logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać parametry prądu do elektrody w spawaniu? Szukam informacji i źródeł

harryamd 24 Paź 2007 20:24 53555 9
REKLAMA
  • #1 4411276
    harryamd
    Poziom 1  
    Tak jak w temacie potrzebuję wszelkich informacji na temat doboru parametrów prądu do elektrody . Gdyby ktoś miał jakieś informacje bardzo proszę o podzielenie się , wraz ze źródłem jeśli to możliwe . ( Bardzo mile widziane były by informacje zawarte w Poradniku inżyniera spawalnictwa ,autorstwa Pilarczyka w formie zeskanowanej )

Z góry dziękuje za każdą pomoc :!:

btw. jeśli umieściłem to w złym dziale proszę moderatora o przeniesienie ;)
  • REKLAMA
  • #2 4440957
    kizior69
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Dobór prądu do elektrody jest uzależniony od wielu czynników i trudno odpowiedzieć na to pytanie (chyba że tolerancja 20A nie robi ci różnicy), trzeba doświadczenia albo wykonać próby.
  • #3 4441055
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1165
    Jestem w tej dziedzinie raczej amatorem, ale dwa płaskowniki posmarkać umiem. Biorąc nieznaną elektrodę, robię najpierw próbę na kawalku złomu. Albo się klei, albo pali materiał. Jak się klei, prąd w górę. Jak pali, prąd w dół. Kilka łuków i można przy kilku łukach próbnych ustalić optymalny prąd. Wielkiej wiedzy i kalkulatora do tego nie trzeba. 95% spawaczy ustala prąd "na oko", a dzięki doświadczeniu robią to nieraz bardzo szybko i sprawnie.
  • REKLAMA
  • #4 4442064
    jiwaniuk
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    Ja gdzieś wyczytałem, że jest to ok. 40A na 1mm średnicy elektrody(gdy elektroda jest dobrana odpowiednio do spawanego elementu).
    A co do wypowiedzi mojego poprzednika to palenie może też być wtedy, gdy używasz za grubej elektrody do spawania cienkich lub drobnych elementów.

Pozdrawiam wszystkich

jjanek
  • #5 4442334
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1165
    Może wyraziłem się nieprecyzyjnie. Przy zbyt duzym prądzie elektroda dosłownie znika, spala się zamiast topić. Może też powodować wżery w grubszym materiale.
  • REKLAMA
  • #6 9330200
    tomxx92
    Poziom 11  
    Ocena: 29
    Witam
    Mam podstawowe pytanie na temat doboru elektrody i prądu spawania. W internecie i książkach można znaleść takie informacje na temat średnicy elektrody i prądu spawania że :
    Im większa średnica elektrody przy stałym prądzie tym mniejsza gęstość przepływającego prądu i mniejsza głębokość wtopienia a szersza spoina (to dotyczy np. MMA jak i MAG/MIG, być może TIG też ale nie jestem pewien)--- zgadzam się z tym w 100% ale mam pytanie:
    Czy to znaczy że głębokość wtopienia nie zależy od wielkości prądu spawania przy zastosowaniu różnych grubości elektrod chodzi mi o to że np. jak mamy elektrodę 2,5 mm i prąd załóżmy 80 A to głębokość wtopienia spoiny będzie taka sama jak dla elektrody 4,0mm i prądzie około 170-180A? a różnica będzie jedynie w szerokości spoiny bo w przypadku 4,0mm będzie spoina szersza
    pozdrawiam
  • #7 9330426
    marian_em
    Poziom 25  
    Ocena: 182
    tomxx92 napisał:
    Czy to znaczy że głębokość wtopienia nie zależy od wielkości prądu spawania przy zastosowaniu różnych grubości elektrod chodzi mi o to że np. jak mamy elektrodę 2,5 mm i prąd załóżmy 80 A to głębokość wtopienia spoiny będzie taka sama jak dla elektrody 4,0mm i prądzie około 170-180A? a różnica będzie jedynie w szerokości spoiny bo w przypadku 4,0mm będzie spoina szersza
    pozdrawiam
    Mniej więcej, z tym, że średnicę elektrody dobiera się do grubości materiału. Bezsensem byłoby spawanie np blach grubości 10mm elektrodą 2,5mm, bo żeby uzyskać odpowiednio szeroką spoinę musiałbyś stopić całą elektrodę na odcinku 5cm :D
  • #8 9332769
    kazimierzbrejta
    Poziom 22  
    Ocena: 116
    Witam. Głębokość wtopienia zależy głównie od pochylenia elektrody . Pochylenie przeciwne do kierunku spawania powoduje , że maleje głębokość wtopienia , a zwiększa się wysokość i szerokość lica . Pochylenie elektrody w kierunku spawania zwiększa głębokość wtopienia , a maleje wysokość i szerokość lica . Pozdrawiam.
  • #9 14953556
    lukas0987
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Średnica elektrody MMA powinna być dobrana do materiału spawanego i/lub szerokości/grubości spoiny (powinna być odpowiednio mniejsza).

I tak:
    Ø1,6mm - 1,5÷2,5 mm
    Ø2,0mm - 2,5÷3,5 mm
    Ø2,5mm - 3,0÷5,5 mm
    Ø3,2mm - 4,0÷6,5 mm
    Ø4,0mm - 6,0÷9,0 mm
    Ø5,0mm - 7,5÷10 mm
    Ø6,0mm - 9,0÷12 mm

Źródło: Link

Prąd spawania najlepiej jest brać już z opakowania elektrody.
    Ø2,0 - 40÷60 A
    Ø2,5 - 60÷80 A
    Ø3,25 - 90÷130 A
    Ø4,0 - 140÷180 A

U mnie przynajmniej zawsze najlepiej spawa się w górnych granicach przedziału,
    na mniejszych wartościach lubi kleić elektrodę.

Jak wcześniej koledzy wspomnieli, należy traktować to dosyć ogólnie, ponieważ proces spawania zależy od bardzo wielu czynników (stop, rodzaj, grubość materiału, szerokość spoiny pozycja itd.).
  • REKLAMA
  • #10 16631994
    WN422G
    Poziom 9  
    Ocena: 19
    Witam,
    nie chcę zakładać nowego tematu.
    Interesuje mnie dobór parametrów do spawania:
    -stal czarna, blacha 5mm
    -półautomat MAG

problem polega na tym że przy spawaniu blach doczołowo w pozycjach PA, PC, PF i PE dla tego samego materiału są inne parametry.

ktoś doradzi ?

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dobór prądu spawania do elektrody zależy od wielu czynników, takich jak średnica elektrody, grubość i rodzaj spawanego materiału, pozycja spawania oraz technika (MMA, MAG/MIG, TIG). Ogólnie przyjmuje się, że prąd powinien wynosić około 40A na 1 mm średnicy elektrody, jednak wartości te są orientacyjne i wymagają dostosowania w praktyce. Optymalny prąd ustala się często doświadczalnie, wykonując próby spawania na kawałkach materiału i obserwując zachowanie elektrody (czy się „kleji” lub „pali”). Zbyt wysoki prąd powoduje szybkie spalanie elektrody i wżery w materiale, natomiast zbyt niski może skutkować niestabilnym łukiem. Głębokość wtopienia spoiny zależy nie tylko od prądu i średnicy elektrody, ale także od pochylenia elektrody względem kierunku spawania – pochylenie w kierunku spawania zwiększa głębokość wtopienia, a pochylenie przeciwne ją zmniejsza. Średnica elektrody powinna być dobrana do grubości materiału i szerokości spoiny, np. elektroda 2,0 mm do materiałów o grubości 1,5–2,5 mm, a 4,0 mm do 6,0–9,0 mm. Prąd spawania dla elektrody 2,0 mm wynosi zwykle 40–60 A, dla 2,5 mm 60–80 A, dla 3,25 mm 90–130 A, a dla 4,0 mm 140–180 A. W praktyce często stosuje się wartości z górnej granicy zakresu prądu podanego na opakowaniu elektrody. W przypadku spawania półautomatem MAG parametry różnią się w zależności od pozycji spawania (PA, PC, PF, PE) nawet dla tego samego materiału i grubości blachy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA