logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fujitsu siemens lifebook s7010 uszkodzona płyta główna

T_O_M_A_L_A 28 Paź 2007 22:49 3622 6
REKLAMA
  • #1 4425159
    T_O_M_A_L_A
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam
    Mam problem z moim laptopem Podczas próby przemieszczenia komputer zawiesza się lub wyłącza Podejrzewam mechaniczne uszkodzenie płyty głównej (prawdopodobnie w okolicach procesora) Dużo podróżuje z komputerem i bardzo mi to przeszkadza Próbowalem coś z tym zrobić, ale ponieważ jestem laikiem i nie mam odpowiedniego sprzętu do tego typu roboty, zlożylem komputer z powrotem do kupy
    Moje pytanie jest takie:
    Czy ktoś z Forumowiczow zna może dobrego speca w okolicach Bydgoszczy, który zająłby się tym i nie chcial odrazu wymieniac płyty (tzn. żeby bylo tanio)
    Z góry dziękuję za pomoc
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4425283
    bikcs
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    Czy oby wszystkie wiatraczki w szczególności od procesora nie są zatarte? Czy gdy laptop pracuje słychać jakieś dziwne dzwięki w szczególności, gdy odpala się go na "zimno"?
  • REKLAMA
  • #3 4425316
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 470
    Mam podobny model do naprawy z tym samym objawem . Podaj mi kontakt na PW mieszkam w okolicy , a pracuję w Bydgoszczy .

W moim przypadku objawy są takie :
    podniesienie laptopa do góry - zwis windowsa lub błędy w memteście
    naciśnięcie touchpada lub lewego przycisku w touchpadzie - to samo
    dociśnięcie napędu dvdrw - to samo
    nacisk na obudowę nad hdd (bez znaczenia zamontowany czy bez hdd) - zwis lub błędy w pamięci
    Po rozkręceniu obudowy okazało się , że pomiędzy rdzeniem karty graficznej a radiatorem tkwił kabelek do anteny wifi , płytka łącząca napędy z mainboardem jest mało stabilna . Touchpad jest w pełni sprawny .
    Po poprawnym złożeniu i poprawieniu kontaktu między kartą graficzną a radiatorem , potrzebny jest dużo większy nacisk lecz objawy nadal występują (oprócz touchpada).
    Za kilka dni kolejne starcie ze sprzętem - teraz mam urlop :D
    Pozdrawiam Hucul
  • REKLAMA
  • #4 4426013
    T_O_M_A_L_A
    Poziom 12  
    Komputer pracuje normalnie oprócz tego, że nie można go specjalnie dotykać. Wiatraczek jest jeden i się kręci. Z tego co mówił Hucul (PW) to przyczyn może być kilka. Temat się będzie rozwijał zapewne i kiedy się rozwiąże (a mam nadzieję, że się rozwiąże pozytywnie) napiszę jaki będzie rezultat.
  • #5 4625120
    T_O_M_A_L_A
    Poziom 12  
    Witam ponownie
    Spraw w tej chwili wyglada nastepujaco:
    Komputer został zalany szklanka coli z biedronki i sie naprawil :P
    A na powaznie po zalaniu i pozniejszym czyszczeniu i suszeniu suszarka dziala normalnie! Z jednym malym wyjatkiem, a mianowicoe bateria na plycie padla i po odlaczeniu zasialania zewnetrznego i wewnetrznego komputera zegar systmowy i wszystkie ustawienia biosa sie resetuja.
    Jakies nowe pomysly?
    Pozdrawiam
  • #6 5973085
    szymon.ha
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam, mam chyba ten sam problem, kiedyś podłożyłem coś co naciskało na dysk i pracował trochę dłużej, lecz nadal nie można nim ruszać itp, czy ktoś zna pomysł jak to zrobić? Też jest z okolic Bydgoszczy więc czy to jest problem regionalny :D:D
  • REKLAMA
  • #7 5973360
    T_O_M_A_L_A
    Poziom 12  
    Hucul próbował podgrzać płytę stacją lutowniczą, ale pogiął się laminat, także jeśli chodzi o próbę naprawy, to raczej marne szanse. Na allegro można kupić płyty sprawne ale do tanich nie należą.

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Fujitsu Siemens Lifebook S7010 wykazuje problemy z zawieszaniem się i wyłączaniem podczas poruszania urządzeniem, co wskazuje na uszkodzenie mechaniczne płyty głównej, prawdopodobnie w okolicach procesora. Objawy obejmują zwisy systemu Windows, błędy w testach pamięci oraz reakcje na naciskanie elementów obudowy i touchpada. Próby naprawy obejmowały sprawdzenie wentylatora procesora, poprawę kontaktu między kartą graficzną a radiatorem oraz czyszczenie po zalaniu płynem (cola), co częściowo przywróciło funkcjonalność, jednak bateria na płycie głównej uległa uszkodzeniu, powodując resetowanie ustawień BIOS po odłączeniu zasilania. Próby podgrzewania płyty lutownicą zakończyły się uszkodzeniem laminatu, co znacznie utrudnia naprawę. Dostępne są używane płyty główne na rynku, jednak ich cena jest wysoka. Poszukiwano lokalnego serwisu w okolicach Bydgoszczy, który mógłby podjąć się naprawy bez wymiany płyty głównej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA