logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Drukarka HP Cp1700 - jak zresetować pamięć, by naprawić przesunięty wydruk?

slawek55 27 Paź 2007 16:48 2857 10
REKLAMA
  • #1 4420251
    slawek55
    Poziom 23  
    Ocena: 60
    Cześć.
    Jest sobie drukarka HP CP1700. Coś się stało i zawsze podczas wydruku czy to na A4 czy A3 obcina wydruk, robi się taki margines ok 7 cm z lewej strony. Na podglądzie wszystko jest w porządku, a po wydruku wygląda jakby całość została przesunięta o te 7 cm.
    Myślałem że to sterowniki i podłączyłem ją do innego komputera na którym nigdy nie była instalowana i jest to samo.
    Czy jest możliwe że coś się zapisało w pamięci samej drukarki?
    Czy jest możliwość resetu samej drukarki.
    Nie wiem co z nią już zrobić?
    Głowica nie została przesunięta bo zawsze wraca na właściwą pozycję.
  • REKLAMA
  • #2 4421058
    Medieval
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Miałem podobny problem z HP, starszym modelem fotosmarta. Stawiałbym na stery.

Robiła takie same problemy z w98, dopiero w XP było okay. W późniejszym okresie gdy były nowsze stery na w98, chodziła okay.

Sprawdź jeszcze poprawność ustawienia portu do którego jest podłączona.
  • REKLAMA
  • #4 4422004
    slawek55
    Poziom 23  
    Jest różnca, faktyczne. Sprawdziłem, przesówa.
    Ale co ciekawe strony testowe drukują się prawidłowo i to drukowana z komputera i z samej drukarki..
    Ale dlaczego z innego komputera drukuje tak samo? Kiedyś było wszystko w porządku.
  • #5 4422134
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6407
    Może domyślnie w sterowniku jest wybrany inny rozmiar papieru albo inny podajnik... nie znam tej drukarki.

Pisząc strona testowa, masz na myśli wydruk próbny z Windos czy wewnętrzną procedurę testującą drukarki.
  • #6 4422434
    slawek55
    Poziom 23  
    Ja to wszystko co piszesz sprawdziłem. Próbowałem zmieniać ustawienia papieru wszędzie w sterowniku tez, podajnik też zmieniałem i nic.
    JA mówię cały czas o wydrukach stron testowych. Drukarka ma możliwośc wydruku strony testowej bez połączenia z komputerem, druga możliwośc to poprzez właściwości drukarki-> drukuj stronę testową.

Nie wiem o co chodzi z procedurą testową drukarki bo ona tylko sie testuje a nic nie drukuję, rozwiń to bo nie wiem o co chodzi.
  • REKLAMA
  • #7 4422645
    tzok
    Ocena: 6407
    Chodzi mi właśnie o to czy te prawidłowo wydrukowane strony testowe były drukowane z wykorzystaniem procedury testowej drukarki (bez połączenia z komputerem) czy spod Windows'a.

Czy ta drukarka ma optyczny sensor ustalający pozcję głowicy (taki foliowy pasek z kreskami, przechodzący przez kartekę)? Jeśli tak, zobacz czy nie jest zabrudzony.
  • #8 4423448
    slawek55
    Poziom 23  
    Słuchaj takie rzezczy to ja już przerobiłem. To co pytasz to są jakby podstawy szukania usterki. Nic nie pomaga. A poza tym, tak na logikę jakby to był brudny czujnik to byłby problem podczas drukowania stron testowych lub powrotu głowicy na pozycję wyjściową.
    Zresztą było to sprawdzane czyszczone. Ktoś mi kiedyś powiedział że to moży byc przyczyna jakiegoś "ptaszka" w ustawieniach. Przebrnąłem przez wszystko i nie wiem gdzie tego szukać bo takiej funkcji nie znalazłem a testowałem wszystkie ptaszki.

Może ktoś miał taki problem i wie o co chodzi.?
  • #9 4424563
    Medieval
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Każdy chce ci udzielić pomocy, ale robi to na odległość. Może trochę wyrozumiałości.

Ja mam pytanka, może one dają jakiś kierunek.

1. Czy wcześniej była instalowana inna drukarka przed tą obecną ?

2. Przejrzyj klucze rejestru jak jest rozpoznawana obecna i wszelkie wpisy jej dotyczące

PS Sprawa jest jak widzisz raczej softu, ustawień sterownika, próbowałeś innych sterów.
  • REKLAMA
  • #10 4425990
    kosmita
    Ocena: 134
    Wydrukuj diagnostic test:

Wcisnij power i trzymając power wciśnij raz klawisz cancel (X), puszczasz power. Powiedz jak się drukuje ta strona, z normalnymi ok 2 cm marginesami czy przesunięty jest.

Wydrukuj ustawienia kalibracji papieru: czyli wciskasz power i trzymając go raz wciskasz cancel button (X) i raz resume (z piktogramem kartki) i puszczasz power. Czy tam są jakieś dziwne ustawienia zapisane?
  • #11 4427182
    slawek55
    Poziom 23  
    Dziękuję, sprawdzę to i odpiszę.

Do Medieval'a. Nie obrażaj się nie miałem nic złego na myśli.
    odpowiadając na Twoje pytania:
    Ad1. Nie była instalowana. To ucinanie pojawiło sie raczej przypadkowo.
    Ad2. Jeśli to sprawa sterowników to dlaczego instalując te same oryginalne sterowniki na laptopie, na którym wcześniej tej drukarki nie było wydruk też jest tak dziwnie przesunięty tylko na wydruku.

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka HP CP1700 podczas wydruku na papierze A4 i A3 przesuwa obraz o około 7 cm z lewej strony, mimo że podgląd wydruku jest poprawny. Problem występuje niezależnie od komputera i sterowników, co sugeruje, że przyczyna może leżeć w pamięci lub ustawieniach samej drukarki. Strony testowe drukowane bezpośrednio z drukarki oraz z komputera są prawidłowe, co wyklucza uszkodzenie mechaniczne głowicy lub zabrudzenie optycznego sensora pozycjonującego. Próby zmiany ustawień papieru, podajnika oraz sterowników nie przyniosły efektu. Sugerowano wykonanie diagnostycznego wydruku testowego i kalibracji papieru za pomocą kombinacji przycisków na drukarce, aby sprawdzić zapisane ustawienia i ewentualnie zresetować pamięć urządzenia. Problem prawdopodobnie ma podłoże programowe lub w konfiguracji sprzętowej drukarki, jednak brak jest jednoznacznej metody resetu pamięci w dokumentacji. Wskazano również na konieczność sprawdzenia kluczy rejestru systemu oraz portu drukarki, choć problem występuje na różnych komputerach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA