiero później na silniki krokowe.W planach mam zbudowanie robota z silnikiem napędowym i 2 serwami skrętnymi.Znajdowałem w internecie sterowanie serwami przez LPT ,ale niestety poprzez układy scalnone ipt. niestety nie posiadam takich układów.Znalazłem parę na NE555 ,który posiadam,ale było tam jeszcze pare innych układów.Wogóle czy istnieje możliwość sterowania serwem przez LPT bez żadnych scalaków.Niedługo pokaże plany mojego robota i projekt w 3d.Będzie on może już z dodatykowymi ramionami itp.Narazie by był on sterowany po przez LPT.Szukam również układu ,który by miał osobne zasilanie.Oczywiście pod LPT.Chodzi mi o to aby LPT to był poprostu guzik.Nie chcę spalić LPT więc najpierw proszę innych user elektrody o pomoc.Podwozie mam zamiar zbudować na Lego Technic ,ponieważ będzie na nim najprościej to zbudowac.Niewiem do czego miałby służyc ten robot.Najprawdopodobniej do zabawy i do nauki.W dalszych planach próbowałbym zrobić robota sterowanego portem LPT ale przez IRDE. A w dalszej przyszłości jakiś większy projekt np. dźwig lub coś takiego,ale to w dalekiej przyszłości.A ogółem skąd mogę wyciągnąć silnik Unipolarne??Jakbym skopmpletował sprzęt to bym wtedy kupił układy scalone,ale dopiero jak bym miał już projekt i wszystko przygotowane.Czy mógłby mi Pan pomóc w elektronice robota??

Trochę się rozpisałem:)

Pozdrawiam
  • #11 4408614
    bogdan_p
    Poziom 39  
    widzę , że masz "100 pomysłów na minute" , podejmij konkretną decyzję co tak naprawdę chcesz zbudować , na kilku 555 nie wiele zrobisz
    podstawowa sprawa to wiedza w danym temacie , można czegoś nie rozumieć , mieć wątpliwości czy problemy ale podstawy trzeba znać , a czytając Twoje posty wynika że z wiedzą nie jest najlepiej
    w sieci jest wiele stron omawiających podstawy proponuje powiedzmy stronę EdW , zrozum chęci i zapał to nie wszystko , przeczytaj również wstęp o Elebocie i odpowiedz sobie na postawiane tam pytania
    wracając do Twoich nowych planów , to zostaw LPT , zdalne sterownie , serwa itp , zacznij od czegoś prostego typu BEAM na forum masz kilka rożnych rozwiązań , później można myśleć o bardziej zaawansowanych konstrukcjach przy budowie których bez mikokontrolera się nie obejdzie dlatego również warto a nawet trzeba nauczyć się programowania
    oczywiście jest możliwa budowa wersji czysto analogowej ale bez sensu w dobie mikrokontrolerów
    chcesz aby Ci pomóc tzn. co namalować schemat , czego jeżeli nie określiłeś zadań , skoro tak bardzo boisz się ukł. scalonych to nie wiem jak miałby wyglądać taki projekt
    Cytat:
    A ogółem skąd mogę wyciągnąć silnik Unipolarne

widzisz nawet nie czytasz co napisałem wcześniej
  • #12 4414023
    Matkas
    Poziom 15  
    Dzięki za odp:)Co do silników krokowych to poznajdywalem schematy na układ ULN2803.Tak się zdaje ,że własnie znalazłem takie 2:)Nadal są przylutowane do starej płytki.Teraz wezme się za sterowanie tymi silnikami .Jak zrobie jakiegos prostego bota to napisze;)

Pozdrawiam
  • #13 4414099
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Cytat:
    Co do silników krokowych to poznajdywalem schematy na układ ULN2803
    Teraz wezme się za sterowanie tymi silnikami

kolejna zmiana planów ? i co chcesz zrobić na tych ULN-na bo sterownika dla silnika bipolarnego na pewno nie , skup się na jednym temacie , bo przy takiej gęstości pomysłów nie zrobisz nic
  • #14 4415796
    Matkas
    Poziom 15  
    Ok.
    Dzisiaj zabieram się za konstrukcje mechaniczną robota.Może również uda mi się zrobić coś z elektroniki??.Mam nadzieje ,że tak.Później pokaże fotki.Robota zrobie na podstawie Lego i Lego Technic.Są ta dobre materiały dla początkujących.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Autor zainteresowany jest budową sterownika silnika krokowego bipolarnego bez użycia układów scalonych. W dyskusji podkreślono, że z wymienionych przez niego układów (m.in. UL1621, UCY7442, 74xx TTL, TBA540, TDA2532) żaden nie nadaje się do tego celu, gdyż są to układy analogowe RTV lub cyfrowe TTL, nieprzystosowane do sterowania silnikami krokowymi. Zasugerowano zapoznanie się z tematyką mostków H, które są podstawą sterowania silników krokowych bipolarnego typu. Wskazano, że budowa mostka H z tranzystorów jest możliwa, ale wymaga solidnej wiedzy elektronicznej i doświadczenia. Zalecano rozpoczęcie nauki od prostszych silników unipolarnych, choć autor posiada tylko silniki bipolarne, najczęściej pochodzące z napędów CD/DVD. Poruszono także temat budowy prostych robotów sterowanych przez port LPT, jednak bez układów scalonych jest to trudne i ryzykowne dla portu. Wskazano, że obecnie sensowniej jest używać gotowych układów scalonych lub mikrokontrolerów do sterowania silnikami krokowymi i serwomechanizmami. Autor planuje budowę robota na bazie Lego Technic oraz prostych urządzeń do sterowania ruchem w osi X i Y. W dyskusji podkreślono konieczność zdobycia wiedzy z zakresu elektroniki, mechaniki oraz programowania, aby skutecznie realizować takie projekty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA