Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Telefunken palcolor S590 NIC ICC10- świeci na niebiesko - PK

elelolo 22 Oct 2007 19:54 1353 5
Tespol
  • #1
    elelolo
    Level 15  
    Witam.
    Jest wizja, ale jeden wzmacniacz wizyjny (niebieski) na PK nie działa i obraz jest za niebieski z powrotami.
    Już sprawdziłem, że problem jest na PK ale w żaden sposób nie mogę namierzyć przyczyny. Tranzystory i większość elementów pomierzyłem i nawet zamieniałem z zielonym lub czerwonym i nic. Tranzystory są zimne
    Każdy wzmacniacz na 5 tranzystorach.
    Nie mogę znaleźć schematu, są ICC10, jednak końcówki wizyjne są tam na scalakach, a u mnie na tranzystorach. Elementy przewlekane i smd.
    Płytka nosi oznaczenie CRT4106.
    Może ktoś ma schemat lub robił taki model.
    [28-30.06.2022, targi] PowerUP EXPO 2022 - zasilanie w elektronice. Zarejestruj się za darmo
  • Tespol
  • #2
    zdzich42
    Level 40  
    Po pierwsze napięcia muszą być podobne lub takie same na wszystkich wzmacniaczach, sprawdz to. Po drugie odpiętą katodę zewrzyj na chwile do masy zaświeci jasno w danym kolorze?
  • Tespol
  • #3
    elelolo
    Level 15  
    Dzięki za odzew.
    Wiem o tym. Napięcie na niebieskim jest zaniżone i się zmienia od ok. 20V do ok 70V. Kineskop wykluczam i matrycę również, problem jest na pewno na PK. Na pierwszym tranzystorze sygnał ma wyższą amplitudę (na oscyloskopie) i jakoś nie idzie dalej. Tranzystory są zimne.
    Potrzebny mi schemat lub może ktoś wie, w jakich jeszcze 100Hz chassis były takie PK na tranzystorach?
  • #4
    Starzec
    Level 13  
    Zamień ten tranzystor z innym kolorem oraz z nim współpracujące.Spotkałem takie uszkodzenie przewodził klej pod kondensatorem SMD wystarczyło wylutować wyczyścić klej i ten sam kond.wlutować.
  • #5
    zdzich42
    Level 40  
    http://fileshare.eshop.bg/index.php?what=search2
    tu schemat, lub w naszej bazie schematów.
    Jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się w praktyce nie naprawić usterki PK. To sa w zasadzie trzy jednakowe wzmacniacze więc albo pomiary napieć i logiczne myslenie albo pomiary oporności. Skoro półprzewodniki OK to moze któryś z rezystorów ma przerwę?
  • #6
    elelolo
    Level 15  
    Dzięki Koledzy, że się staracie. Mi również jeszcze nie zdarzyło się nie naprawić wzmacniaczy wizyjnych.
    Wszystkie tranzystory przełożyłem z innym kolorem, podobnie większość innych elementów R i C, poprawiłem luty, pomierzyłem i obejrzałem pod lupą. Tranzystory SMD nawet wymieniłem na nowe z rozpędu w trzech kolorach.
    Po włączeniu zasilania najpierw chwilę, jak to w TV thomsonowatych ekran jest czarny, dioda żółta, potem pojawia się obraz cały niebieski z powrotami, po chwili słychać pyknięcie w głośnikach i na ekranie pojawia się treść obrazu (zielony i czerwony) po paru chwilach obraz znowu robi się cały niebieski z powrotami. W tym czasie zmienia się oczywiście napięcie na wyjściu, tak jak wcześniej pisałem.
    Schematy owszem są na elektrodzie i eSI, ale tak jak pisałem, PK w tych serwisówkach jest na scalakach.
    Dzisiaj znowu będę walczył. Może ktoś coś jeszcze podpowie?
    Przeglądałem również schematy od ICC 5, 7, 8, 9 i 11, ale PK są tam inne.

    W moim TV jest jeszcze dodatkowa płytka włączona pomiędzy matrycą a wzmacniaczami wizyjnymi. Jest ona nasunięta na szyjkę. Można ją wyeliminować i przełożyć taśmę bezpośrednio do PK. Ale nic to nie zmienia.
    Pierwszy raz spotkałem takie rozwiązanie, chyba to jakaś korekcja kolorów? Tasiemka z tej płytki wchodzi pod żółty pierścień magnesu na szyjce.

    Dodano po 4 [godziny] 37 [minuty]:

    Zrobione.
    Powodem świecenia na niebiesko okazał się rezystor RV07 220k, wpięty pomiędzy masę a bazę TV09. Podczas pomiaru bez wylutowania wyglądał na dobry, miernik pokazywał taką samą rezystancję jak na pozostałych kolorach.
    Dziękuję za zainteresowanie.
    Zamykam.