logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IBM T23 - Bateria nie ładuje się, napięcie 5,8V, co robić?

drogos 28 Paź 2007 19:30 1572 7
  • #1 4424310
    drogos
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich,
    objawy w informacji o bateri i ładowaniu pokazuje ładowanie i ciągle 0 . Po podpieciu baterii na chwile mignie dioda i swieci ciagle , po odłączeniu zasilacza komp gasnie na ogniwach jest napiecie ale 5,8v.
    Co może być przyczyną !! skończyła rzywot ?
    Czy jest jakiś sposób na powrót do normalności..
    Pozdrawiam Drogos
  • #2 4424392
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Rozbierz baterię, pomierz poszczególne ogniwa i wymień wadliwe. Ogniwa kupisz na Allegro.
  • #3 4424662
    drogos
    Poziom 11  
    Dzięki za szybką odpowiedz,
    po otwarciu obudowy ogniwa pogrupowane po dwie sztuki odczyt 2,76 2,8 2,78 musze rozpiac i sprawdic pojedynczo?

pozdrawiam
  • #5 4424737
    drogos
    Poziom 11  
    , z zewnetrznego to znaczy całosc czy pary osobno. jak całośc to dwa punkty oznaczone + i - u wyjścia elektroniki tak.

i jakie parametry ładowania bo laik jestem

Dodano po 1 [godziny] 34 [minuty]:

ładuje zewnetrznie napięcia się podnoszą już mam 10.3 czy to swiadczy o blokadzie na elektronice . Czytałem , że jest około 500 ładowań i póżniej stop i trzeba oprogramowanie wymienić .
    Dzięki za odpowiedz
  • Pomocny post
    #6 4425152
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Wyjście z baterii ognie powinneś mieć dwoma grubszymi kabelkami, czerwonym i czarnym, i na nmie podajesz napięcie ładowania, 3,7V X ilość szeregowo połączonych ogniw. Prąd ładowania = 1/10 pojemności ogniw. Pod ładowanie podłącz całość, po naładowaniu i obciążeniu baterii np.żarówką samochodową będziesz mógł stwierdzić stan poszczególnych ogniw. Oczywiście wszystko robisz poza elektroniką baterii.
  • #7 4425195
    drogos
    Poziom 11  
    ok juz wszystko rozumie pozdrawiam i znów dzięki za pomoc

Dodano po 16 [minuty]:

Domyśliłem się że elektronika pozostawiona same ogniwa ładowane.
    Napisze co będzie po ładowaniu
    dzięki za pomoc
    drogos
  • #8 4455579
    drogos
    Poziom 11  
    Witam musiałem pilnie wyjechac i dopiero wróciłem .
    Odpisuje dopiero teraz . podładowałem baterie bez elektroniki ,komp ruszył na parę sekund i zgasł.
    Wcześniej pojawiały się problemy z uruchomieniem a teraz są jeszcze większe. Czy ten problem może wywołać bateria.
    Co jeszcze zauważyłem .że napięcie w wyjściu z kompa na baterie są 3,26 3,26 3,24 czy sa to dobre napięcia proszę o odpowiedż.
    pozdrawiam drogos

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy baterii w laptopie IBM T23, która nie ładuje się prawidłowo i wykazuje napięcie około 5,8 V. Po podłączeniu baterii dioda miga i świeci, lecz komputer działa tylko chwilowo na zasilaniu z baterii, a następnie gaśnie. Sugerowane rozwiązanie to rozebranie baterii i pomiar napięć poszczególnych ogniw, które są grupowane po dwie sztuki. Zaleca się ładowanie ogniw zewnętrznym zasilaczem, podłączając całość na wyjściu baterii (dwa przewody: plus i minus) i stosując napięcie 3,7 V na ogniwo oraz prąd ładowania równy 1/10 pojemności ogniw. Po naładowaniu i obciążeniu baterii (np. żarówką samochodową) można ocenić stan ogniw i wymienić te wadliwe. Problem może wynikać z zużycia ogniw lub uszkodzenia elektroniki baterii. Po odłączeniu elektroniki i doładowaniu ogniw komputer uruchamia się na krótko, co wskazuje na możliwe uszkodzenie elektroniki lub dalsze problemy z baterią. Napięcia na wyjściu komputera do baterii wynoszą około 3,24–3,26 V, co wymaga dalszej diagnostyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA