logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KV29C5K - wyłącza się po 0.5 sekundy, LED Stand-by 5 impulsów, brak wizji

ziom255 01 Wrz 2006 00:32 2732 10
REKLAMA
  • #1 2975329
    ziom255
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Odbiornik włącza się poprawnie, odchylanie poziome startuje ale po ok. 0.5 sek się wyłącza. Fonia działa poprawnie. Led Stand-by wysyła grupami po 5 impulsów. Czy wie ktoś może co to oznacza albo jak się do tego zabrać?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2975761
    ziom255
    Poziom 12  
    Miło mi że ktoś zareagował ale sugestje nie pasują do przypadku. Tu linia nie pracuje (tylko przez chwilkę jest wysokie), więc sygnalizacja może być błędna. Podkręcanie siatki czy pukanie w kinol nie mają sensu jak narazie. Pozdrawiam i czekam na inne podpowiedzi.
  • #4 2975783
    euro2L
    Poziom 41  
    Ocena: 569
    Piszesz że brak Wizji-- z tego co czytałem to brak wszystkiego / wyłacza się w 0,5 sek ...więc działa uklad protekcji ,, ściągnij PK z kineskopu i zobacz czy tez wyłaczy się w 0,5sek czy potrzyma dłużej ,,dla sprawdzenia na chwile odłącz układ protekcji i pomież napięcia ..
  • REKLAMA
  • #5 2975877
    ziom255
    Poziom 12  
    chyba się nie rozumiemy. Jeszcze raz. Start poprawny, wszystkie napięcia też, po chwili znika sterowanie linii (linia nie pracuje), fonia zostaje, wszystkie napięcia też są (chyba, bo nie mam schematu, więc może coś pominąłem). Jeżeli protekcja może zablokować linię to warto to sprawdzić, ale nie wiem gdzie to jest.
  • #6 2976020
    euro2L
    Poziom 41  
    Ocena: 569
    zobacz to ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
    Załączniki:
    • Sony KV29C5K - wyłącza się po 0.5 sekundy, LED Stand-by 5 impulsów, brak wizji Kody bledow Sony chassis FE1.JPG (107.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 2976233
    ziom255
    Poziom 12  
    Fajnie , tylko co to jest AKB?. Nie spotkałem się z tym skrótem. Możesz wyjaśnić?
  • #11 2978064
    ziom255
    Poziom 12  
    Dzięki jorg g , to faktycznie mogłoby być pomocne gdyby klient się nie wycofał z naprawy. Jak narazie temat zamykam, chyba że wróci. Koledzy zabex i jezak , czytajcie dokładniej treść postów. Co mi w tym przypadku po informacji o sprzężeniu zwrotnym z kinola kiedy ten nie ma nawet szans zapracować. Gdyby linia pracowała - zgoda, a tak? Według mnie kierujecie w złą stronę co wcale nie pomaga. zdzich42 to może być taki przypadek (zwarcie w kinolu co elektronika może stwierdzić bez żarzenia-emisji) ale chyba już nie sprawdzę z powodów jak na wstępie. Dzięki wszystkim .

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Odbiornik telewizyjny Sony KV29C5K włącza się poprawnie, uruchamia odchylanie poziome, jednak po około 0,5 sekundy wyłącza się, a dioda Stand-by sygnalizuje pięć impulsów. Brak jest wizji, natomiast fonia działa prawidłowo, a napięcia zasilające wydają się stabilne. Problemem jest zanik sterowania linią poziomą, co sugeruje aktywację układu protekcji. Dyskusja wskazuje na możliwe zwarcie w kineskopie (kinolu) lub brak sygnału sprzężenia zwrotnego z układu automatycznej regulacji bieli (AKB). Próby obejmują odłączenie układu protekcji i pomiar napięć, jednak brak schematu utrudnia diagnozę. Użytkownik podkreśla, że linia pozioma nie pracuje, co wyklucza niektóre typowe metody naprawy, takie jak podkręcanie siatki czy uderzenia w kineskop. Wskazano również na potrzebę dokładniejszego sprawdzenia układu protekcji i ewentualnego zwarcia w kineskopie bez emisji żarzenia. Temat pozostaje otwarty ze względu na wycofanie się klienta z naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA