logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia n-gage, Tornado. Device start-up failed.Contact the retailer.

alien99 24 Lut 2007 21:37 1734 9
REKLAMA
  • #1 3613459
    alien99
    Poziom 24  
    Ocena: 60
    Witam!
    Mam nokie n-gage i jak sie ją włączy to wyskakuje napis: Device start-up failed.Contact the retailer.Zrobiłem pełnego flasha czyli erase,wgrałem mcu,ppm,pm,wszystkie blokady(resety do ust.fabrycznych)format user arena.i napis dalej jest tak jak był Robiłem to tornadem bez hwk z killerem gdyż tylko to posiadam.Ma ktoś może pomysł jak ją postawić na nogi?Prosze o szybką odpowiedź bo jakiś moderator (nie bede mówił brzydko)usuwa mi posty a ja dalej nie moge rozwiązać problemu:(
  • REKLAMA
  • #2 3613498
    andastar
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Ile czasu robił ci format user area?
    Jeżeli kilka sekund, to masz uwalony flash, to jest słaba strona tornado, gryfin napisał by ci to wprost, w takim przypadku przelutuj procesor i flashe, jeżeli nie pomoże, flasha trzeba wymienić
  • #3 3614041
    FranekDolas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    Ten komunikat zwykle pojawia się jak masz odlutowaną kość flasha i należy wygrzać płytę a tak poza tym jeśli konieczne okaże się flaszowanie ADSP UFS ci nie wystarczy bo tego nie robi.
    Poszukaj kogoś z Griffinem albo MT-BOX'em.
  • REKLAMA
  • #4 3614564
    alien99
    Poziom 24  
    format robił mi sie jakieś 53 sekundy.Dzisiaj poszukam kogoś z innym sprzętem i dam znać.

Dodano po 5 [godziny] 20 [minuty]:

witam!
    byłem dzisiaj na giełdzie i męczyli się z nią ludzie i także nic nie zrobili:( Czytałem coś o adsp tylko co to jest i czym to zrobić?
  • REKLAMA
  • #5 3615859
    FranekDolas
    ADSP to obszar odpowiedzialny za kodowanie MP3 m.in. i aby to flesznąć musisz mieć Griffina albo MT jak napisałem.Fleszuje to jeszcze np. UniversalBox i oczywiście Phoenix z cukiereczkiem.
    Fleszowanie wygląda tak że oprócz kabelka serwisowego podpinasz USB(DKU2 a u ciebie w N-GAGE mini USB) i odhaczasz odpowiednią opcję,program sam w odpowiednim momencie poprosi cie o stery do USB jeśli wcześniej nie były instalowane i przed fleszowaniem MCU,PPM,CNT przefleszuje obszar ADSP.Niestety wydaje mi się że to nie rozwiąże twoich problemów ponieważ jak już pisałem ten komunikat pojawia się najczęściej przy odlutowanym flashu aczkolwiek po przelutowaniu płyty obowiązkowo należy ten telefon flesznąć tak jak opisałem żeby uniknąć niespodziewanek typu problemy z MP3 lub kartą pamięci.
  • #6 3616112
    andastar
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Nigdy nie słyszałem - co to jest cukiereczek? Czy chodzi o DESkey?
  • #7 3616185
    FranekDolas
    Cukiereczek sprawia że program staje się "legalny inaczej".Nie przepadam za czymś takim bo sam tego nie potrzebuję ale Phoenix od dawna jest "ulepszony".
  • #8 3616750
    alien99
    Poziom 24  
    aha to obszar adsp tez flashowali bo mówili mi kolesie właśnie że najpierw zrobił pełnego flasha ale nic nie pomogło a potem drugi raz z kablem mini usb i że fleshował obszar adsp tylko właśnie nie wiedziałem o co mu chodzi.a ma ktoś fotke tej pamięci to rozkrece tel. i sprawdze jeśli da sie to jakoś sprawdzić na oko albo miernikiem czy czymś innym.
  • REKLAMA
  • #9 3616833
    FranekDolas
    "Na oko" to sobie możesz...Musisz przelutować płytę stacją HotAir więc lepiej znajdź kogoś kto ci to zrobi.
  • #10 3629209
    Multi_COM
    Spec od GSM
    @offtopic: dzisiaj testowalem piecyk IR - powiem szczerze ze efekt zadowalaujcy - wygrzewana jest cala plyta tj. wkaldana do urzadzenia, zamykana i uwstawiony program na LCD..bardzo sprytne ;)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Nokia N-Gage, który przy włączeniu wyświetla komunikat "Device start-up failed. Contact the retailer". Próby pełnego flashowania urządzenia (erase, wgranie MCU, PPM, PM, reset do ustawień fabrycznych, format user area) wykonane za pomocą programu Tornado bez HWK i Killer nie przyniosły efektu. Format user area trwał około 53 sekund, co sugeruje uszkodzenie pamięci flash. Najczęstszą przyczyną tego błędu jest odlutowana lub uszkodzona kość flash, wymagająca przelutowania płyty głównej stacją HotAir lub wymiany pamięci flash. Dodatkowo konieczne może być fleszowanie obszaru ADSP, odpowiedzialnego m.in. za kodowanie MP3, co nie jest realizowane przez Tornado bez HWK. Do tego celu potrzebne są narzędzia takie jak Griffin, MT-BOX, UniversalBox lub Phoenix z tzw. "cukiereczkiem" (modyfikacją umożliwiającą legalne użycie programu). Fleszowanie ADSP wymaga podłączenia kabla serwisowego oraz USB (w N-Gage mini USB) i odpowiedniego oprogramowania, które automatycznie poprosi o sterowniki. Bez przelutowania i fleszowania ADSP mogą wystąpić dalsze problemy z MP3 lub kartą pamięci. Użytkownik poszukiwał pomocy na giełdzie, gdzie również nie udało się naprawić telefonu. Zalecane jest znalezienie serwisu dysponującego odpowiednim sprzętem do przelutowania i fleszowania ADSP.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA