logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć MP3 do radia Sony CDX-4160 bez AUX i działającego CD?

tomek.m 24 Paź 2007 13:39 8251 10
REKLAMA
  • #1 4409821
    tomek.m
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam. Mam powyższe radyjko i padło w nim cd, niestety radio nie posiada wejścia AUX a chciałbym podłączyć do niego odtwarzacz MP3. Czy można jakoś "oszukać" radio i żeby zamiast cd odtwarzało muzykę z mp3? (naprawa cd nie wchodzi w grę)
    ps. mam schemat ale wiedzy trochę za mało....
  • REKLAMA
  • #2 4409884
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Emulator zmieniarki lub przeróbka radia choć to trudniejsze.

SławeK
  • #3 4410245
    tomek.m
    Poziom 12  
    A można szerzej? Bo to radyjko wyjścia na zmieniarkę niema, a przeróbka może być, tylko jak załączać nowe wejście bo z podłączeniem pod wzmacniacz nie będę miał problemu.

Dodano po 2 [godziny] 48 [minuty]:

Czy jest możliwe wpiąć się z sygnałem audio gdzieś za cd, tak żeby radio dostawało audio z mp3 zamiast z cd? Wiem że podobnie można zrobic z tunerem AM ale tam jakieś kombinacje trzeba robić a ja jestem początkującym i potrzebuję dokładniejszych wskazówek.
  • REKLAMA
  • #4 4415596
    tomek.m
    Poziom 12  
    Po owocnych poszukiwaniach na elektrodzie już wiem w jaki sposób się wpiąć przed procesor ale mam ostatnie pytanie - jakie napięcie mogę podać na jego wejście?
  • REKLAMA
  • #5 4415623
    SlaweK
    Poziom 43  
    Taki by go nie przesterować a w pełni wysterować. A masz czym to zmierzyć ? Zobacz w PDFie tego scalaka jaki poziom dopuszają na wejściu.

SławeK
  • #6 4426183
    tomek.m
    Poziom 12  
    Do pomiaru mam miernik elektroniczny a w PDF-ie podane są napięcia "maximum input voltage: Vss -0.3 to Vdd 0.3V" czyli mogę podać max 0.3V sygnału tak? Czy oprócz dzielnika napięcia muszę dołożyć jakieś kondensatory czy wpiąć się przed te, które już tam są (0.1u)?
  • REKLAMA
  • #7 4426461
    SlaweK
    Poziom 43  
    Miernikiem uniwersalnym takiego napięcia nie zmierzysz, to się mierzy oscyloskopem bo podany zakres to amplituda sygnału maksymalna a w odtwarzaczach maksymalna amplituda na wyjściu słuchawkowym jest prawie równa napięciu zasilania. Więc dzielnik będzie wskazany. Kondensatory stosuje się by nie dopuścić składowej stałej do wejścia układu, 100nF do kilku uF, jest to dość tolerancyjne.

SławeK
  • #8 4426963
    tomek.m
    Poziom 12  
    To jak mam dobrać rezystancje dzielnika nie mając do dyspozycji osyloskopu?
  • Pomocny post
    #9 4427192
    SlaweK
    Poziom 43  
    Na oko, na ucho i szacunkowo. ;)
    A najprościej użyć potencjometru i na słuch a potem go pomierzyć.

SławeK
  • #10 4427291
    tomek.m
    Poziom 12  
    Dzięki za "łopatologiczne" wytłumaczenie, jutro będe próbował całość uruchomić, a o efektach napiszę w najbliższym czasie.
  • #11 4434647
    tomek.m
    Poziom 12  
    Sprzęt działa dzięki za pomoc. Temat zamkniety.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia odtwarzacza MP3 do radia samochodowego Sony CDX-4160, które nie posiada wejścia AUX i ma uszkodzony napęd CD. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie emulatora zmieniarki lub przeróbkę radia, jednak radio nie ma wyjścia na zmieniarkę, co komplikuje sprawę. Użytkownik planuje wpiąć sygnał audio z MP3 bezpośrednio przed procesor audio radia, zastępując sygnał z uszkodzonego napędu CD. Wymagana jest odpowiednia regulacja poziomu napięcia sygnału wejściowego, aby nie przesterować układu, przy czym maksymalne napięcie wejściowe określone w dokumentacji scalaka to około 0,3 V. Zalecane jest zastosowanie dzielnika napięcia oraz kondensatorów sprzęgających (np. 0,1 µF) w celu eliminacji składowej stałej. Pomiar sygnału najlepiej wykonać oscyloskopem, jednak w przypadku jego braku można użyć potencjometru i regulować poziom sygnału na słuch. Po wykonaniu przeróbki sprzęt działa poprawnie, co potwierdza skuteczność metody.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA