logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy aceton może zastąpić płyn do udrażniania głowic drukarki Lexmark Z42?

Ronin 27 Lis 2003 21:56 6924 7
REKLAMA
  • #1 416770
    Ronin
    Poziom 13  
    Ocena: 59
    Mam do was pytanie. Na allegro np. mozna kupić plyn do udrazniania glowic (np.lexmark Z42) Mialem cos takiego, nawet to pomogalo. Czy mozna ten plyn zastapic np acetonem, lub jeszcze prosciej zwyklym rospuszczalnikiem? Zapach jest taki sam :D
  • REKLAMA
  • #2 417561
    irf
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Witam
    Chyba raczej nie aceton i rozpuszczalniki rozpuszczaja wszelki plastik, tworzywa sztuczne i gumy a zatem raczej nie nadaja sie do udrazniania zaschnietych głowic do drukarek atramentowych w których chodzi raczej o rozpuszczenie zaschnietego atramentu.
  • REKLAMA
  • #3 953776
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 924
    atrament jest wodorozcieńczalny - wymocz głowice w ciepłej wodzie. temat wielokrotnie poruszany na forum poszukaj a znajdziesz mase podpowiedzi czym jeszcze i jak czyścić
  • REKLAMA
  • #4 954789
    teridar
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    Ja z kolei mam pozytywne doświadczenia z płynem do szyb, takim w spryskiwaczu, jakimkolwiek. Kilka razy zadziałało z pozytywnym skutkiem.
  • REKLAMA
  • #5 954855
    grzegorz_r
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Aceton ma podobny zapach a to nie to samo. Jako środek chemiczny jest bardzo silnym rozpuszczalnikiem. W żadnym wypadku nie polecam do czyszczenia jakichkolwiek elementów bez sprawdzenia czy nie rozpuszcza materiału z jakiego wykonany jest element (dotyczy tworzyw sztucznych).
  • #6 957230
    daza
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Nie stosować acetonu do udrażniania głowic od Canona! Sprawdzone na własnej skórze :(
  • #7 957255
    Alcedo
    Poziom 23  
    Ocena: 22
    do HP też lepiej acetonu nie stosowac, z tym płynem do szyb tez bym uwazał, jak zadługo głowica będzie przebywała w płynie do szyb to tez nie chce jakoś drukowac (sprawdzałem) woda wydaje się tu najlepszym rozwiazaniem, lub oczywiście płyn do udrazniania, chociaz na allegro to bym nie kupił, musle ze mozna trafic na jakis badziew.
    Pozdrawiam
  • #8 957549
    krzkomar
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    Do udrażniania dysz w głowicach najlepsza jest ciepła bieżąca woda. Ja robię tak, że stawiam dyszami do góry w umywalce i na to tak przez ok 30min leje się ciepła woda. Potem wystarczy tylko osączyć wode z dysz (ręcznikiem papierowym) i nabój jak nowy. Udawało się w ten sposób odetkać jakieś 90% tuszy (praca w serwisie drukarek) i to pozasychanych od kilku lat !!.
    Można też przetrzeć bez szkody pianką do plastiku lub do szkła, ale moczyć w tym to bym raczej nie ryzykował.

Podsumowanie tematu

✨ Aceton i inne rozpuszczalniki nie nadają się do udrażniania głowic drukarek atramentowych, ponieważ mogą rozpuszczać tworzywa sztuczne i gumy, z których wykonane są elementy głowic. Atrament w drukarkach jest zwykle wodorozcieńczalny, dlatego najlepszą metodą udrażniania jest moczenie głowic w ciepłej wodzie bieżącej przez około 30 minut, co pozwala rozpuścić zaschnięty tusz bez ryzyka uszkodzeń. Alternatywnie można delikatnie przetrzeć głowice pianką do plastiku lub szkła, jednak długotrwałe moczenie w płynach do szyb lub acetonie może prowadzić do uszkodzeń i pogorszenia jakości druku. Specjalistyczne płyny do udrażniania głowic dostępne na rynku, np. na Allegro, mogą działać, ale istnieje ryzyko trafienia na produkty niskiej jakości. Szczególnie niezalecane jest stosowanie acetonu do głowic drukarek Canon i HP.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA