logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tyrystor t32-25-02 w prostowniku 12/24V - czy działa poprawnie?

wencek 26 Paź 2007 12:43 6391 7
REKLAMA
  • #1 4416379
    wencek
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Witam. Jestem w trakcie naprawy prostownika z rozruchem do ładowania akumulatorów 12/24V
    Nie działa obwód ładowania 12/24V który jest z regulacją za pomocą potencjometru.
    Moim podejrzeniom jest tyrystor t 32-25-02 -postanowiłem go sprawdzić.
    Po podłączeniu w szereg z żarówką i podaniu dodatniego napięcia na bramkę względem katody żarówka świeci tylko wtedy gdy jest napięcie na bramce, po odłączeniu sterowania żarówka gaśnie. Wydaje mi się że powinna ona cały czas świecić nawet po odłączeniu sterowania bramka aż do chwili odłączenia zasilania całego układu?
    Z tyrystorami nie miałem nigdy do czynienia więc pytam.
  • REKLAMA
  • #2 4416829
    grzejab
    Poziom 23  
    Ocena: 20
    Wszystko jest w porządku na ten tyrystor przychodzi napięcie z trafo po mostku prostowniczym. Przebieg tego nap. jest taki jakby dolną część sinusoidy przenieść do góry (odbiucie lustrzane) taki przebieg napięcia ma chwilowe wartości równe 0 i to właśnie wtedy tyrystor wyłącza się

Dodano po 3 [minuty]:

Tak wygląda ten przebieg
    Załączniki:
    • Tyrystor t32-25-02 w prostowniku 12/24V - czy działa poprawnie? przebieg.jpg (9.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 4417114
    grzesiekw12
    Poziom 22  
    Ocena: 73
    Na pierwszy ogień idą kondensatory elektrolityczne. Masz w załączniku schemat i wygląd Elektronika ZP-01 które posiadam, może pomogą. Dodam że jest to bardzo udane urządzenie, tylko trochę ciężkie.
    Ps. nie podałeś typu i modelu
    Załączniki:
    • Tyrystor t32-25-02 w prostowniku 12/24V - czy działa poprawnie? Elektronika ZP-01 wygląd.gif (39.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Elektronika ZP-01 schemat.gif (719.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 4419135
    wencek
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    tak, rozumiem że wartości chwilowe równe zero powodują rozłączenie tyrystotra.
    Ale ja postanowiłem go sprawdzić- wymontowałem, połączyłem szeregowo z żarówką i podłączyłem pod źródło nap. stałego 12V. Po wysterowaniu bramki żarówka tak długo świeci jak tylko jest napięcie na bramce, po odłączeniu + od bramki żarówka gaśnie a moim zdaniem powinna cały czas świecić aż do chwili odłączenia nap zasilającego tyrystor w szeregu z żarówką.
  • REKLAMA
  • #5 4419826
    slvestr
    Poziom 32  
    Ocena: 89
    Oznacza to że tyrystor jest uszkodzony. Żarówka powinna swiecić po odłączeniu napięcia sterującego od bramki nadal.
  • #6 4420909
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 186
    wencek napisał:
    po odłączeniu + od bramki żarówka gaśnie a moim zdaniem powinna cały czas świecić aż do chwili odłączenia nap zasilającego tyrystor w szeregu z żarówką.

Jednym z parametrów tyrystora jest minimalny prąd podtrzymania. Jeśli będzie mniejszy tyrystor się wyłączy.
  • #7 4421052
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 458
    Ale nie w przypadku tego. Ten nie ma wyzwalania i jest uszkodzony (do wymiany). Tak bynajmniej wynika z opisu autora.
    A próbowałeś plusem dotknąć na chwilę do bramki.
  • #8 4421075
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 186
    _OBCY_ napisał:
    Ale nie w przypadku tego. Ten nie ma wyzwalania i jest uszkodzony (do wymiany).

Czego nie ma? Poniżej cytat z opisu autora:

"Po wysterowaniu bramki żarówka tak długo świeci jak tylko jest napięcie na bramce, po odłączeniu + od bramki żarówka gaśnie..."

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy działania tyrystora T32-25-02 w prostowniku 12/24V z regulacją napięcia za pomocą potencjometru. Tyrystor powinien po wysterowaniu bramki przewodzić prąd nawet po odłączeniu sygnału sterującego, aż do momentu odłączenia zasilania. Test polegający na połączeniu tyrystora szeregowo z żarówką i podaniu napięcia stałego 12V wykazał, że żarówka świeci tylko podczas obecności napięcia na bramce, a gaśnie po jego odłączeniu, co wskazuje na uszkodzenie tyrystora. W normalnym działaniu, ze względu na charakterystykę napięcia po mostku prostowniczym (przebieg z chwilowymi wartościami zerowymi), tyrystor może się wyłączać w momentach zerowego prądu. Jednak w testach z napięciem stałym tyrystor powinien pozostawać w stanie przewodzenia. Wskazano również na konieczność sprawdzenia kondensatorów elektrolitycznych w układzie. Minimalny prąd podtrzymania jest parametrem wpływającym na wyłączanie tyrystora, ale w tym przypadku uszkodzenie elementu jest najbardziej prawdopodobne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA