logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daemon Tools Pro 4.10 - błąd drivera przy tworzeniu wirtualnych napędów IDE

Hamster_71 29 Paź 2007 13:49 18229 6
REKLAMA
  • #1 4426350
    Hamster_71
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam. Do wczoraj miałem zainstalowany Daemon Tools 4.03 i PowerISO. Te programy służyły do montowania obrazów. Jako, żę Daemon Tools Pro 4.10 posiada możliwość tworzenia wirtualnych napędów IDE, postanowiłem go zainstalować. Odisntalowałem straego Daemona, zainstalowałem nowego, na początku były rpoblemy z jakimś plikiem DLL, ale po ponownym ściągnięciu pliku z licencją i ponownej instalcji wszystko się zainstalowało ładnie i bez problemów. Daemon przy pierwszym włączeniu worzy wirtualne urządzenie SCSI o nazwie "UX2280D NEQ354P SCSI CdRom Device" . Problem pojawia się przy tym, nie mogę zamontować żadnego obrazu, ani nadać urządzeniu litery. Klikam Moun image i otrzxymuje komunikat "Daemon Tools pro driver error 0-. Przy set device parameters klikam aby nadać urządzeniu literkę i otrzymuje komunikat: "Daemon Tools pro driver error 1:" . No cóż pogodziłem się z tym, bo i tak nowego Daemona chciałem wykorzystywać tylko do stworzenia IDE Virtual device. Wchodzę w Tools->Virtual Drive manager i klikam Start IDE Adapter. Wyskakuje okienko ,że znaleziono nowy sprzęt : Nieznany. Klikam dalej i otrzymuje komunikat ,że nie można zainstalować tego sprzętu, co za tym idzie przy kliknięciu Add IDE Virtual Device otrzymuje error : "Unable to add adapter. Device problem 28." Odisntalowałem wszystkie programy do emulacji, wyczyściłęm wszystko z rejstru, pousuwałem pozostałości po plikach i dalej to samo. Na dodatek przy powrocie do starszej wersji Daemon nie mogę tam także utworzyć wirtualnego urządzenia SCSI i zamontować obrazu. PowerISO działa jak należy.Nie mam pomysłu, spędziłem wczoraj prawie cały dzień i nic. Pewnie coś się pogryzło. System to Windows XP SP 2 , płyta ASUS A7V880, mam jeden dysk 40 gb IDE i dysk 160GB Sata, nagrywarke cdrom i dvd.

Liczę na pomoc.

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 4426474
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    Co to znaczy?:
    Cytat:
    po ponownym ściągnięciu pliku z licencją

Ściągając plik z licencją najprawdopodobniej piracisz program bo DT Pro jest programem płatnym a plik z licencją dostajesz od dystrybutora softu ale nie wnikam.
    Dalej zależy ci na montowaniu obrazów w IDE virtual drive - czerpię z tego prosty wniosek chcesz ominąć SolidShield które zastosowano w pewnej nowej gierce made in Poland. Chcesz okraść polaków którzy zrobili doskonałą grę i chcą za nią tylko 79zł. Wierz mi to bardzo dobra gra i warto za nią dać te 79zł nie okradaj naszych developerów i nie morduj polskiego rynku gier który i tak ledwo zipie.

Jeśli mam rację i się do tego przyznasz to ok. Jeśli natomiast się mylę to z góry PRZEPRASZAM ale to 3przypadek kiedy czytam na forach o problemach z DTPro i zawsze chodzi o to samo. Sprostuj sytuację zobaczymy co dalej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4426738
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3576
    W takich przypadkach ja używam TC UP http://www.tcup.pl/ , gdzie w jego menadrzerze urządzeń mogę odinstalować stare sterowniki wirtualnych napędów - dwukrotnie kliknij na dany napęd i odinstaluj jego sterowniki, a następnie przycisk Usuń w dole okna programu (wyskakują błędy-pomiń).
  • REKLAMA
  • #4 4427549
    Hamster_71
    Poziom 13  
    Mery21 napisał:

Ściągając plik z licencją najprawdopodobniej piracisz program bo DT Pro jest programem płatnym a plik z licencją dostajesz od dystrybutora softu ale nie wnikam.

Tak, ale po zalogowaniu się na stronie możesz go pobrać.

Program nie mpomógł, wywaliłem wszystkei anpędy , a było och sporo i dalej to samo. Nie chce ani montowac urządzeń Scsi ani Ide...
  • #5 4428346
    pidar
    Poziom 43  
    Hamster_71 napisał:

Program nie mpomógł, wywaliłem wszystkei anpędy , a było och sporo i dalej to samo. Nie chce ani montowac urządzeń Scsi ani Ide...
    Skorzystaj jeszcze z tego http://www.nirsoft.net/utils/driverview.html , a potem reinstalacja bo mi się wydaje, że usunąłeś nawet te co miały pozostać (chodzi mi o stacjonarne).
  • #6 4430353
    Hamster_71
    Poziom 13  
    Nie rpzesadzaj, zostawiłem napęcy nie wirtualne ;) Użyłem tego, znalazłem 3 nowe sterowniki które się doinstalowały w niedzielę, wywaliłem je. Usunałem wszytskie emulatory, wyczyściłem śmieci i dalej to samo. Alcohol 52 i Clone też nie montują urządzęń SCSI, ale to pal licho. Chcę zamontowac IDE, a on poprostu znajduję nowe urządzenie o nazwie 'Nieznany' i nie mozę go zainstalować bo nie ma sterowników. Jak to rozgryźć? Trzeba mu dostarczyć stery, rpzecież Daemon sam powinien mieć stery, żeby to działało.
  • REKLAMA
  • #7 4432574
    pidar
    Poziom 43  
    Poczytaj ten wątek http://www.searchengines.pl/index.php?showtopic=64865&st=15 - może wystarczy pokombinować z wgraniem innych sptd.exe.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował Daemon Tools Pro 4.10, aby korzystać z funkcji tworzenia wirtualnych napędów IDE, po odinstalowaniu wersji 4.03 i problemach z plikiem DLL. Po instalacji pojawia się wirtualne urządzenie SCSI "UX2280D NEQ354P SCSI CdRom Device", jednak nie można montować obrazów ani przypisać liter urządzeniom, pojawiają się błędy sterownika Daemon Tools Pro (driver error 0- i 1-). Próby rozwiązania problemu obejmowały usuwanie starych sterowników wirtualnych napędów za pomocą TC UP oraz DriverView, usuwanie wszystkich emulatorów i czyszczenie systemu, jednak problem z instalacją sterowników dla wirtualnego napędu IDE pozostaje. Wirtualne urządzenie IDE jest wykrywane jako "Nieznany" i nie można go zainstalować z powodu braku sterowników. Sugerowano również próbę reinstalacji różnych wersji pliku sptd.exe, który odpowiada za warstwę sterownika zabezpieczeń w Daemon Tools. Dyskusja porusza także kwestie legalności używania plików licencyjnych oraz wpływ zabezpieczeń SolidShield na działanie oprogramowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA