logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia N-Gage: Błąd Device start-up failed po wgraniu MCU i PPM

tommy999 30 Paź 2007 14:28 3286 7
REKLAMA
  • #1 4429805
    tommy999
    Poziom 22  
    Ocena: 79
    Witam
    Dostałem do naprawy nokie n-gage ktora podczas grania wyświetliła komunikat Device start-up failed. Contact the retailer. Teraz jak sie ją włączy to cały czas wyświetla taki komunikat (jak jest bez karty to normalnie sie zachowuje włóż kartę sim). Wgrałem mu mcu i ppm nic nie pomaga nadal to samo. Robiłem format user area tez nic nie daje... :(

Chciałem mu wgrac adsp (chyba to jest jego wina) ale jaf wywala mi bład typu: ADSP FLASH -> Error finding boot device

Czego to moze byc wina ??? Probowałem wgrac wersje 4.40 lub 3.30 i na obu jest to samo :(

Prosze o pomoc...
  • REKLAMA
  • #2 4429832
    arczi114
    Poziom 28  
    Ocena: 12
    przed wgraniem plików robilesmu-ERASE.??

Dodano po 6 [minuty]:

sorki.masz Jafa,dobrze gdybys mial pod reka zwykle Tornado..:D
  • REKLAMA
  • #3 4429878
    tommy999
    Poziom 22  
    Ocena: 79
    Tak robilem mu erase flash...

Dodano po 2 [minuty]:

Mam tez tornado tylko on ma problem z nokiami. Zachowywuje sie tak jakby telefon nie był podłaczony ale samsungi lub inne działają bez problemu. Nie pomaga mu zmiana sarasoftu cos jest uszkodzony ponieważ kiedys zrobiłem zwarcie przy flashu nokii 6610. Teraz działa tylko mbus moge nim sciagac simlocki
  • REKLAMA
  • #4 4649309
    jin114
    Poziom 11  
    Takie objawy miał mój CSL kiedy poryłem mu w rejestrach i w całym systemie programem Fexplorer lub podobnie brzmiącym, przy uruchamianiu systemu zaraz po napisie N-Gage pojawiał się napis "urządzenia nie da się włączyć, skontaktuj się ze sprzedawcą".
    Wtedy zaaplikowałem mu ten oto kod wpisując w klawiaturę phona: *#7370# -jest to kod formatujący softa(wszystkie dane z pamięci znikają, jest tylko czysty symbian)
  • #5 5861440
    saddam_husajn
    Poziom 10  
    Mam ten sam problem co kolega wyzej (takze nokia n-gage classic) ale zastanawia mnie jedno:
    Jak wpisac kod do formatu telefonu skoro pojawia się tylko komunikat:
    "urządzenie nie da się włączyć, skontaktuj się z sprzedawcą".
    Nawet kiedy próbowałem wpisywac ten kod do formatu to i tak to nie działa bo na ekranie telefonu nie pojawiają sie przeze mnie wpisywane liczby.

Flashowałem juz telefon boxem UFS TORNADO (robiłem erase flash i wgrywałem wszystko od nowa ale ciagle ten sam komunikat, robiłem Format user area ale to takze nie pomagało)

Kiedy wcisnę przycisk POWER w telefonie podczas kiedy jest ten komunikat (ze urzadzenie nie da sie wlaczyc) to wyskakuje mi
    SysAP:błąd systemu i tak w kółko.
    Ale kiedy nic nie robie przez chwile z telefonem to pojawia sie wygaszacz w postaci daty i zegara (co ciekawe godzina idzie normalnie) jak by telefon normalnie działał.Ale nie da sie nic zrobic aby włączyc telefon do konca -ciagle widnieje komunikat ze nie da sie wlaczyc na zmiane z SysAp: bład systemu
    Wgrywałem soft 4.3 jak i 4.4 i ciagle ten sam problem.

(po podłączeniu telefonu do ładowarki telefon sam się włącza i wyskakuje ten sam komunikat)

Macie jakies propozycje jak rozwiązac ten problem ?
  • #6 5867816
    lolus54
    Poziom 21  
    Ocena: 29
    Witam jeśli soft nie pomaga i nie można wgrać adsp polecam wygrzanie lub przelutowanie trzech kości ram znajdujących się obok siebie to powinno pomóc.
  • REKLAMA
  • #7 5870005
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 116
    kosc SRAM jest jedna, za to są 3 kosci FLASH ;)
  • #8 5871175
    lolus54
    Poziom 21  
    Ocena: 29
    No więc do prze lutowania kości flasch o ile się nie mylę to brzegowa od strony złącza karty sim powinna pomóc.

Podsumowanie tematu

✨ Nokia N-Gage wyświetla komunikat "Device start-up failed. Contact the retailer" po wgraniu MCU i PPM, a także po próbach formatowania user area. Próby wgrania ADSP kończą się błędem "Error finding boot device". Wykonano erase flash przed wgrywaniem plików, używano boxów JAF i UFS Tornado, jednak problem nadal występuje. Telefon zachowuje się tak, jakby nie był poprawnie podłączony do programatora, a podczas próby włączenia pojawia się cykliczny błąd SysAP. Próba formatowania kodem *#7370# jest niemożliwa ze względu na brak reakcji na wpisywane znaki. Wskazano, że problem może mieć podłoże sprzętowe, sugerując wygrzanie lub przelutowanie trzech kości FLASH (nie SRAM) znajdujących się obok siebie, szczególnie tej przy złączu karty SIM, co może przywrócić prawidłowe działanie urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA