logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Philips 21PT166B/58P startuje w/n i wyłącza się.

bekier 31 Paź 2007 12:21 1583 7
REKLAMA
  • #1 4432977
    bekier
    Poziom 19  
    Ocena: 60
    W tym TV miałem uszkodzenie na PK - tranzystor, dioda, rezystor.
    Teraz przy pierwszym włączeniu słychać start wysokiego i TV wyłącza się. Potem próbuje się włączyć, ale już cisza, tylko dioda przydasa i wraca w ST-BY (pulsując co ok 5sek). Nap z przetwornicy - rózne i przypadkowe nie związane ze startem, czasem 85V, a czasem 110V.
    Na generator 8V jest (ok7V).
    Podałem zewnętrzne żarzenie i oczywiście pionowa krecha. Fonia jest.
    Elka sprawdzone. Trafo podstawione.
    Może ktoś pomoze?
    Grzes
  • REKLAMA
  • #2 4432996
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    To w takim razie trzeba szukać uszkodzenia w bloku odchylania poziomego(impulsy,kondensatory).
  • REKLAMA
  • #4 4433044
    bekier
    Poziom 19  
    Ocena: 60
    Może coś jeszcze, bo w H już sprawdziłem chyba wszystko, a pion działa, jak opisałem wcześniej.
    Scalak generatora chyba jest OK, bo przy pierwszym włączeniu słychać start wys nap.
    Zastanawia mnie nap z przetwornicy - powinno być 95V i chyba zawsze sztywno, nawet przy odłączonyn tranzystorze H. Czy tak?

Grzes

Dodano po 10 [minuty]:

Ja to wiem i opisałem, choć skrótowo, ale w pierwszym poście.
    Tu jestem od niedawna i dlatego jako początkujacy, ale siedzę w tym już ponad 30 lat!
    Nie mam do tego schematu, a on się trochę różni od innych. Nie mogę go ściągnąć (za mało punktów i jeszcze nie potrafię) i byłbym wdzięczny za przesłanie mi np. na e-mail

Grzes

Dodano po 10 [minuty]:

Chyba jeszcze nie umiem się tu poruszać, bo odpowiadałem na post, który teraz zniknął, a moja odpowiedź dopisała sie do poprzedniej.
    Grzes
  • REKLAMA
  • #6 4684261
    thomas__1
    Poziom 23  
    Ocena: 145
    Mam pytanie ile wynoszą rezystancje uzwojeń trafopowielacza. Mierzyłem w 21PT166B/58P AA5 i mają coś w okolicach 1ohma. Jedno jest zwarte.
    Usterka TV standardowa - brak możliwości załączenia TV, pulsuje stby.
    Elementy na płycie kineskopowej ok.
  • #7 4685014
    pankracy 2
    Spec od TV
    Ocena: 62
    thomas__1 napisał:

Usterka TV standardowa - brak możliwości załączenia TV, pulsuje stby.
    Elementy na płycie kineskopowej ok.

Witaj!
    To jest chassis AA5AB. Po wymianie elek. po pierwotnej nic nie dało, dopiero wymiana C2563 - 470µF/16V po wtórnej stronie przetwornicy zaowocowało prawidłową pracą TV.
  • REKLAMA
  • #8 4691741
    thomas__1
    Poziom 23  
    Ocena: 145
    Robiłem parę lat temu taki sam model, ale tam po prostu wypaliło kondensator, wymieniłem i TV chodzi do dziś. W tym wygląda że kondensator jest OK. (ładowałem i mierzyłem)

Jest na forum opis usterki tego modelu i gość pisze że albo trafopowielacz albo kilka elementów na płycie kineskopowej. Na razie nie mam czasu zabrać się porządnie za naprawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telewizor Philips 21PT166B/58P po wymianie uszkodzonych elementów na płytce kineskopowej (tranzystor, dioda, rezystor) uruchamia się, słychać start wysokiego napięcia, lecz następnie wyłącza się i przechodzi w tryb standby z pulsującą diodą co około 5 sekund. Napięcie z przetwornicy jest niestabilne i waha się od 85V do 110V, natomiast generator 8V działa prawidłowo. Po podaniu zewnętrznego żarzenia pojawia się pionowa kreska na ekranie, a fonia jest obecna. Sprawdzono transformator i elektrolity. Sugerowane jest sprawdzenie bloku odchylania poziomego, w tym impulsów i kondensatorów. Uszkodzenie elementów na płytce kineskopowej może być skutkiem przebicia trafopowielacza. Zalecana jest wymiana procesorów wizyjnych TDA8361 lub TDA8362 oraz układu TDA3654 w odchylaniu pionowym. Wymiana kondensatora 470µF/16V (C2563) po wtórnej stronie przetwornicy często rozwiązuje problem. Rezystancje uzwojeń trafopowielacza w modelu 21PT166B/58P wynoszą około 1Ω, przy czym zwarcie jednego z uzwojeń jest typową usterką powodującą brak uruchomienia i pulsowanie standby. Schemat elektryczny chassis AA5AB jest dostępny i pomocny przy diagnozie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA