logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Transformator YT210 do halogenów - dlaczego daje słabsze światło?

bartekdy 26 Paź 2007 21:15 2141 10
REKLAMA
  • #1 4417991
    bartekdy
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam, miałem dwa trafa toroidalne (TORAL) po 200W z czego jedno buczało co wieczorem mi przeszkadzało. Zmieniłem na elektroniki (YT210) gdzie na każdym jest 5 * 35W. Zauważyłem że niestety było nieco ciemniej na elektronikach.
    Po jakichś dwóch tygodniach jedno jedno z nich daje taki prąd jakby było zasialne ze 110V??
    O co tu chodzi??
  • REKLAMA
  • #2 4418570
    sq9jjh
    Specjalista elektryk
    Ocena: 269
    Witam. Trudno powiedzieć o co tu chodzi. Z postu wynika, że skoro jeden trafo buczał a teraz padła jedna przetwornica to z tym jednym obwodem jest coś nietak. Wystarczyło zamienić trafoki miejscami i miałbyś jakiś obraz sytuacji. W moim przekonaniu trafo jest niezawodne a ta elekronika to tania tandeta i badziewie generujące śmieci. Pozdrawiam.
  • #3 4422821
    bartekdy
    Poziom 11  
    tylko czemu na elektroniku światło było nieco słabsze
  • REKLAMA
  • #4 4423113
    electronictubes
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    bartekdy napisał:
    tylko czemu na elektroniku światło było nieco słabsze

Jest taki parametr impedancja zwarciowa. Dla transformatora 200W jest w tym przypadku minimalna, dla "elektronika" o mocy 175W<200W już chociażby z tego powodu będzie nieco większa.
  • REKLAMA
  • #5 4424442
    bartekdy
    Poziom 11  
    Czyli część pobierana prądu jest zużywana w sposób nieefektywny?? tak mam to rozumieć?? W takim przypadku takie urządzenie powinno się nieco nagrzewać skoro część pobieranej energii jest, powiedzmy, marnowana a na pewno energia nie znika tylko musi być jakoś zużyta
  • REKLAMA
  • #6 4424936
    electronictubes
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    bartekdy napisał:
    Czyli część pobierana prądu jest zużywana w sposób nieefektywny?? tak mam to rozumieć?? W takim przypadku takie urządzenie powinno się nieco nagrzewać skoro część pobieranej energii jest, powiedzmy, marnowana a na pewno energia nie znika tylko musi być jakoś zużyta

Gdyby elektroekolodzy mieli coś do powiedzenia to zdecydowanie zmniejszono by produkcję urządzeń pobierających z sieci znaczną moc odkształceń, oznaczaną na wykresie przestrzennym jako D. Niektórzy, tak jak mój znakomity przedmówca sq9jjh nazywają to generacją śmieci a ja dodam, że głównie w stronę sieci, ale nie tylko. Dla niewtajemniczonych podaję, że polega to na tym że pobieram z sieci nie całą sinusoidę tylko odcinam sobie z niej jakąś tam część (niektórzy mówią wręcz o siekaniu sinusoidy) nie dbając o to co dzieje się z resztą.
    To jest zatem tak jak przy siekaniu kapusty, pozostaje wokół kupa śmieci.
  • #7 4432196
    jaroxxx
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    prawdopoodobnie masz przeciązony ten trafo albo brak mu chłodzenia pod sufitem gdzie świecą halogeny temperatura moze byc wysoka przymocuj go na blasze
  • #8 4432351
    bartekdy
    Poziom 11  
    Jest lekko ciepły bo ma też sporo miejsca, a do teoretycznego przeciążenia ma jeszcze zapas 25W.
    To na dziś się dowiedziałem że elektroniki śmiecą w sieci, z jakiej więc paki dostają one jakieś atesty i trafiają na rynek. Czy to śmiecenie może mieć jakiś wpływ na inne urządzenia działające pod tym samym "esem". Próbuję kojarzyć fakty i nie wiem czy ma to związek ale krótko po przewaleniu torówek na elektroniki moja 2,5 letnia pralka Hoover zaczęła głupieć z wyświetlaczem. Zamiast normalnie świcić to mryga lub wogóle nie działa podświetlenie i trzeba się mocno wpatrywać co tam ona "gada"
  • #9 4432372
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1656
    Dyskusje są owszem pożyteczne, ale nie zawsze dla inicjatorów. Kolego bartekdy. Zamiast zadyskutowywać się sprawdź instalację owych halogenów. Prawdopodobnie w wyniku nagrzewania opraw pogorszyły się połączenia. Przetwornica impulsowa traktuje to dodatkowo jako zmniejszenie poboru mocy i prawdopodobnie zmniejsza częstotliwość pracy. A więc wkrętak i szczypce do garści.
  • #10 4436361
    bartekdy
    Poziom 11  
    Znalazłem dziś chwilkę i sprawdziłem. Po podmianie traf miejscami było to samo na drugim obwodzie, czyli padło jedno gówniane trafo
  • #11 4558593
    Yeti55
    Poziom 2  
    Yt 210 ma na wyjściu ok 11.5 V trafo toroidalne najczęściej powyzej 12 (do 13,5V) to moze mała róznica napiecia, ale istotna dla temp żarnika.
    Nie znam schematu YT, ale chodza na częstotliwosci powyżej 50 kHz (strona wtórma 11,5V). Stąd pomiary nalezy wykonac miernikiem "tru rms ok 100kHz". Mają jedną cenna zaletę, czas życia żarników jest długi, dłuzszu niż przy trafo i wahaniach napięcia 220-240V.
    Maja tez wadę, potrafia same padać, mam dostac kilka niesprawnych i będe je próbował rozebrać i sprawdzić powód uszkodzeń

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem słabszego światła halogenów zasilanych z elektronicznych transformatorów YT210 w porównaniu do tradycyjnych transformatorów toroidalnych TORAL 200W. Elektroniki YT210 mają niższe napięcie wyjściowe około 11,5 V, podczas gdy toroidy dostarczają napięcie powyżej 12 V, co wpływa na temperaturę żarnika i jasność światła. Elektroniczne transformatory pracują na wysokich częstotliwościach powyżej 50 kHz i charakteryzują się wyższą impedancją zwarciową, co może powodować mniejsze obciążenie i efektywność. Wskazano, że elektroniki generują zakłócenia ("śmieci") w sieci, co może wpływać na inne urządzenia elektryczne, np. pralkę z uszkodzonym wyświetlaczem. Problemy z jednym z transformatorów YT210 mogą wynikać z uszkodzenia przetwornicy lub przeciążenia, a także z pogorszenia połączeń w oprawach halogenowych spowodowanego nagrzewaniem. Zalecane jest sprawdzenie instalacji, wymiana transformatorów miejscami oraz pomiary napięcia przy użyciu miernika True RMS zdolnego do pomiaru sygnałów o częstotliwości do 100 kHz. Elektroniczne transformatory mają dłuższą żywotność żarników, ale mogą same ulegać awariom.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA