logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AVR do zmiany klawiszy PS/2 na PC - AtTiny i Bascom

PiotrZ 27 Paź 2007 22:02 1809 6
REKLAMA
  • #1 4421351
    PiotrZ
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam. Potrzebne mi jest takie "urządzenie": między kompem a klawiaturą wpinam jakiegoś AVR, a to co napisze na klawiaturze przekazuje mi do kompa.
    I jeszcze chciałbym mieć coś takiego że programowo zmieniam mu klawisze, np. po naciśnięciu F2 komp odczytuje go jako np. delete. Czy jest takie coś możliwe na którymś z AtTiny i w Bascomie. Za pomoc będę wdzięczny.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4422904
    Michał_z1
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    witam.
    poszukaj w Bascomowej pomocy, coś tam o ile pamiętam było na ten temat.
    pozdro.
  • REKLAMA
  • #4 4423016
    PiotrZ
    Poziom 11  
    No tak ale mi chodziło o sam program do tego, i powtarzam najlepiej w Bascomie, albo jakąś małą podpowiedź bo w ogóle nie wiem jak do tego podejść.
  • REKLAMA
  • #6 4423920
    PiotrZ
    Poziom 11  
    Dzięki za pomoc. Zobaczę co się da z tym zrobić. Jeżeli ktoś miałby jeszcze jakieś "gotowce" w tym temacie i chciałby się nimi podzielić to będę bardzo wdzięczny.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy stworzenia urządzenia opartego na mikrokontrolerze AVR (najlepiej AtTiny) programowanym w Bascomie, które pośredniczyłoby między klawiaturą PS/2 a komputerem PC. Urządzenie miałoby przekazywać sygnały z klawiatury do komputera, jednocześnie umożliwiając programową zmianę mapowania klawiszy, np. zamianę klawisza F2 na Delete. W odpowiedziach wskazano na poszukiwanie przykładów w dokumentacji Bascoma oraz udostępniono linki do gotowych projektów i kodów źródłowych: przykład w Bascomie dla mikrokontrolera 89C2051 do adaptacji na AVR oraz projekt w języku C dla AVR z obsługą klawiatury PC. Dodatkowo podano linki do forów i stron z projektami DIY dotyczącymi klawiatur PS/2 i AVR.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA