logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

JVC KD-LX10R Chameleon - rodzaje czujników w panelu, Error 26

Jacck 28 Lis 2003 08:24 3989 9
  • #1 417104
    Jacck
    Poziom 26  
    Ocena: 105
    Radio ma problem z wsuwaniem/wysuwaniem kalwiatury oraz plyty CD.
    Prawdopodobnie nie dostaje jakiegos sygnalu z czujnika zamkniecia panelu po zaladowaniu plyty.
    Po wlaczeniu nastepuje 3 krotne zalaczanie i wylaczanie silniczka od mechanizmu i pojawia sie na wyswietlaczu Error 26.
    Programy radiowe odbiera b. dobrze.
    Jakiego typu czujniki sa w panelu ?
    Czy mozliwe ze jakies zblizeniowe zamiast tradycyjnych switch-y ?
  • #2 417361
    iNTELL
    Poziom 30  
    Ocena: 45
    w kd-lx30r są swiche, czyli tu pewnie też.
  • #3 417475
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1327
    Pewnie spadł plastikowy wodzik załaczający switche - ten z lewej strony pod blachą. Kiedyś miałem takie coś jak niewłaściwie złożyłem.
  • #4 417852
    makumba
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    to napewno switche
    rmechanizm panela jest zle złżony
  • #5 420534
    Jacck
    Poziom 26  
    Ocena: 105
    Trzy switche na plytce radia sa w porzadku.
    Na panelu znajduja sie 2 czujniki zblizeniowe (czterokoncowkowe sensory PC601 i PC602 o ile dobrze pamietam) ktore wykrywaja czy panel jest w gornym polozeniu (wysuwanie klawiatury) czy w dolnym (wysuwanie plyty CD). Jest to rozpoznawane na podstawie zblizenia sie sensora do odpowiednio odgietego kawalka blachy. Jednak i te czujniki wygladaja mi na sprawne.
    Radio podciaga panel do gory samoczynnie i jakgdyby nie dostaje informacji o tym ze panel zostal juz podniesiony, poniewaz dalej probuje go podniesc. Czasami wysuwa i wciaga klawiature, ale nie zdazylo sie zeby panel samoczynnie zostal opuszczony w dol (prawdopodobnie wydaje mu sie ze caly czas jest na dole). Na wyswietlaczu mam teraz na przemian Errory: 23, 26 i 30.
    Sprawdzilem tasme laczaca panel z reszta radia - wszystkie sciezki OK,
    posprawdzalem tez wszystkie elementy kolo sensorów na panelu i tez wszystko sprawne. Co to moze byc ?
    Moze ktos poratuje kawalkiem schematu ?
  • #6 1507215
    waisik
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Ja mam ten sam problem dolny panel sam sie chowa gorny zaczyna zamykac sie i otwierac i error26 dodam ze radyjko delikatnie mi upadlo prosze o pomoc

Dodano po 1 [godziny] 41 [minuty]:

Wiec prawdopodobnie urwal sie jakis tranzystor pomiedzy tymi 2 czujnikami.Zrobilem zwarcie i wszystko dziala oprocz wylotu plyty cd napewno jakis tranzystor tam powinien byc tylko jaki pomocy
  • #7 1663211
    darekWoj
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Witam. Możecie podesłać mi bina do JVC KD-LX30R. Mam uszkodzony. góry dzięki.
  • #8 1767399
    waisik
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Mam dalsze problemy z tym JVC chodzi o to ze wszystko ladnie gra ale jak zrobie na glosnosc 20 do sie wylancza na chwile ze 2 uderzebnia basu i znowu wylancza az dupuki nie scisze.
  • #9 2352120
    tolab
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Czesc mam taki sam problem problem w koncu jaki byl tam ten tranziak. Z gory dziekuje.
  • #10 2751870
    praszmo
    Poziom 11  
    Witam
    Wymiana taśmy panelu i po kłopocie
    pozdro

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Radio samochodowe JVC KD-LX10R Chameleon ma problem z mechanizmem wysuwania i wsuwania panelu oraz płyty CD, objawiający się błędem Error 26 na wyświetlaczu. Problem prawdopodobnie wynika z braku sygnału z czujnika zamknięcia panelu po załadowaniu płyty. W panelu znajdują się dwa czujniki zbliżeniowe (sensory PC601 i PC602), które wykrywają położenie panelu na podstawie zbliżenia do odpowiednio wygiętego kawałka blachy, a także trzy switche na płytce radia. Uszkodzenia mogą dotyczyć mechanizmu panelu, plastikowego wodzika aktywującego switche lub elementów elektronicznych, takich jak tranzystory między czujnikami. Wymiana taśmy łączącej panel z radiem została wskazana jako skuteczne rozwiązanie. W dyskusji pojawiły się także podobne problemy z modelem JVC KD-LX30R, co sugeruje podobną budowę i typ czujników w obu modelach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA