logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Sharan TDI 2001r Pali się kontrolka antypoślizgu... :/

areksss 21 Paź 2007 22:45 7961 9
REKLAMA
  • #1 4401986
    areksss
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    i wyrzuca taki oto błąd :

00812 - Brake Pressure Release Solenoid (F84)

elektryk u mnie na miejscu wymienił czujnik przy pdale hamulca bo niby to miało być to ale dalej to samo, kontrolka się świec i wyrzuca ten sam błąd , co się mogło więcej stać ?
  • REKLAMA
  • #2 4402193
    arto
    Poziom 17  
    Ocena: 71
    a przewody do czujnika sprawdził?
  • REKLAMA
  • #3 4402624
    areksss
    Poziom 10  
    arto napisał:
    a przewody do czujnika sprawdził?

nie , a od czego moglby sie pourywac ?
  • REKLAMA
  • #4 4402922
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5145
    Do sprawdzenia obwod jak i sam elektrozawor cisnienia F84 w modulatorze ABS.Czujniki predkosci i wlacznik na pedale hamulca nie maja nic do tej usterki
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #5 4403270
    areksss
    Poziom 10  
    milejow napisał:
    Do sprawdzenia obwod jak i sam elektrozawor cisnienia F84 w modulatorze ABS.Czujniki predkosci i wlacznik na pedale hamulca nie maja nic do tej usterki

gdzie ten elektrozawor mniej wiecej jest ?
  • #6 4403368
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5145
    Musisz posilic sie jakas dokumentacja na temat ABS,u VW i szukac na niej zaworu o oznaczeniu F84.Mysle,ze nie bedzie to trudne bo chyba wlasnie do grupy VW jest najwiecej tresci w necie.Powodzenia

Dodano po 1 [minuty]:

Zawor ten umieszczony jest w bloku zaworowym,w nim tez jest pompa elektryczna ABS,u.Wszystko zwane jest wlasnie modulatorem
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #7 4445654
    tomkan
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    MIAŁEM TAKĄ HISTORIĘ PO WYMIANIE USZCZELNIENIA NA 1 POMPOWTRYSKU
    WSZYSTKO USTAŁO
  • #8 4445737
    areksss
    Poziom 10  
    tomkan napisał:
    WSZYSTKO USTAŁO

jakie miales jescze objawy ? nie dmuchał parą mocniej po odkreceniu korka od wlewu oleju ?
    Moze to tylko zbieg okolicznosci byl ?
  • #9 4458192
    aaaalpejczyk
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    tomkan napisał:
    WSZYSTKO USTAŁO

Możesz opisać to wiecej.Mam tourana 2.0 tdi pd który czasen nie równo prac.na jałowym.
  • #10 4458444
    fredc
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    aaaalpejczyk napisał:

Możesz opisać to wiecej.Mam tourana 2.0 tdi pd który czasen nie równo prac.na jałowym.

ten typ tak ma u mnie w golfie jest tak samo czasem jak zatrzesie uchh
    znajomi polecaja zmiane mapy paliwowej a raczej korekta takie niedorobki fabryki :)
    w sharanie mam ten sam problem z abs tylko u mnie padło sterowanie abs+esp do wymiany sterownik.

Podsumowanie tematu

✨ W Volkswagenie Sharan TDI z 2001 roku zapala się kontrolka antypoślizgu i pojawia się błąd 00812 dotyczący elektrozaworu zwalniania ciśnienia hamulca (F84). Wymiana czujnika na pedale hamulca nie rozwiązała problemu. Zaleca się sprawdzenie przewodów do czujnika oraz obwodu i samego elektrozaworu F84 w modulatorze ABS, który znajduje się w bloku zaworowym razem z pompą elektryczną ABS. Czujniki prędkości i włącznik na pedale hamulca nie są powiązane z tą usterką. Wymiana uszczelnienia pompowtryskiwacza w jednym przypadku rozwiązała podobny problem, jednak może to być zbieg okoliczności. W innych modelach grupy VW, takich jak Golf czy Touran 2.0 TDI PD, występują podobne problemy z nierówną pracą silnika na jałowym i usterkami ABS, które czasem wymagają korekty mapy paliwowej lub wymiany sterownika ABS+ESP.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA