logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pendrive 1GB pokazuje tylko 300MB po nieprawidłowym odłączeniu USB

mara78 23 Paź 2007 06:01 12879 7
REKLAMA
  • #1 4405788
    mara78
    Poziom 12  
    Ocena: 23
    Wyciągnąłem pendrive z kompa bez zatrzymywania usb.
    Straciłem wszystkie dane na nim, a rozmiar z 1gb zmienił sie na 300mb
    formatowałem go HP USB Disk Storage Format Tool i nic to nie dało.
    Czy ktoś ma jakieś pomysły co z tym zrobić.
  • REKLAMA
  • #2 4405861
    Andrewboy
    Poziom 12  
    Kiedyś też tak miałem z Kingstonem 256MB. Po włożeniu do kompa wskazywał 8MB i oczywiście nic na nim nie chciało się zapisać. Dane jednakże z niego odzyskałem, bo okazało się, że przy wielu próbach wkładania i wyciągania z kompa w końcu załapał. Przegrałem wówczas wszytkie dane, formatowałem go, itp, ale niestety po ponownym wyciągnięciu i włożeniu znów zaczął wskazywać 8MB. Jako, że gwarancja gdzieś mi się zapodziała dałem sobie z nim spokój.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4406004
    slvestr
    Poziom 32  
    Ocena: 89
    Spróbuj go sformatować zmieniając mu system plików np na NTFS.

format /FS:ntfs
    w konsoli CMD
  • REKLAMA
  • #4 4406537
    mara78
    Poziom 12  
    Ocena: 23
    Próbowałem go formatować w róznych systemach plików i niestety nie dało to rezultatów
  • REKLAMA
  • #5 4408877
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3589
    Ostatnio znalazłem to http://hddguru.com/content/en/software/2006.04.12-HDD-Low-Level-Format-Tool/ - spróbowałem i co się okazało mojego 1GB pendriva sformatowałem tym do poziomu RAW, a następnie już za pomocą HP USB Disk Storage Format Tool go ponownie sformatowałem. Pamięć moja była dobra, a ja to wykonałem w celu sprawdzenia czy rzeczywiście ten program skutecznie usuwa dane. Nie wiem co przy użyciu tego programu może wydarzyć się w twoim przypadku - Więc uważaj!
  • #6 4408892
    struna
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    po pierwsze takich napedow tj pendrive sie nie formatuje
    po drugie podstawowym systemem plikow pendrive jest fat 16 zwykle nie wiem dokladnie jak to jest juz przy wiekszych pojemnosciach od 1g juz fat 32 bodajze
    podobnie ma sie to kart SD np na fat16 dopiero sd hc ma juz fat 32

poszukaj na necie byl specjalny program do formatowania napedow flash a dokladnie to zapisuje 0 w kosciach tzw low-level ale to nie jest to. co do tego to bylo tak z podrobkami napedow sony 128M pokazywalo jako 2G albo 4G
  • #7 4409062
    slvestr
    Poziom 32  
    Ocena: 89
    struna napisał:
    po pierwsze takich napedow tj pendrive sie nie formatuje
    po drugie podstawowym systemem plikow pendrive jest fat 16 zwykle nie wiem dokladnie jak to jest juz przy wiekszych pojemnosciach od 1g juz fat 32 bodajze
    podobnie ma sie to kart SD np na fat16 dopiero sd hc ma juz fat 32

Po pierwsze obsługuje karty jest napisane na stronie programu,pendrivy zapewne też, a co do formatowania to nie prawda że nie mozesz go sformatować na FAT32 jak ma mniej jak 1GB. Mój ma 256MB i moge . Wystarczy tylko w konsoli wpisać
    c:\Format [litera dysku /fs:fat32 i po sprawie mamy system plików fat32 na dowolnym pendrive.

Dodano po 11 [minuty]:

Zobacz to http://www.twinmos.com/flash/download/ap_md_f1_u5x_apr07.zip
    jest to program do zmiany rozmiaru pojemności "pena"
  • #8 4409262
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3589
    :arrow:struna Wypowiadasz się na temat zerowania pendriva ten program, który poleciłem to robi - tylko ile razy nadpisuje dane zerami (każda pamięć flash ma swoją określoną żywotność).

Podsumowanie tematu

✨ Pendrive o nominalnej pojemności 1GB po nieprawidłowym odłączeniu od komputera zaczął pokazywać jedynie około 300MB, a standardowe formatowanie za pomocą HP USB Disk Storage Format Tool nie przywróciło pełnej pojemności. Próby formatowania w różnych systemach plików, takich jak FAT16, FAT32 czy NTFS, również nie przyniosły efektu. W dyskusji sugerowano użycie narzędzi do niskopoziomowego formatowania, np. HDD Low Level Format Tool, które mogą przywrócić pendrive do stanu RAW, umożliwiając ponowne formatowanie. Zwrócono uwagę, że pendrive’y zwykle używają systemu plików FAT16 lub FAT32, zależnie od pojemności, a niektóre programy pozwalają na zmianę rozmiaru widocznej pojemności urządzenia. Wspomniano także o ryzyku związanym z wielokrotnym nadpisywaniem pamięci flash, które może skrócić jej żywotność. Przykłady podobnych problemów dotyczyły pendrive’ów marki Kingston o pojemności 256MB, które po uszkodzeniu logicznym pokazywały znacznie mniejszą pojemność.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA