logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie uruchamia się po przeniesieniu do ogrzewanego pokoju - co robić?

tmlynar 28 Lis 2003 10:57 1843 14
REKLAMA
  • #1 417270
    tmlynar
    Poziom 10  
    Witam wszystkich mam nastepujacy problem z kompem przez kilka dni komputer stal w zimnym pokoju tzn nie ogrzewanym i tam pare razy byl uruchamiany, po jakims czasie zaczal sie sam resetowac przy starcie systemu ale ostatecznie sie wlaczal teraz przenioselem go do ogrzewanego pokoju i komputer przez pierwsze dni sie wlacal a teraz wogole sie nie uruchamia tzn wentylatorek slychac jak chodzi przy wlaczeniu do pradu natomiat nie startuje BIOS i dyski ???? pomocy jak ktos mial taki problem dzieki Tomek
  • REKLAMA
  • #2 417330
    cortez_
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    czy pika po wlaczeniu zasilania? zobacz czy nie masz spuchnietych kondensatorow na plycie glownej
  • #3 417337
    tmlynar
    Poziom 10  
    nie nie pika nic dyski nie ruszaja tylko wiatraczek chodzi czasami po paru probach wlaczenia komp sie wlacza ???????/
  • REKLAMA
  • #4 417426
    xhris
    Poziom 2  
    Sproboj zewrzec zworki BIOSa (reset) a nastepnie odpal kompa...
  • REKLAMA
  • #5 417452
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 245
    Przyczyną może być zjawisko, które wiele lat temu w elektryce nazywano
    "pływający styk", czyli jakieś niestabilne połączenie na wtykach
    spowodowane warunkami środowiskowymi. Wtedy to gnębiło serwis RTV,
    ale w komputerach też miałem do czynienia. Jeżeli masz możliwość i czas
    na grzebanie w maszynie, to porozłączaj wszystkie wtyki zasilania
    i sygnałowe. Przedmuchaj je. Sprawdź, czy zasilacz działa obciążony tylko
    płytą główną (lepiej byłoby sprawdzić sam zasilaczj - jeżeli masz ATX,
    to trzeba zewrzeć odpowiednie styki wtyku głównego - niestety nie mam
    notatek w miejscu, gdzie piszę ten post i nie mogę napisać, które to styki).
    Potem kolejno dołączaj urządzenia - najpierw kartę video, FDD, HDD itd.
    W ten sposób może wykryjesz ten składnik komputera, który działa
    wadliwie lub po prostu odświeżysz mechanicznie połączenia wtykowe.
    Niestety nie mogę obiecać, że opisana procedura coś pomoże. Ja stosuję
    ją, bo takiego sposobu nauczono mnie na szkoleniu serwisowym w epoce
    XT/AT na początku lat 90, ale do dzisiaj w niektórych przypadkach bywa
    skuteczna
  • REKLAMA
  • #6 417478
    wolfbit
    Poziom 12  
    Może masz coś z zasilaczem. JA w zime musiałem ogrzewać mój monitor grzejnikiem elektrycznym żeby się włączył. Taki miałem zimno w pokoju.
  • #7 417483
    tmlynar
    Poziom 10  
    i co pomoglo ?? to ja tez podgrzeje kompa w srodku mam nadzieje ze sie nie przegrzeje
  • #8 417512
    thekyle
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Nic nie piszesz o zasilaczu i procesorze (chodzi mi o model).
    Mialem podobne dziwy z pudlem, w koncu zrobilem co pisze:
    1. Wyjalem procka i przedmuchalem i przejechalem Kontaktolem styki
    2. To samo ze wszystkimi kartami
    3. Otworzylem zasilacz (niezbedne jesli dlugo nie uzywany lub w trudnych warunkach) - wszelki kurz ze srodka trzeba wydmuchac na maksa i wysuszyc. Zasilacz impulsowy potrafi robic dziwy gdy w gre wchodza rezystancje pasozytnicze.

Po tych operacjach wszystko jest OK. Dodam, ze to zasilacz dawal dupy i teraz jest perfekt.
    Pozdro
  • #9 417535
    tmlynar
    Poziom 10  
    ok to pewnie bedzie to kurz oraz zwiekoszna wilgotnosc powietrza a procek celeron nic sprubuje wszystko rozkrecic i przeczyscic dzieki za rady
  • #10 419188
    gribek_elk
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    po 1 spróbuj podłaczyć inny zasilacz
    po 2 wysusz wszystkie cześci tzn rozmontuj wszystko i pod jakąś lampką lub coś w tym stylu.
  • #11 421737
    Kordziu
    Poziom 12  
    Nie napisałeś jaka to płyta. Z doświadczenia wiem że przyczyną może być padnięta bateria albo bios - co do baterii zależy od płyty głównej. Napisz coś więcej o tym kompie.
    Miałem podobny przypadek aż całkiem siadł. Okazało się że to była grafika. Nowy bios do grafiki i wszystko OK.
  • #12 421876
    Jabil
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam!
    Pare dni temu trafil do mnie komp z identycznymi objawiami,ktory przestal chodzic po staniu w piwnicy.Tylko wiatraczki sie krecily,plyta nie startowala.
    Rozkrecilem,powyjmowalem wszystkie karty,proca,pamieci,odkurzylem zlacza i zastosowalem to samo co xhris Ci doradzil.Wlaczylem i poszlo.Zostalo tylko skonfigurowanie bios'a
    pozdrawiam
  • #13 422107
    mARIOr.
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    1.Sprawdz styk czy podaje pewny kontakt na płytę z przycisku start na obudowie
    2.popraw zworke odpowiedzialną za uruchomienie calej plyty czyli drugi koniec wiazki łaczącej przycisk Start z zlączem na płycie
    3.zresetuj z plyty bios i ponownie odpal
  • #14 422121
    tmlynar
    Poziom 10  
    ja mozna to sprawdzic i jak zresetowac biosa ?????
  • #15 422136
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    bios
    a) wciskając del podczas uruchomienia kompa , potem zaznacz przywróć ustawienia fabryczne
    b) koło baterii jest zworka, jeśli nie ma to należy wyjąć i włożyć baterię

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Komputer po przeniesieniu z zimnego, nieogrzewanego pokoju do ogrzewanego przestał się uruchamiać – wentylator działa, ale BIOS i dyski nie startują. Możliwe przyczyny to uszkodzone kondensatory na płycie głównej, problemy z zasilaczem, wilgoć i kurz powodujące niestabilne połączenia (tzw. "pływający styk"). Zalecane działania to: sprawdzenie kondensatorów, reset BIOS-u przez zworkę lub wyjęcie baterii, rozmontowanie i dokładne oczyszczenie wszystkich komponentów (procesor, karty, złącza) oraz zasilacza, a także testowanie zasilacza pod obciążeniem. Warto również sprawdzić styki przycisku start i połączenia na płycie głównej. W niektórych przypadkach problemem była uszkodzona karta graficzna wymagająca aktualizacji BIOS-u. Czyszczenie i suszenie elementów oraz odświeżenie połączeń często przywraca prawidłowe działanie komputera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA