logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprojektować dyskryminator okienkowy w PSpice i Aplac?

flor4s 28 Paź 2007 12:05 3176 9
REKLAMA
  • #1 4422711
    flor4s
    Poziom 10  
    Witam,
    mam do wykonania projekt na zaliczenie w pspice i aplacu. Jest to bardzo prosty kwantyzator przy uzyciu dyskryminatora okienkowego. Czy ktos potrafi mi powiedziec jak zaprojektowac dyskryminator okienkowy aby na jego wyjsciu w przypadku napiecia wejsciowego zawierajacego sie w okreslonym przedziale(U1 - U2) pojawilo sie napiecie srednie? ((U1-U2)/2) A w przypadku gdy napiecie sie nie zawiera w tym przedziale to na jego wyjsciu zeby pojawilo sie 0? Przejrzalem to forum, zbudowalem kilka ukladow ale nic nie dziala zgodnie z moimi oczekiwaniami.
  • REKLAMA
  • #2 4423191
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Witam,
    układ dyskryminatora okienkowego, będący jednobitowym przedtwornikiem A/C, jest powszechnie znany i opisany, np. na podwójnym komparatorze scalonym typu LM393.
    Wobec powyższego, jeśli dane są wartości napięć progowych jego okienka, to można je, wykorzystując sumator zrealizowany na wzmacniaczu operacyjnym, zsumować i wyznaczyć ich wartość średnią.
    Dalej, tenże sumator można tak skonstruować, by wyjście (cyfrowe) komparatora okienkowego sterowało przełączaniem poziomu napięcia wyjściowego tego sumatora według zadanych wartości, co stanowi rozwiązanie Twojego problemu.

Masz przedstawioną koncepcję, pokombinuj sam i przedstaw tu swoje w tej materii przemyślenia.
    Ja nie mam zamiaru za Ciebie "odwalać czarnej roboty", ponieważ układ ten w całości jest tak prosty, iż można go nazwać "etiudą układu analogowego" ... :D

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4423477
    flor4s
    Poziom 10  
    Generalnie to co zrobilem wyglada nastepujaco:
    Jednakze posiadam ewaluacyjna wersje programu spice ograniczajaca ilosc wezlow budowanego przeze mnie ukladu i w zwiazku z tym tego ukladu juz nie moge przesymulowac. Sam komparator dziala w nim dobrze, napiecia rowniez sie sumuja. Czy ktos jest w stanie to zbudowac w prostszy sposob ten uklad? Czy jakies elementy w moim ukladzie sa zbedne?
    Pozdrawiam
  • #4 4423567
    Quarz
    Poziom 43  
    Masz kilka błędów w swoim schemacie:
    - komparator na układzie LM393 [LM193, LM293] (dwa w jednej obudowie) będzie prostszy i nie jest wymaga sieć rezystorów, jak z 741 (choć i tu ta sieć rezystorów jest zbędna).
    Poza tym, tu dobrze pasuje, zasilanie jego jest tylko z jednego napięcia (+V i 0) i ma wyjście typu Otwarty Kolektor.
    - jaki jest cel zastosowania, takiego jak na schemacie, połączenia rezystorów R28 i R29 z U8 to ja nie rozumiem.
    - by na wyjściu U7 była średnia arytmetyczna napięć wejściowych; (U1 + U2)/2 (ze zmienionym znakiem), to rezystory R25, R26, R27 muszą spełniać zależność:
    R26 = R27 = 2•R25.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 4423599
    flor4s
    Poziom 10  
    Niestety zadnego z tych ukladow (LM393, LM193, LM293) nie ma w mojej wersji spice, tak wiec uzylem to co posiadalem. Tak czy siak obecnie moj uklad jest zbyt wielki zeby go przesymulowac wiec calosc dzialajaca jako kwantyzator bede musial opisac czysto teoretycznie, natomiast zajme sie symulacja samego dyskryminatora okienkowego. W zwiazku z tym mam pytanie czy moge usunac te rezystory ktore zostaly uzyte w dyskryminatorze okienkowym i czy ewentualnie powinienem w nim cos zmienic pomijajac ta czesc ktorej zadaniem bylo obliczenie sredniej. Bardzo dziekuje za udzielona pomoc.
  • #6 4423623
    Quarz
    Poziom 43  
    flor4s napisał:
    Niestety zadnego z tych ukladow (LM393, LM193, LM293) nie ma w mojej wersji spice, tak wiec uzylem to co posiadalem.

Jeżli to jest dla Ciebie zasadniczą przeszkodą, to nic tu po mnie... :cry:

flor4s napisał:
    Tak czy siak obecnie moj uklad jest zbyt wielki zeby go przesymulowac wiec calosc dzialajaca jako kwantyzator bede musial opisac czysto teoretycznie, natomiast zajme sie symulacja samego dyskryminatora okienkowego. W zwiazku z tym mam pytanie czy moge usunac te rezystory ktore zostaly uzyte w dyskryminatorze okienkowym i czy ewentualnie powinienem w nim cos zmienic pomijajac ta czesc ktorej zadaniem bylo obliczenie sredniej. Bardzo dziekuje za udzielona pomoc.

Proszę poszukać sobie DataSheet oraz ich Aplikacje do wzmacniacza operacyjnego typu µA741 i tam poczytać, czy można czy nie można.
    Pytanie Twoje obnażyło Twoją niewiedzę w tym dziale Techniki Analogowej... toć jest "przedszkole" to o co pytasz, więc znacznie lepiej będzie (dla Ciebie) jak uzupełnisz swoją wiedzę na ten temat samodzielnie.
    Ja nie mam sumienia robić Tobie "Niedźwiedziej Przysługi".

Pozdrawiam
  • #7 4423901
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 460
    Witam.

Przy zastosowaniu 741 trzeba zmodyfikować układ dyskryminatora. Wyjść nie można połączyć bezpośrednio.

Quarz ->R26 = R27 = R25/2 tu się pomyliłeś. Prawdą jest, że R26 = R27, ale R25 powinien mieć 0,5 R26. Nie może tak być z innego powodu. 741 nie może pracować ze wzmcnieniem mniejszym od 1. Trzeba zastosować dzielnik. Pętle histerezy przydają się przy przebiegach wolnozmiennych.

Pzdr.
  • #8 4423991
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    Mariusz Ch. napisał:
    Witam.

Przy zastosowaniu 741 trzeba zmodyfikować układ dyskryminatora. Wyjść nie można połączyć bezpośrednio.

Quarz ->R26 = R27 = R25/2 tu się pomyliłeś. Prawdą jest, że R26 = R27, ale R25 powinien mieć 0,5 R26.

Prawda, moja pomyłka, już poprawiłem i przepraszam.

Mariusz Ch. napisał:
    Nie może tak być z innego powodu. 741 nie może pracować ze wzmcnieniem mniejszym od 1. Trzeba zastosować dzielnik. Pętle histerezy przydają się przy przebiegach wolnozmiennych.

Patrz wyżej...
    Dlaczego nie może? Przecież wzmacniacz odwracający U7 może mieć wzmocnienie równe nawet ZERO ! ! !

Mariusz Ch. napisał:

A co za "patent" ze zwieraniem wyjścia tranzystorem, przecież zamiast zerowej wartości napięcia, będzie tam wartość napięcia nasycenia tranzystora ! ! !

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 4424075
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 460
    Witam.

Co do wzmocnienia, to masz rację, ale wtedy trzeba wprowadzić dodatkową kompensację częstotliwościową. W podstawowej aplikacji 741 może (choć nie musi) się wzbudzać przy takim wzmocnieniu (raczej tłumieniu).

Ad. 3

Można zupełnie inaczej. Należałoby podać zanegowany sygnał sumy na wejście sumatora. Mam tylko wątpliwości, czy przy tym wzmacniaczu i braku jakiejkolwiek kompensacji napięć niezrównoważenia jest celowe dalsze komplikowanie układu?

Pzdr.
  • #10 4424122
    Quarz
    Poziom 43  
    Mariusz Ch. napisał:
    Witam.

Co do wzmocnienia, to masz rację, ale wtedy trzeba wprowadzić dodatkową kompensację częstotliwościową. W podstawowej aplikacji 741 może (choć nie musi) się wzbudzać przy takim wzmocnieniu (raczej tłumieniu).

Zacznijmy od tego, iż µA741 na komparator nie bardzo nadaje się ze względu na małe pasmo przy dużym wzmocnieniu (przecież realizuje wymianę wzmocnienia z pasmem), dlatego proponuję układ do tego celu dedykowany - LM393.
    Natomiast wzbudzać na pewno nie będzie się, a co niejednokrotnie sprawdziłem (przynajmniej z wyrobami porządnych producentów) i to przy mniejszej wartości wzmocnienia.

Mariusz Ch. napisał:
    Ad. 3

Można zupełnie inaczej. Należałoby podać zanegowany sygnał sumy na wejście sumatora. Mam tylko wątpliwości, czy przy tym wzmacniaczu i braku jakiejkolwiek kompensacji napięć niezrównoważenia jest celowe dalsze komplikowanie układu?.

Jest jeszcze prostsze rozwiązanie (o którym wspomniałem w pierwszym moim poście), przecież nikt nie zabrania stosować elementów nieliniowych w sumatorze (diody)... :D
    Jednak to rozwiązanie, niech może poszuka sobie autor tego tematu sam... wszak napisałem coś o "etiudzie"... :D

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektowania dyskryminatora okienkowego w programach PSpice i Aplac, który ma na wyjściu generować napięcie średnie ((U1+U2)/2) dla sygnału wejściowego mieszczącego się w określonym przedziale napięć (U1 - U2), a zero poza tym zakresem. Proponowane rozwiązania opierają się na zastosowaniu podwójnego komparatora, np. LM393, który umożliwia prostą realizację funkcji okienkowej bez konieczności stosowania skomplikowanych sieci rezystorów. W celu uzyskania napięcia średniego stosuje się sumator na wzmacniaczu operacyjnym z odpowiednio dobranymi rezystorami, gdzie warunek R26 = R27 = 2·R25 jest kluczowy dla poprawnego działania. Dyskusja podkreśla, że wzmacniacz operacyjny μA741 nie jest optymalny jako komparator ze względu na ograniczone pasmo i możliwość wzbudzeń, a także wymaga modyfikacji układu, np. zastosowania dzielników napięcia i kompensacji częstotliwościowej. Wskazano również, że w symulacjach PSpice mogą wystąpić ograniczenia związane z liczbą węzłów, co wymusza uproszczenie schematu. Zwrócono uwagę na możliwość użycia elementów nieliniowych, takich jak diody, w sumatorze dla uproszczenia konstrukcji. Ostatecznie zaleca się samodzielne eksperymentowanie z układem oraz studiowanie dokumentacji technicznej wzmacniaczy operacyjnych i komparatorów, aby zrozumieć zasady działania dyskryminatora okienkowego i poprawnie go zaprojektować.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA