logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć wzmacniacz z głośników komputerowych do akumulatora w motorze?

maras52 27 Paź 2007 11:19 2114 16
REKLAMA
  • #1 4419248
    maras52
    Poziom 14  
    Ocena: 53
    Witam mam problem chce zamontowac w motorze prosty system audio.
    Wymyslilem ze zrodlem bedzie MP3, a jako wzmacniacza uzyje tego "wzmacniacza" z glosnikow komputerowych.

Lecz jak zauwazylem akumulator daje prad staly a transformatorek w glosnikach zmienny (jesli sie myle poprawcie mnie )
    I jak zrobic by to dzialalo ? Chce to podpiac pod akum. nie cewki !
  • REKLAMA
  • #2 4419313
    markopololop
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    Musisz rozkręcić wzmacniacz w głośniczkach i za prostownikiem podpiąć akimulator
  • #3 4419320
    maras52
    Poziom 14  
    A czy moge uzyc mostka prostowniczego ?
    I jak go mam podpiac ?
    Przeciez prostownik prostuje prad a ja chyba musze miec zmienny ....
  • REKLAMA
  • #4 4419340
    markopololop
    Poziom 19  
    Jeśli będziesz podpinać z akumulatora tak jak napisałeś to niepotrzeba mostka trzeba go odpiąć
    Wzmacniacz w głośnikach działa na prąd stały
    A ty chyba potrzebujesz wzmacniacza
  • #5 4419348
    maras52
    Poziom 14  
    Tak ale w aku jest + i - a w transformatorze jeden kij jak sie kabelki podepnie (przynajmniej u mnie tak bylo) na plytce wzmacniacza tez nie jest opisane gdzie + a gdzie -
  • #6 4419359
    markopololop
    Poziom 19  
    Zacznijmy od tego
    Masz głośniki od kompa z wzmacniaczem w środku i chcesz to podłączyć w motorze?
  • #7 4419371
    maras52
    Poziom 14  
    tak takie male za 15zl i w srodku jest plytka "wzmacniacz"
    o taka w zblizonym miejscu byl transformatorek 230-12V (AC In i AC Out) :

pod in bylo 230V a Out 12V

ma to mniej wiecej tak wygladac

A - Akumulator
    W - Wzmacniacz
    ? - no wlasnie co to ma byc ?
  • REKLAMA
  • #8 4419396
    markopololop
    Poziom 19  
    Tak transformator zmniejsza napięcie, Wchodzi zmienne i wychodzi zmienne ale to co wychodzi z AC OUT trafia na cztery diody D1,D2,D3,D4, i tu odbywa się prostowanie napięcia zmiennego i ty za prostownikiem musisz podpiąć napięcie z aku

Wyczyść płytkę i umieść jeszcze raz to pierwsze zdięcie to ci narysuje na nim gdzie masz podpiąć napięcie z aku
  • REKLAMA
  • #9 4419402
    maras52
    Poziom 14  
    czyli rownie dobrze moge je wylutowac i zmostkowac miejsca po nich ? Oczywiscie w takim ukladzie jak byly podiete
  • #10 4419409
    markopololop
    Poziom 19  
    wylutować możesz ale wyczyść płytkę bo słabo ścieżki widać i dai to jeszcze raz
  • #11 4419429
    maras52
    Poziom 14  
    zrobie tak foto z drugiej strony (od str sciezek) z naniesionymi symbolami diod ;)

• #12 4419439
    markopololop
    Poziom 19  
    Podpisz która to która bo niemogę się połapać

doszłem

Tu gdzie zaznaczyłem + to daj + z aku a gdzie - to - jeszcze napisz czy ścieszki A i B idą od AC OUT jeśli tak to wszystko jest dobrze
  • #13 4419451
    maras52
    Poziom 14  
    Sie robi

Tak te sciezki ida do AC Out ;)
  • Pomocny post
    #14 4419479
    markopololop
    Poziom 19  
    To sprawa rozwiązana podepnij tak jak mówiłem zaznaczyłem + i - z aku i wykutuj diody
  • #15 4420671
    r06ert
    Poziom 25  
    Ocena: 452
    Witam! Nic się nie stanie, jeżeli te diody nadal tam będą, a nawet mogą trochę pomóc! Z twoich postów widać że jesteś niedoświadczonym elektronikiem. Mostek zabezpieczy Cię (twój wzmacniacz) przed pomyłką, gdybyś przypadkiem źle podłączył akumulator (odwrotnie).
    Pozdrawiam.

Dodano po 2 [minuty]:

PS
    Podłącz akumulator bezpośrednio do pól AC out. Jeżeli nic nie zagra tzn ze musisz zamienić przewody. To wszystko!
  • #16 4420709
    markopololop
    Poziom 19  
    jeśli podłączy tak jak pisałem nic się nie stanie a po co spadki napięć na diodach

Podsumowanie tematu

✨ Autor chce podłączyć prosty system audio w motocyklu, wykorzystując wzmacniacz z głośników komputerowych zasilany z akumulatora motocyklowego. Wzmacniacz w głośnikach działa na prąd stały, natomiast transformator w zasilaczu głośników przetwarza napięcie zmienne 230V na 12V AC. Aby podłączyć wzmacniacz bezpośrednio do akumulatora (12V DC), należy odłączyć lub wykonać obejście (mostek) na diodach prostowniczych, które w oryginalnym układzie prostują napięcie zmienne na stałe. Podłączenie akumulatora bezpośrednio do punktów po stronie AC OUT transformatora jest możliwe, przy czym polaryzacja (+ i -) musi być poprawnie dobrana. Mostek prostowniczy może być użyty jako zabezpieczenie przed odwrotnym podłączeniem zasilania. Obecność diod prostowniczych powoduje niewielkie spadki napięcia i straty mocy, ale nie jest to krytyczne. Wskazane jest dokładne oznaczenie ścieżek i elementów na płytce wzmacniacza, aby poprawnie podłączyć zasilanie z akumulatora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA