logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wybrać spawarkę MIG/MAG do stali 4-5 mm i co oznaczają parametry?

mr-x 25 Sty 2009 15:09 3575 9
REKLAMA
  • #1 6052236
    mr-x
    Poziom 13  
    Ocena: 41
    Witajcie

Planuje zakup MIG/MAG'a .

Mam w zwiazku z tym kilka pytan :

1. Potrzebuje spawac elementy stalowe o grubosci do 4-5 mm . Jakiego amperazu potrzebuje (jakiej mocy MIG'a) ?

2. Co oznacza to ze dany MIG ma np. przy 250A- 35% (i ten amperaz jest podawany jako moc) a przy 150A -100% ?

3. Co potrzeba oprocz argonu by spawac migomatem nierdzewke ?

4. czy migiem da sie spawac alu ?

5. Co oznacza funkcja 2 takt/4 takt w praktyce ?

6. Do czego sie przydaje funkcja spawania pradem pulsacyjnym ?

To chyba wszystko co chce wiedziec, z gory wielkie dzieki .

pozdr.
  • REKLAMA
  • #2 6052366
    mucioo
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    Ad1.
    Praktycznie każde urządzenie spełni te warunki.
    Ad2.
    Oznacza to, iż prądem 250 A nie możesz spawać "non-stop" - taki prąd można stosować chwilowo, spawanie ciągłe może być wykonywane prądem nie większym niż 150 A. Związane jest to także z mocą palnika, tam też podawane są takie parametry.
    Ad3.
    Przy spawaniu rur (stale nierdzewne) potrzebne jest także wypełnienie gazem od wewnątrz w celu ochrony grani spoiny, odpowiednie gatunki drutu i gazu (znajdziesz w necie rodzaje mieszanek), precyzja dopasowania poszczególnych detali - im bardziej równe i dopasowane powierzchnie tym mniejsze naprężenia stali podczas spawania. Przy dużych detalach potrafi to znacznie utrudniać montaż, w żargonie spawaczy mówi się że stal nierdzewna mocno "ciągnie". Po spawaniu - na gorącym jeszcze metalu usuwamy naloty z powierzchni szczotką drucianą ze stali nierdzewnej, łatwo wtedy się usuwa.
    Ad4.
    Jeśli maszyna obsługuje taką funkcję to tak, nie wszystkie migomaty mają taką możliwość.
    Ad5.
    2 takt - naciskasz przycisk i spawasz, puszczasz - przestajesz spawać
    4 tak - pierwsze naciśnięcie - zajarzenie łuku ( w niektórych modelach podtrzymanie mniejszego prądu zajarzenia) i spawanie, puszczasz przycisk - maszyna spawa dalej bez trzymania przycisku (dla wygody spawacza - nie męczy się ręka), drugie wciśnięcie - gaszenie łuku, puszczasz przycisk - koniec spawania. Można powiedzieć, że 1 takt to ruch w jedną stronę przycisku palnika.
    Ad6.
    Niektóre materiały nie potrzebują aż tak dużo ciepła, wtedy maszyna spawa krótki czas jakimś prądem a następnie następuje krótkie podtrzymanie łuku mniejszym prądem, ponownie większy i podtrzymanie - i tak w kółko.

To tak z grubsza, w necie można znaleźć sporo info na ten temat - wystarczy poszukać.
  • #3 6052758
    mr-x
    Poziom 13  
    Wielkie dzieki ...mam jeszcze tylko pewne watpliwosci :

ad1. masz na mysli to ze tigiem o mocy np. 140A przy 35% zespawam stal grubosci 4mm ?

ad2. a co dokladnie oznaczaja te procent ? bo chyba nie procent czasu spawania ? (bo i jak by to obliczyc, chyba sie nie da :D)

ad4. a jak poznac ze mig ma taka funkcje (tj. spawania alu) ?
  • REKLAMA
  • #4 6052821
    AndM
    Poziom 17  
    Ocena: 92
    Witam
    Z tego co wiem, to 35% przy 140A oznacza, że spawasz 3,5 minuty i robisz przerwę 6,5 minuty.
    pozdrawiam
  • #5 6052965
    Moulder
    Poziom 23  
    Ocena: 130
    AndM napisał:
    Witam
    Z tego co wiem, to 35% przy 140A oznacza, że spawasz 3,5 minuty i robisz przerwę 6,5 minuty.
    pozdrawiam

140A 35% tzn:
    35% spawania ciągłego
    65% przerwy

O konkretnych przedziałach czasowych ciężko mówić bo np. po 3,5 minuty ciągłego spajania już może np. zadziałać wyłącznik termiczny itp.
    Może jest jakaś norma która o tym mówi.

100% przy np. 150A, świadczy że możesz spawać non stop prądem 150A i nie martwić się o przegrzanie sprzętu.
  • #6 6052969
    Mariuszczs
    Poziom 19  
    Ocena: 114
    tak te procenty to cykl 10 minutowy czyli np 80% to 8 minut spawasz 2 robisz przerwy
  • REKLAMA
  • #7 6318761
    mr-x
    Poziom 13  
    Skonczylo sie na tym ze kupilem nowego esaba c250 3ph, spawam stal w oslonie czystego co2, drut 0.8mm .

Mam pytanko : jakie najoptymalniej ustawic cisnienie wyplywu co2 na rotametrze reduktora ? Prady spawania jakich na ogol uzywam to ze 150-200A .
  • REKLAMA
  • #8 6319031
    Kaszpir77
    Poziom 21  
    Ocena: 150
    mr-x napisał:
    jakie najoptymalniej ustawic cisnienie wyplywu co2 na rotametrze reduktora ?

Gdzieś kiedyś czytałem że przepływ CO2 w l/min = grubość drutu spawalniczego x 10 czyli w Twoim przypadku 8 l/min
    Zawsze się tego trzymałem i nie było kłopotów, aczkolwiek w warunkach domowych wewnętrzną jakość spoiny ciężko sprawdzić :)
  • #9 6321720
    mucioo
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    Potrzebna jest tylko taka ilość gazu by osłonić łuk elektryczny, jego brak lub za mała ilość objawia się porowatością spoiny (dziurki w spoinie jak bąbelki gazu w wodzie mineralnej). W warunkach warsztatowych, bez przeciągów i podmuchów powietrza wystarczy w zupełności przepływ 5 do 6 l/min.
  • #10 6404717
    mr-x
    Poziom 13  
    Z tym ze wg teorii powinno sie ustawiac 10x wiecej jak przekroj drutu to macie racje, pytalem sie profesora od spawalnictwa na polibudzie :) .

Ja mialem wczesniej ok. 16l/min ustawione, teraz po tych waszych radach mam ok. 10l/min moze kapke mniej i rzeczywiscie spoina wychodzi ladniejsza :D.

Podsumowanie tematu

✨ Do spawania stali o grubości 4-5 mm praktycznie każde urządzenie MIG/MAG o prądzie około 140-150 A będzie odpowiednie. Parametr podawany jako np. 250 A przy 35% oznacza cykl pracy – spawanie przez 3,5 minuty, a następnie przerwę 6,5 minuty w ciągu 10-minutowego cyklu, co wynika z ograniczeń termicznych urządzenia. Prąd 150 A przy 100% oznacza możliwość ciągłego spawania bez przerw. Do spawania stali nierdzewnej oprócz argonu potrzebne jest wypełnienie gazem od wewnątrz rury, odpowiedni drut i precyzyjne dopasowanie elementów, a po spawaniu usuwanie nalotów szczotką ze stali nierdzewnej. Spawanie aluminium jest możliwe, jeśli urządzenie posiada taką funkcję. Funkcja 2 takt/4 takt odnosi się do sposobu sterowania podawaniem drutu i łuku podczas spawania. Spawanie prądem pulsacyjnym pozwala na lepszą kontrolę ciepła i jakości spoiny. Optymalny przepływ gazu CO2 przy drucie 0,8 mm i prądzie 150-200 A wynosi około 5-10 l/min, gdzie 10 l/min to często stosowana zasada (grubość drutu x 10), jednak w warunkach warsztatowych wystarcza 5-6 l/min, co zmniejsza porowatość spoiny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA