logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Benq Q5T3 - monitor wyłącza się po sekundzie, uszkodzony tranzystor 2SC5706

Aksag 22 Paź 2007 11:05 1259 2
REKLAMA
  • #1 4402739
    Aksag
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Witam !!

To mój pierwszy post więc prosze o wyrozumiałość, mam taki monitorek i uszkodzenie polega na tym że przy podłączenu zasilania zapala się zielona dioda, błyśnie napis benq na ekranie i monitor się wyłaczy dioda gaśnie. Normalnie było tak że zapalała się zielona wyświetlał się benq i potem zapalała się pomarańczowa. Teraz zapala się tylko zielona i wyłacza się powtara się to w czestotliwości 1 sekunde... Na płycie był wielki zimny lut przy trafku T751 po usunięciu tego luta obiawy się niezmianiły, innych nie znalazłem tranzystorów jeszcze nie mierzyłem.

Pozdrawiam i czekam na jakąkolwiek pomoc

Po głębszej analizie uszkodzony jest jeden z tranzystorów 2SC5706 drugi układ wygląda ma cały, odpaliłem monitor bez 2 tranzystorów w jednej gałezi i odpala się podświetlenie ale zaraz wyłacza tu chyba wina leży przy niesprawnej jednej gałęzi i wyłacza 2-gą. Jakie jeszcze elementy wymienić jak padł ten tranzystor ? wszystkie kondensatory ??

Przeniosłem z Monitory. [Mirek Z.]
  • REKLAMA
  • #2 4406519
    toledo
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam.Monitor nie odpali na jednej gałęzi.Zmień dwa tranz pomimo że drugi jest sprawny sprawdź kondki przy tych tranz. (150-220 nF)a najlepiej zmień.Usuń zimne luty przy trafach inwertera , często uszkadza się tranz. zasilający inwertery (FET).TO powinno pomóc.
  • #3 4408281
    Aksag
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Witam ponownie dziś udało mi się uruchomić monitorek ( ciekawe jak dlugo pochodzi ) ;)
    wymieniłem tylko 2 tranzystory i usunołem dużoooo zimnych lutów Dzięki za pomoc i Pozdrawiam..
REKLAMA