logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór mikrokontrolera AVR do generatora przebiegów 10Hz-10kHz z RS i USB

Bugaj_sc 29 Paź 2007 20:06 1185 4
REKLAMA
  • #1 4427643
    Bugaj_sc
    Poziom 11  
    Witam mam zrobić układ który będzie generatorem, ma zadawać przebiegi sinus prostokąt pile trójkąt. rożne częstotliwości np od 10hz -10khz. Ma sie komunikować z komputerem za pomocą portu RS i usb. Wiec układ ma mieć dwa porty szeregowe. Zasugerowano mi żeby to był mikro kontroler z serii AVR. Proszę o pomoc jaki model układu można wykorzystać. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 4428512
    templariusz1
    Poziom 11  
    Spróbuj urzyć Mikrokontrolera DSM 8051, jest prosty w obsłudze.
  • REKLAMA
  • #3 4431182
    z.malicki
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Witam

O ile pamiętam DSM 8051 to Dydaktyczny System Mikrokontrolera 8051, czyli 8051 + kupa osprzętu. Nie jestem pewien czy ten mikrokontroler da sobie z USB.
  • REKLAMA
  • #4 4432618
    Ch.M.
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    Witaj
    Najwięcej problemów będzie z sinusem, ale na szczęście fmax masz niewysokie. Przy tej częstotliwości sygnału i zegarze procka 8MHz (dowolny AVR z 16bit timerem) osiągniesz rozdzielczość próbki:
    409 poziomów/przy korekcji fazy i częstotliwości
    Przy szybkim PWM rozdzielczość wzrośnie 2krotnie
    Jeśli chcesz wyższych rozdzielczości to juz musisz używać specjalizowanych układów.
    Podwajając częstotliwość taktowania zegara procka, zwiększysz dwukrotnie rozdzielczość lub fmax

Pozdrawiam
  • #5 4432893
    Klima
    Poziom 31  
    Ocena: 180
    Bugaj_sc napisał:
    Witam mam zrobić układ który będzie generatorem, ma zadawać przebiegi sinus prostokąt pile trójkąt. rożne częstotliwości np od 10hz -10khz. Ma sie komunikować z komputerem za pomocą portu RS i usb. Wiec układ ma mieć dwa porty szeregowe. Zasugerowano mi żeby to był mikro kontroler z serii AVR. Proszę o pomoc jaki model układu można wykorzystać. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

A ma się komunikować NARAZ przez USB i RS? Bo może wystarczy przełącznik i jeden RS ? Albo jakieś sprytne połączenie logiczne przed wejściem na mikrokontroler? Bo podwójny USART to dopiero ATMega64 chyba ma.
REKLAMA